ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
«Η πρώτη κρίση» για την Σόνια Γκάντι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Την πρώτη της «πολιτική κρίση», πριν καν ορκιστεί πρωθυπουργός, αντιμετώπιζε χτες η Σόνια Γκάντι: Αιτία, το ότι το κόμμα του Κογκρέσου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Λοκ Σάμπα, όπως αποκαλείται η Βουλή της χώρας. Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το ΚΚ Ινδίας, μετά από συνεδριάσεις των αντίστοιχων Κεντρικών Επιτροπών τους, ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στην κυβερνητική συμμαχία, αλλά θα στηρίξουν την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση Γκάντι στη Βουλή - με αποτέλεσμα να δέχονται φραστικά «πυρά».

Η Γκάντι, η οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Αμπντούλ Καλάμ, σήμερα, Τρίτη, και «να ορκιστεί πρωθυπουργός αύριο» -- σύμφωνα με την εκτίμηση των «Τάιμς οφ Ιντια» -, έχει δεσμευτεί στη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης «μεταρρύθμισης» της ινδικής οικονομίας. Το γεγονός όμως ότι συμμαχεί εξ ανάγκης με την Αριστερά, θα «σημάνει προβλήματα», σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Ο αναλυτής Πρεμ Σανκάρ Τζα εκτιμά ότι ο φόβος των «επενδυτών» είναι η «αστάθεια»: «Μένοντας εκτός κυβέρνησης, οι κομμουνιστές θα μπορούν να ασκούν κριτική σε οτιδήποτε κάνει το Κογκρέσο... Αυτό θα μειώνει μόνιμα την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση». Ο οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ Σαντζίβ Σανγιάλ εκτίμησε ότι «η διαδικασία μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί (...αλλά) πρέπει να παρακολουθήσουμε πώς θα επηρεάσουν τα αριστερά κόμματα το ρυθμό (εφαρμογής τους)».

Στο χρηματιστήριο της Βομβάης χτες ασκήθηκαν έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις, με το γενικό δείκτη να πέφτει 17,5% και τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές για να κλείσει ο BSE με πτώση 11%. Μείωση υπέστη και η συναλλαγματική αξία της ρουπίας, του εθνικού νομίσματος.

Το ινδουιστικό/εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα ανακοίνωσε ότι δε θα λάβει μέρος στην τελετή ορκωμοσίας της Γκάντι πλην του πρώην πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

«Συλλογική απόφαση»

Στελέχη των δύο κομμουνιστικών κομμάτων εξήγησαν σε δηλώσεις τους ότι η απόφασή τους να μείνουν εκτός κυβέρνησης οφείλεται στις σημαντικές διαφορές προσέγγισης όσον αφορά στην οικονομική πολιτική. Ο Α. Μπ. Μπαρντάν, στέλεχος της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας, είπε ότι αν και η συμμετοχή της Αριστεράς θα «βοηθούσε» στην πολιτική «σταθερότητα», ενώ «θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές» μόνο πωλήσεις ποσοστών δημοσίων επιχειρήσεων, τελικά ελήφθη η απόφαση να μην υπάρξει συμμετοχή. Ο εθνικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΙ, Ντ. Ράτζα, είπε πως θα υπάρξει «υποστήριξη, αλλά απ' έξω».

Από την πλευρά της, η ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), που συνεδρίασε για πάνω από δυο ώρες χτες, ανακοίνωσε τη «συλλογική απόφασή» της να μην υπάρξει ένταξη στις τάξεις της κυβέρνησης του Κογκρέσου. Ο Σιτάραμ Γιετσούρι, μέλος της ΚΕ, και το παλαίμαχο ηγετικό στέλεχός της Σόμναθ Τσάτερτζι εξήγησαν ότι υπήρξαν «διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά κοινή απόφαση».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ηχηρό «παρών» του λαού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελανοί διαδήλωσαν την Κυριακή υπέρ της ειρήνης ενάντια στους παραστρατιωτικούς και τα σχέδια των ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης Τσάβες, πλημμυρίζοντας την κεντρική οδό Μπολίβαρ στην πρωτεύουσα του Καράκας...

«Λαϊκή Νίκη», «Ο λαός στους δρόμους», και σύμφωνα με το γνωστό τραγούδι «Uh, Ah, Chavez no se va» (Ο Τσάβες δε φεύγει) ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο, ενώ σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές εκτός από τη «γνωστή κόκκινη πλημμύρα» κανείς μπορούσε να διακρίνει και μεγάλο αριθμό διαδηλωτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα που συμμετείχαν ενάντια στη βία, στις απόπειρες πραξικοπήματος, στις παραστρατιωτικές ομάδες και την πολιτική των ΗΠΑ, και δήλωναν έτοιμοι να υπερασπίσουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, λίγοι περισσότεροι από μία χούφτα συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση που είχαν οργανώσει κάποιες εκ των οργανώσεων που τάσσονται και πολεμούν την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες. Στάθηκε αδύνατο αυτή τη φορά, για τα ιδιωτικά ΜΜΕ να παρουσιάσουν τις «δύο όψεις της πραγματικότητας» και απλώς έθαψαν το θέμα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις «στρατιωτικές βάσεις καθώς οι εγκαταστάσεις είναι οι αναγκαίες για το πρόγραμμα Vuelvan Caras», ένα από τα κοινωνικά προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού και Παιδείας. Το «Radio Nacional de Venezuela» ανέφερε ότι μετά την επανάληψη του αιτήματος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας για εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων στο Φουέρτε Τιούνα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα «χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους στην πρεσβεία στο Καράκας για τις στρατιωτικές επαφές και σχέσεις»...

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

ΛΑ ΠΑΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Οι «φτωχοδιάβολοι» των Ανδεων που εξεγέρθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη και ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Γκονσάλο ντε Λοσάδα, βρίσκονται και πάλι στο δρόμο, για την ακρίβεια από την αρχή του μήνα, ενώ ήδη οι κινητοποιήσεις ενάντια - συνολικά - στην πολιτική που ακολουθεί και ο διάδοχός του Κάρλος Μέσα, αρχίζουν να κορυφώνονται.

Σύμφωνα πάντα με το ανεξάρτητο Econoticias, χιλιάδες δάσκαλοι, των αστικών και αγροτικών περιοχών της Βολιβίας, έχουν αποκλείσει από την Κυριακή τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας, συμπαρατασσόμενοι με τους εργαζόμενους που έχουν ήδη απαντήσει στο κάλεσμα της Κεντρικής Ομοσπονδίας Εργατών (COB) για συνεχή αγώνα ενάντια στην πολιτική του Κάρλος Μέσα και τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες, όπως ακριβώς έπραξαν και στον «πόλεμο του φυσικού αερίου», που φυσικά δεν έχει λήξει.

Παράλληλα, και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αλλά και οι εργάτες στην κατασκευή των δρόμων ανακοίνωσαν ότι συντάσσονται με τους διαδηλωτές, τόσο διεκδικώντας κλαδικά αιτήματα, όπως την αποτροπή του σχεδίου της κυβέρνησης Μέσα για αποκέντρωση και ιδιωτικοποίηση των τομέων τους, αλλά και συνολικά ενάντια στη συνολική πολιτική. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ξεκίνησαν και από το Αλτιπλάνο να πορεύονται προς τη Λα Πας, για να πολιορκήσουν ασφυκτικά την πρωτεύουσα...

Μία ακόμη εξέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τα μεγάλα προβλήματα και τα ισχυρά δείγματα διάσπασης του κινήματος... Οσο για την κυβέρνηση Μέσα, λαμβάνει τα μέτρα της. Ενώ οι διαδηλώσεις κορυφώνονται, η κυβέρνηση Μέσα υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Γερουσίας να παραχωρεί ασυλία στα αμερικανικά στρατεύματα και στους στρατιωτικούς της Βολιβίας, που θα εμπλέκονται στις ατέλειωτες συγκρούσεις της χώρας.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες πικετέρος κατέλαβαν για άλλη μία φορά δρόμους και κεντρικές οδικές αρτηρίες σε όλη την Αργεντινή, ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα όλων των οργανώσεων των ανέργων και απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αργεντινή και απαιτώντας επίσης τη γενίκευση εφαρμογής των κοινωνικών προγραμμάτων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, σε ενέδρα σε βάρος της αυτοκινητοπομπής τους κοντά στην Γκιρίσκ, στη νότια επαρχία Χελμάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ την Κυριακή. Οι τραυματισμοί των δύο ήταν ασήμαντοι και «επέστρεψαν στα καθήκοντά τους». Τουλάχιστον ένας «ύποπτος», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερ», συνελήφθη, ωστόσο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι υπήρξαν τρεις συλλήψεις φερόμενων ως «μαχητών Ταλιμπάν». Στην περιοχή έκαναν έρευνες χτες κάπου 500 Αφγανοί στρατιώτες.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αλλαγή φρουράς

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφωνούν ομοφώνως: «Η βαθύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα ήταν ο βασικός συντελεστής για τη νίκη του φιλελεύθερου πρώην Προέδρου Λεονέλ Φερνάντες»...

Ετσι στη χώρα που μαστίζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, ο Φερνάντες θα ανέλθει για άλλη μία φορά στο αξίωμα (ήταν Πρόεδρος το 1996-2000), μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και την αποδοχή της ήττας εκ μέρους του απερχόμενου Προέδρου, Ιπολίτο Μεχία. Πάντως, οι κατηγορίες για «βρώμικα κόλπα», για παρατυπίες και νοθεία εκ μέρους και των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου δεν έλειψαν. Ομως τελικά τα αιματηρά επεισόδια ήταν αυτά που αμαύρωσαν τις εκλογές. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες και δύο τραυματίστηκαν σε εκλογικό κέντρο της πόλης Μπαραόνα, σε συμπλοκή οπαδών των δύο κυριότερων υποψηφίων. Σε αρκετές περιοχές, ένοπλοι υποστηρικτές του νυν Προέδρου Ιπολίτο Μεχία περικύκλωσαν εκλογικά κέντρα και απείλησαν ότι θα πάρουν τις κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ