Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στη βράση κολλάει το σίδερο!

Η καπηλεία της τραγωδίας στην πόλη Μπεσλάν από τον Βλ. Πούτιν

Τα θύματα του Μπεσλάν, άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό

Associated Press

Τα θύματα του Μπεσλάν, άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό
Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν πως η αιματοχυσία στο Μπεσλάν θα χρησιμοποιηθεί από τον Βλ. Πούτιν για την προώθηση των σχεδίων της ρωσικής αστικής τάξης. Και πράγματι, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν τους άφησε να περιμένουν πολύ. Στις 13 Σεπτέμβρη, μιλώντας σε σύσκεψη -μαμούθ, με τους επικεφαλής των 89 τμημάτων της ρωσικής ομοσπονδίας (κυβερνήτες περιοχών και Προέδρους Αυτόνομων Δημοκρατιών) και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για «τη ριζική ανασυγκρότηση» του «συστήματος εξουσίας» στη Ρωσία.

Τα μέτρα

Στην ομιλία του, ο Βλ. Πούτιν καπηλεύτηκε την τραγωδία, για να παρουσιάσει «ολόκληρο το έθνος σε άμυνα», απέναντι στον αφανή εχθρό της «διεθνούς τρομοκρατίας». Κι από την «άμυνα», πέρασε στην «επίθεση». Συνοπτικά, είπε:

  • Οι ηγεσίες των Αυτόνομων Δημοκρατιών και των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει στο εξής να εκλέγονται από τα τοπικά Κοινοβούλια, κατόπιν, όμως, πρότασης του αρχηγού του κράτους, κι όχι με άμεσες εκλογές, όπως σήμερα.
  • Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ομοσπονδιακής Επιτροπής (ΟΕ) για το Βόρειο Καύκασο, «τη σημαντικότατη στρατηγική περιοχή για τη Ρωσία», όπως είπε. Η ΟΕ θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών) ολόκληρης της περιοχής.
  • Μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση ξεχωριστής «Αντιτρομοκρατικής» Υπηρεσίας, ενώ θα ενταθεί η «αντιτρομοκρατική συνεργασία» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με τις υπηρεσίες άλλων χωρών και θα «εξοντώνονται» οι τρομοκράτες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, «εάν απαιτούν οι συνθήκες».
  • Επανιδρύεται, επίσης, το υπουργείο Περιφερειακής κι Εθνικής Πολιτικής.
  • Καταργούνται οι μονοεδρικές περιφέρειες (ήταν 225 στις 450) για την εκλογή των βουλευτών της Κρατικής Δούμας. Ετσι, όλοι οι βουλευτές θα εκλέγονται με βάση τις κομματικές λίστες. Πάντως, την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος σιώπησε για την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 7%, που θα ισχύσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
  • Επιβεβαίωσε πως η Ρωσία θα εξοντώνει «τρομοκράτες», με προληπτικά χτυπήματα, τόσο εντός, όσο κι εκτός των συνόρων της και ανακοίνωσε τη γενναία χρηματοδότηση των υπηρεσιών ασφαλείας. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως ο «μποναμάς» προς τις σχετικές «υπηρεσίες» προβλέπεται να είναι αυξημένος κατά 50% μέσα στο 2005, φτάνοντας τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.


Associated Press

Ο Πρόεδρος Πούτιν δικαιολόγησε τη λήψη των παραπάνω μέτρων με την ανάγκη ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία και την εξυγίανσή της από τη διαφθορά. Το παράξενο δεν είναι πως δεν έπεισε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στον «κουρνιαχτό» που ξεσήκωσαν οι έτεροι «σύμμαχοι» του κ. Πούτιν, στον αγώνα με τη «διεθνή τρομοκρατία», δηλαδή οι ΗΠΑ κι η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ