ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στη βράση κολλάει το σίδερο!

Η καπηλεία της τραγωδίας στην πόλη Μπεσλάν από τον Βλ. Πούτιν

Τα θύματα του Μπεσλάν, άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό

Associated Press

Τα θύματα του Μπεσλάν, άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό
Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν πως η αιματοχυσία στο Μπεσλάν θα χρησιμοποιηθεί από τον Βλ. Πούτιν για την προώθηση των σχεδίων της ρωσικής αστικής τάξης. Και πράγματι, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν τους άφησε να περιμένουν πολύ. Στις 13 Σεπτέμβρη, μιλώντας σε σύσκεψη -μαμούθ, με τους επικεφαλής των 89 τμημάτων της ρωσικής ομοσπονδίας (κυβερνήτες περιοχών και Προέδρους Αυτόνομων Δημοκρατιών) και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για «τη ριζική ανασυγκρότηση» του «συστήματος εξουσίας» στη Ρωσία.

Τα μέτρα

Στην ομιλία του, ο Βλ. Πούτιν καπηλεύτηκε την τραγωδία, για να παρουσιάσει «ολόκληρο το έθνος σε άμυνα», απέναντι στον αφανή εχθρό της «διεθνούς τρομοκρατίας». Κι από την «άμυνα», πέρασε στην «επίθεση». Συνοπτικά, είπε:

  • Οι ηγεσίες των Αυτόνομων Δημοκρατιών και των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει στο εξής να εκλέγονται από τα τοπικά Κοινοβούλια, κατόπιν, όμως, πρότασης του αρχηγού του κράτους, κι όχι με άμεσες εκλογές, όπως σήμερα.
  • Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ομοσπονδιακής Επιτροπής (ΟΕ) για το Βόρειο Καύκασο, «τη σημαντικότατη στρατηγική περιοχή για τη Ρωσία», όπως είπε. Η ΟΕ θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών) ολόκληρης της περιοχής.
  • Μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση ξεχωριστής «Αντιτρομοκρατικής» Υπηρεσίας, ενώ θα ενταθεί η «αντιτρομοκρατική συνεργασία» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με τις υπηρεσίες άλλων χωρών και θα «εξοντώνονται» οι τρομοκράτες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, «εάν απαιτούν οι συνθήκες».
  • Επανιδρύεται, επίσης, το υπουργείο Περιφερειακής κι Εθνικής Πολιτικής.
  • Καταργούνται οι μονοεδρικές περιφέρειες (ήταν 225 στις 450) για την εκλογή των βουλευτών της Κρατικής Δούμας. Ετσι, όλοι οι βουλευτές θα εκλέγονται με βάση τις κομματικές λίστες. Πάντως, την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος σιώπησε για την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 7%, που θα ισχύσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
  • Επιβεβαίωσε πως η Ρωσία θα εξοντώνει «τρομοκράτες», με προληπτικά χτυπήματα, τόσο εντός, όσο κι εκτός των συνόρων της και ανακοίνωσε τη γενναία χρηματοδότηση των υπηρεσιών ασφαλείας. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως ο «μποναμάς» προς τις σχετικές «υπηρεσίες» προβλέπεται να είναι αυξημένος κατά 50% μέσα στο 2005, φτάνοντας τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Associated Press

Ο Πρόεδρος Πούτιν δικαιολόγησε τη λήψη των παραπάνω μέτρων με την ανάγκη ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία και την εξυγίανσή της από τη διαφθορά. Το παράξενο δεν είναι πως δεν έπεισε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στον «κουρνιαχτό» που ξεσήκωσαν οι έτεροι «σύμμαχοι» του κ. Πούτιν, στον αγώνα με τη «διεθνή τρομοκρατία», δηλαδή οι ΗΠΑ κι η ΕΕ.

Καταδικάζουν οι Ρώσοι κομμουνιστές

Οι αντιδράσεις που δοκίμασαν οι πρωτοβουλίες Πούτιν από τον πολιτικό κόσμο της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, αν εξαιρέσουμε τη φιλοκυβερνητική «Ενιαία Ρωσία» και τμήμα της κεντροαριστερής «Πατρίδας», που ως γνωστόν φτιάχτηκε πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές για να «κόψει» ψήφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας, που χαρακτηρίζουν τους Τσετσένους αποσχιστές -ένοπλους εγκληματίες - κι όργανα των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (κι όχι βέβαια «απελευθερωτικό κίνημα», όπως στη Ρωσία θεωρούν μόνο περιθωριακοί τροτσκιστές) ασκούν ταυτόχρονα έντονη κριτική και στον Πούτιν, αποκαλύπτοντας τις αιτίες της σύγκρουσης.

Οξεία ήταν η αντιπαράθεσή τους και με τις τελευταίες προτάσεις του.

Αναποτελεσματικός ο Πούτιν

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, σε δηλώσεις του στο ΙΝΤΕΡΦΑΞ δήλωσε: «Η ανάλυσή μας δείχνει πως η συνταγή που προτείνει η σημερινή εξουσία του Κρεμλίνου είναι εντελώς αναποτελεσματική. (...) Ο Μπους χρησιμοποίησε την 11 Σεπτέμβρη για να κηρύξει όλον τον κόσμο ζώνη αμερικανικών συμφερόντων. Ο Σαρόν τα χρησιμοποίησε για τον πόλεμο ενάντια στους Παλαιστινίους. Ο Πρόεδρος Πούτιν φαίνεται πως μετά την τραγωδία στο Μπεσλάν αποφάσισε ακόμη περισσότερο να ενισχύσει την προσωπική του εξουσία, αν και έχει έτσι κι αλλιώς συγκεντρώσει πρωτοφανή αριθμό εξουσιών. Στο Κρεμλίνο έχει συσσωρευτεί τόση εξουσία, που σύντομα θα πέσει να τους πλακώσει».

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε, μεταξύ των άλλων, πως «όσο ο Πούτιν δεν καταδικάζει και δεν παίρνει αποστάσεις από εκείνους που διέλυσαν την ΕΣΣΔ, που κανονιοβόλησαν τη Σοβιετική εξουσία, που οργάνωσαν τον πόλεμο στον Βόρειο Καύκασο, η εξουσία δεν έχει καμία ηθική βάση για να διεξάγει αποτελεσματικό αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Θωρακίζουν την εξουσία του συστήματος!

Στην Ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), σημειώνεται πως η πρωτοβουλία του Πούτιν «φέρνει πιο κοντά το ρώσικο πολιτικό σύστημα στην απολυταρχία της εποχής του Νικόλαου του Αιμοσταγή». Οπως τονίζει το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ: «Η επιστροφή της χώρας στον καπιταλισμό, που άρχισε ο Γιέλτσιν, οδηγεί τη Ρωσία, μετά τη Σοβιετική Ενωση, στα όρια της διάσπασης και των αιματηρών εμφυλίων πολέμων, ενώ το σύστημα της λεγόμενης "διεύθυνσης κατά της κρίσης", που συγκροτεί ο Πούτιν, θα οδηγήσει στο σχηματισμό ενός αστυνομικού κράτους, με το διαρκή φόβο των πολιτών μπροστά στον κίνδυνο νέων τραγωδιών, με τον ολοκληρωτικό έλεγχο των δομών ασφαλείας στην πολιτική και προσωπική ζωή των πολιτών. Οριστικά μετατρέπεται σε αυταπάτη η αερολογία περί δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, που και πριν υπήρχαν πιο πολύ στα χαρτιά και κυρίως ίσχυαν για τα εύπορα στρώματα, αλλά όχι για την πλειοψηφία των εργαζομένων». Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ ευθέως κατηγορεί τον Πούτιν για την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων που, όπως σημειώνει, παίρνονται «πρώτα απ' όλα για την προσωπική ασφάλεια της εξουσίας και των χρημάτων των εύπορων στρωμάτων της κοινωνίας (...) Η σημερινή κατάσταση στο Ρωσικό κράτος είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα της ανάπτυξης της χώρας σύμφωνα με το Σύνταγμα, που επιβλήθηκε στην κοινωνία στην αιματηρή τραγωδία του 1993. Η ριζική διέξοδος από την κατάσταση αυτή, με την επίλυση των διεθνικών, πολιτικών καθώς και κοινωνικών αντιθέσεων, είναι δυνατή μόνο στο δρόμο του σοσιαλισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της Δύσης

Τη βδομάδα αυτή ρεκόρ υποκρισίας (!) έκαναν τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ, που ταχύτατα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους για τη «δημοκρατία», που μπορεί να προκύψουν από τις πρωτοβουλίες Πούτιν. Δεν τους είχε πειράξει πριν μερικά χρόνια, όταν ο Γιέλτσιν είχε στείλει τα τανκς για να κανονιοβολήσουν το Κοινοβούλιο, σφαγιάζοντας βουλευτές και υπερασπιστές του. Τότε που «έλαμψε» η «δημοκρατία» τους! Χειροκροτούσαν! Ούτε τους πείραξε η εκλογική νοθεία, σε όλες τις εκλογικές μάχες της Ρωσίας, των τελευταίων 10 χρόνων, ούτε τους ένοιαξε για τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια δράσης που βάζουν οι αρχές σε αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, πρώτα απ' όλα ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα. Δεν έβγαλαν άχνα ενάντια στον αντιδημοκρατικό νόμο για τα «πολιτικά κόμματα». Ενώ όταν έθεσε το θέμα το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και την προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, που είχε εκδηλωθεί πριν δύο χρόνια, απάντησαν πως σύμφωνα με τις «πληροφορίες» τους αυτό γίνεται για το «καλό» του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας, για την εμφάνιση «μεγάλων πολιτικών κομμάτων», που θα βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» της «δημοκρατίας» κ.ά.

Τώρα, χωρίς να κοκκινίζουν, ήρθαν να κάνουν το «δάσκαλο» της δημοκρατίας. Ποιοι; Αυτοί που είναι οι «πρώτοι διδάξαντες» της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των αντιτρομοκρατικών νόμων «Πάτριοτ Ι» και «ΙΙ»! Εκείνοι που θα έπρεπε να ντρέπονται για τις φυλακές του Γκουαντανάμο και του Αμπού Γκράιμπ και για την εντολή προς τη CIA να σκοτώνει «ελευθέρως» τους ξένους πολιτικούς ηγέτες! Αυτοί που θεωρούν «τρομοκρατία» μια συμβολική κατάληψη! Εκείνοι που έχουν μετατρέψει την κοινωνία μας σ' ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, περιτριγυρισμένο από ηλεκτρονικές κάμερες και κάθε λογής κατασταλτικούς μηχανισμούς...

Οταν η υποκρισία αγγίζει τέτοια επίπεδα, καταλαβαίνει κανείς πως εδώ άλλο είναι το ζήτημα κι όχι η περιβόητη «δημοκρατία» τους.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

«Ανησυχούμε πραγματικά για τις εξελίξεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κ. Πάουελ, προσθέτοντας: «Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει εξετάζεται από τη διεθνή κοινότητα ως απομάκρυνση από ορισμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν (...). Ομως η δίωξη των τρομοκρατών, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ψάχνεται στη σωστή ισορροπία, για να είμαστε σίγουροι πως δε γίνεται κίνηση απομάκρυνσης από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τις δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες δηλώνεται αφοσίωση».

Η αντίδραση της ΕΕ

Η ΕΕ φρόντισε να μην καθυστερήσει, σε σχέση με τις ΗΠΑ: «Ελπίζω (...) ότι η ρωσική κυβέρνηση δε θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία είναι η ενίσχυση της εξουσίας του Κρεμλίνου», δήλωσε στο Στρασβούργο ο Ευρωπαίος επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «με προσοχή» τα μέτρα για τη ριζική ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και κάλεσε το Ρώσο Πρόεδρο να «έχει στο μυαλό του» το σεβασμό της δημοκρατίας. «Τα παρακολουθούμε με προσοχή», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Εμα Αντγουιν, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν. «Οπως φαίνεται, πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Αλλά θα έλεγα πως όλοι όσοι από εμάς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να καταπολεμήσουν το σύγχρονο κακό της τρομοκρατίας, πρέπει ταυτόχρονα να σέβονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι μια πρόκληση παντού και πιστεύουμε πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα το έχει στο μυαλό του στις αλλαγές που επιχειρεί», κατέληξε η Αντγουιν.

Απάντηση Λαβρόφ

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, σχετικά με τον περιορισμό της δημοκρατίας στη Ρωσία, εξαιτίας των πρόσφατων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων, που ανακοίνωσε ο Β. Πούτιν. «Η διοικητική, νομοθετική μεταρρύθμιση και οι διεργασίες που γίνονται στη Ρωσία, είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας μας», είπε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ.

«Απ' ό,τι κατάλαβα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αυτός επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη με τη Ρωσία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και υπογράμμισε τη σημασία να κρατηθεί μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στα σκληρά μέτρα σ' αυτόν τον αγώνα και, όπως εκφράστηκε, διατηρώντας τις δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες», είπε ο Σ. Λαβρόφ και συνέχισε:

«Γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ από την εμπειρία τους γνωρίζουν το πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί αυτή η ισορροπία, όταν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, έλαβαν μια σειρά σημαντικά μέτρα, τα οποία δεν έγιναν μονοσήμαντα αντιληπτά από την αμερικανική κοινωνία και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Γι' αυτό κι οι διαδικασίες που γίνονται σ' εμάς είναι εσωτερική μας υπόθεση. (...) Κι είναι τουλάχιστον περίεργο που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του, όπως εκφράστηκε, "για την απομάκρυνση από τις δημοκρατικές αξίες" στη Ρωσική Ομοσπονδία, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει τη σκέψη, που δεν ακούστηκε πρώτη φορά, ότι η δημοκρατία μπορεί να είναι μόνο ενιαία, στη βάση κάποιου προτύπου. Κι όμως εμείς δε σχολιάζουμε το αμερικανικό σύστημα των προεδρικών εκλογών, όπου δεν υπάρχει άμεση ψηφοφορία, αλλά γίνεται στη βάση των εκλεκτόρων. Αυτό υπάρχει κι εμείς το θεωρούμε εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Κι οι δικές μας διαδικασίες, οι οποίες οπωσδήποτε θα διευκρινιστούν και θα τροποποιηθούν στην κατεύθυνση του Συντάγματος, αποτελούν εσωτερική μας υπόθεση», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ηταν η 4η απάντηση σε διάστημα μόλις μιας βδομάδας (!), που αναγκάστηκε να δώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στους Δυτικούς «συμμάχους» της Ρωσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη φορά ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν αρκέστηκε στην «άμυνα», κατηγορώντας ΗΠΑ - Μ. Βρετανία για «δύο μέτρα και σταθμά», αφού δίνουν πολιτικό άσυλο σε Τσετσένους «τρομοκράτες», αλλά πέρασε και στην «επίθεση», βάλλοντας κατά της «ιερής αγελάδας», της αμερικανικής «δημοκρατίας»! Οχι τυχαία, η εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα» σημειώνει πως «η Ρωσία δε βρίσκεται και τόσο μακριά από τη γραμμή εκείνη, πέρα από την οποία θα μπορούσαμε να μιλάμε για έναρξη ψυχρού πολέμου».

Το πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση φάνηκε και με τις βιαστικές κινήσεις των ΗΠΑ, αυτή τη βδομάδα, στη Γεωργία.

Εκτός «βολής» η Γεωργία

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε στο παρελθόν καταγγείλει τη Γεωργία ότι από το έδαφός της και μάλιστα από τη χαράδρα Πανκίσκ εφορμούν oι «τρομοκράτες» προς το εσωτερικό της Ρωσίας. Οχι τυχαία, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Μπάουτσερ, σημείωσε πως χάρη στις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γεωργίας, καθώς και της Ρωσίας στον αγώνα «με την απειλή της τρομοκρατίας», η χαράδρα του Πανκίσκ (στη Γεωργία) δεν είναι πια καταφύγιο των τρομοκρατών.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησε να θέσει εκτός «πεδίου βολής» των ρωσικών «προληπτικών χτυπημάτων» τον νέο πιστό του «σύμμαχο» στον Καύκασο, Πρόεδρο της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι. Την ίδια ώρα η δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ήρθε να «διορθώσει» και τον πρέσβη τους στην Τιφλίδα, Ρίτσαρντ Μάιλζ, ο οποίος στις παραμονές δήλωσε πως κοντά στη χαράδρα Πανκίσκ παραμένουν ακόμα «μερικοί διεθνείς τρομοκράτες, καθώς κι ένας αριθμός των Τσετσένων μαχητών». Ο ίδιος πάντως ήθελε να τονίσει την «πρόοδο» της εκκαθάρισης της περιοχής, λέγοντας πως οι «τρομοκράτες» έχουν μειωθεί κατά 2/3 στη συγκεκριμένη χαράδρα. Φαίνεται πως στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες αργότερα κατάλαβαν την «γκάφα» του πρέσβη τους κι έτρεξαν να τον διορθώσουν.

Ανησυχία

Ο χορός των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων καλά κρατεί στην περιοχή του Καυκάσου. Φαινόμενο ανησυχητικό, όχι μόνο γιατί η σύγκρουση είναι κοντά στη γειτονιά μας, ούτε μόνο γιατί πλέον εμπλέκονται δυνάμεις, που έχουν τεράστια οπλοστάσια, αλλά και γιατί η χώρα μας, με την κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετέχει ενεργά, μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στους συγκεκριμένους μιλιταριστικούς σχεδιασμούς. Αυτούς τους κινδύνους επισήμανε, με παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, εκφράζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ «για τις παραπέρα εξελίξεις στην περιοχή, που σχετίζονται με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ και τη διαφαινόμενη αντιγραφή της στρατηγικής τους από τη ρωσική κυβέρνηση στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και ιδιαίτερα την υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου. Είναι πασιφανές ότι η πρόσφατη τραγωδία στο Μπεσλάν και οι δυσοίωνες προβλέψεις είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της διάλυσης της ΕΣΣΔ και της ανατροπής του σοσιαλισμού. Η περιοχή του Καυκάσου, από την οποία περνούν οι δρόμοι του πετρελαίου, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και καθιστούν έντονους τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στην περιοχή και γενίκευσης των συγκρούσεων. Οι ανησυχίες που εκφράζονται από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι ιδιαίτερα υποκριτικές. Η "πολιτική λύση" που προτείνουν, καθώς και η λεγόμενη διεθνοποίηση του προβλήματος έχουν σαν στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο τύπου Κόσσοβου. Μόνον οι λαϊκοί αγώνες των λαών της Ρωσίας για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για δίκαιη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ