Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επισκέψεις και επιθέσεις

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών κατακτητών

Associated Press

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών κατακτητών
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχυθεί το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά και να ελεγχθεί, από κοντά, η πορεία «της νέας ηγεσίας προς τη δημοκρατία». Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις με την πιο πολύνεκρη να συγκλονίζει πετρελαιαγωγό έξω από το Κιρκούκ, ενώ εντός της ιρακινής πρωτεύουσας σημειώθηκαν 3 εκρήξεις.

Συναντήσεις με Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και με τον Ιρακινό Πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί, και τον πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Αλ Τζαφάρι, είχε, χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος έφθασε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, τα ξημερώματα στη Βαγδάτη. Ο Ζέλικ μετέβη στη Φαλούτζα, όπου μίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες ενώ προς τους δημοσιογράφους τόνισε: «Το Ιράκ βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο πολιτικής δημιουργίας προς τη δημοκρατία». Η άφιξή του έγινε λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Την ίδια ώρα, 9 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώνονταν και 3 τραυματίζονταν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό κοντά στο Κιρκούκ, την ώρα που οι Ιρακινοί στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί για να εξουδετερώσουν μια βόμβα. Στο Ραμάντι από πυρά ενόπλων σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την Πράσινη Ζώνη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 3 Αμερικανοί εργολάβοι. Σε δύο άλλες βομβιστικές επιθέσεις, σε συνοικίες της Ανατολικής και Νότιας Βαγδάτης, καταστράφηκαν 2 οχήματα του αμερικανικού στρατού.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε άλλος ένας ομαδικός τάφος, από το προηγούμενο καθεστώς, έξω από τη Νασιρίγια, από όπου άρχισε η ανάσυρση των σορών. Επίσης, το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας Αμερικανός υπήκοος, που έχει απαχθεί, να καλεί την Ουάσιγκτον «να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Χαμηλώνει τόνους ο Ταλαμπανί

«Ενα ανεξάρτητο Κουρδιστάν δεν μπορεί να επιβιώσει», εκτιμά σε συνέντευξή του ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση οι «σύμμαχοι» των Κούρδων, ΗΠΑ, δε θεωρούν δόκιμη την ανάδειξη ενός τέτοιου ζητήματος προκειμένου να αποφευχθεί και η ένταση εντός Ιράκ. Ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», τονίζει ότι «άλλο είναι το όνειρο και άλλο η πραγματικότητα. Ολοι οι λαοί επιθυμούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, όμως βλέποντας την πραγματικότητα αυτό είναι αδύνατο για το Κουρδιστάν, σήμερα». Ο Ταλαμπανί υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Κούρδων που στήριξε το ενωτικό ψηφοδέλτιο τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας και όχι της ανεξαρτησίας.

Επίσης, παραπέμπει «στο μέλλον» την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το καθεστώς του Κιρκούκ, το οποίο οι Κούρδοι διεκδικούν στα αυτόνομα εδάφη τους. Δηλώνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στην πόλη των Κούρδων που εκδιώχθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και η επιστροφή των αράβων που είχαν εγκατασταθεί στο Κιρκούκ στις πόλεις τους, τότε ο πραγματικός πληθυσμός θα αποφασίσει για την τύχη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ