Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της Δύσης

Τη βδομάδα αυτή ρεκόρ υποκρισίας (!) έκαναν τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ, που ταχύτατα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους για τη «δημοκρατία», που μπορεί να προκύψουν από τις πρωτοβουλίες Πούτιν. Δεν τους είχε πειράξει πριν μερικά χρόνια, όταν ο Γιέλτσιν είχε στείλει τα τανκς για να κανονιοβολήσουν το Κοινοβούλιο, σφαγιάζοντας βουλευτές και υπερασπιστές του. Τότε που «έλαμψε» η «δημοκρατία» τους! Χειροκροτούσαν! Ούτε τους πείραξε η εκλογική νοθεία, σε όλες τις εκλογικές μάχες της Ρωσίας, των τελευταίων 10 χρόνων, ούτε τους ένοιαξε για τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια δράσης που βάζουν οι αρχές σε αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, πρώτα απ' όλα ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα. Δεν έβγαλαν άχνα ενάντια στον αντιδημοκρατικό νόμο για τα «πολιτικά κόμματα». Ενώ όταν έθεσε το θέμα το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και την προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, που είχε εκδηλωθεί πριν δύο χρόνια, απάντησαν πως σύμφωνα με τις «πληροφορίες» τους αυτό γίνεται για το «καλό» του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας, για την εμφάνιση «μεγάλων πολιτικών κομμάτων», που θα βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» της «δημοκρατίας» κ.ά.

Τώρα, χωρίς να κοκκινίζουν, ήρθαν να κάνουν το «δάσκαλο» της δημοκρατίας. Ποιοι; Αυτοί που είναι οι «πρώτοι διδάξαντες» της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των αντιτρομοκρατικών νόμων «Πάτριοτ Ι» και «ΙΙ»! Εκείνοι που θα έπρεπε να ντρέπονται για τις φυλακές του Γκουαντανάμο και του Αμπού Γκράιμπ και για την εντολή προς τη CIA να σκοτώνει «ελευθέρως» τους ξένους πολιτικούς ηγέτες! Αυτοί που θεωρούν «τρομοκρατία» μια συμβολική κατάληψη! Εκείνοι που έχουν μετατρέψει την κοινωνία μας σ' ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, περιτριγυρισμένο από ηλεκτρονικές κάμερες και κάθε λογής κατασταλτικούς μηχανισμούς...

Οταν η υποκρισία αγγίζει τέτοια επίπεδα, καταλαβαίνει κανείς πως εδώ άλλο είναι το ζήτημα κι όχι η περιβόητη «δημοκρατία» τους.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

«Ανησυχούμε πραγματικά για τις εξελίξεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κ. Πάουελ, προσθέτοντας: «Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει εξετάζεται από τη διεθνή κοινότητα ως απομάκρυνση από ορισμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν (...). Ομως η δίωξη των τρομοκρατών, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ψάχνεται στη σωστή ισορροπία, για να είμαστε σίγουροι πως δε γίνεται κίνηση απομάκρυνσης από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τις δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες δηλώνεται αφοσίωση».

Η αντίδραση της ΕΕ

Η ΕΕ φρόντισε να μην καθυστερήσει, σε σχέση με τις ΗΠΑ: «Ελπίζω (...) ότι η ρωσική κυβέρνηση δε θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία είναι η ενίσχυση της εξουσίας του Κρεμλίνου», δήλωσε στο Στρασβούργο ο Ευρωπαίος επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «με προσοχή» τα μέτρα για τη ριζική ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και κάλεσε το Ρώσο Πρόεδρο να «έχει στο μυαλό του» το σεβασμό της δημοκρατίας. «Τα παρακολουθούμε με προσοχή», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Εμα Αντγουιν, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν. «Οπως φαίνεται, πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Αλλά θα έλεγα πως όλοι όσοι από εμάς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να καταπολεμήσουν το σύγχρονο κακό της τρομοκρατίας, πρέπει ταυτόχρονα να σέβονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι μια πρόκληση παντού και πιστεύουμε πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα το έχει στο μυαλό του στις αλλαγές που επιχειρεί», κατέληξε η Αντγουιν.

Απάντηση Λαβρόφ

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, σχετικά με τον περιορισμό της δημοκρατίας στη Ρωσία, εξαιτίας των πρόσφατων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων, που ανακοίνωσε ο Β. Πούτιν. «Η διοικητική, νομοθετική μεταρρύθμιση και οι διεργασίες που γίνονται στη Ρωσία, είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας μας», είπε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ.

«Απ' ό,τι κατάλαβα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αυτός επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη με τη Ρωσία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και υπογράμμισε τη σημασία να κρατηθεί μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στα σκληρά μέτρα σ' αυτόν τον αγώνα και, όπως εκφράστηκε, διατηρώντας τις δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες», είπε ο Σ. Λαβρόφ και συνέχισε:

«Γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ από την εμπειρία τους γνωρίζουν το πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί αυτή η ισορροπία, όταν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, έλαβαν μια σειρά σημαντικά μέτρα, τα οποία δεν έγιναν μονοσήμαντα αντιληπτά από την αμερικανική κοινωνία και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Γι' αυτό κι οι διαδικασίες που γίνονται σ' εμάς είναι εσωτερική μας υπόθεση. (...) Κι είναι τουλάχιστον περίεργο που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του, όπως εκφράστηκε, "για την απομάκρυνση από τις δημοκρατικές αξίες" στη Ρωσική Ομοσπονδία, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει τη σκέψη, που δεν ακούστηκε πρώτη φορά, ότι η δημοκρατία μπορεί να είναι μόνο ενιαία, στη βάση κάποιου προτύπου. Κι όμως εμείς δε σχολιάζουμε το αμερικανικό σύστημα των προεδρικών εκλογών, όπου δεν υπάρχει άμεση ψηφοφορία, αλλά γίνεται στη βάση των εκλεκτόρων. Αυτό υπάρχει κι εμείς το θεωρούμε εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Κι οι δικές μας διαδικασίες, οι οποίες οπωσδήποτε θα διευκρινιστούν και θα τροποποιηθούν στην κατεύθυνση του Συντάγματος, αποτελούν εσωτερική μας υπόθεση», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ηταν η 4η απάντηση σε διάστημα μόλις μιας βδομάδας (!), που αναγκάστηκε να δώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στους Δυτικούς «συμμάχους» της Ρωσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη φορά ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν αρκέστηκε στην «άμυνα», κατηγορώντας ΗΠΑ - Μ. Βρετανία για «δύο μέτρα και σταθμά», αφού δίνουν πολιτικό άσυλο σε Τσετσένους «τρομοκράτες», αλλά πέρασε και στην «επίθεση», βάλλοντας κατά της «ιερής αγελάδας», της αμερικανικής «δημοκρατίας»! Οχι τυχαία, η εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα» σημειώνει πως «η Ρωσία δε βρίσκεται και τόσο μακριά από τη γραμμή εκείνη, πέρα από την οποία θα μπορούσαμε να μιλάμε για έναρξη ψυχρού πολέμου».

Το πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση φάνηκε και με τις βιαστικές κινήσεις των ΗΠΑ, αυτή τη βδομάδα, στη Γεωργία.

Εκτός «βολής» η Γεωργία

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε στο παρελθόν καταγγείλει τη Γεωργία ότι από το έδαφός της και μάλιστα από τη χαράδρα Πανκίσκ εφορμούν oι «τρομοκράτες» προς το εσωτερικό της Ρωσίας. Οχι τυχαία, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Μπάουτσερ, σημείωσε πως χάρη στις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γεωργίας, καθώς και της Ρωσίας στον αγώνα «με την απειλή της τρομοκρατίας», η χαράδρα του Πανκίσκ (στη Γεωργία) δεν είναι πια καταφύγιο των τρομοκρατών.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπάθησε να θέσει εκτός «πεδίου βολής» των ρωσικών «προληπτικών χτυπημάτων» τον νέο πιστό του «σύμμαχο» στον Καύκασο, Πρόεδρο της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι. Την ίδια ώρα η δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ήρθε να «διορθώσει» και τον πρέσβη τους στην Τιφλίδα, Ρίτσαρντ Μάιλζ, ο οποίος στις παραμονές δήλωσε πως κοντά στη χαράδρα Πανκίσκ παραμένουν ακόμα «μερικοί διεθνείς τρομοκράτες, καθώς κι ένας αριθμός των Τσετσένων μαχητών». Ο ίδιος πάντως ήθελε να τονίσει την «πρόοδο» της εκκαθάρισης της περιοχής, λέγοντας πως οι «τρομοκράτες» έχουν μειωθεί κατά 2/3 στη συγκεκριμένη χαράδρα. Φαίνεται πως στην Ουάσιγκτον λίγες ώρες αργότερα κατάλαβαν την «γκάφα» του πρέσβη τους κι έτρεξαν να τον διορθώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ