Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Περί προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων,,,

Ενα αξιοσημείωτο τραγικό γεγονός ήρθε να προστεθεί στο από καιρού βεβαρημένο κλίμα της Ελλάδας. Πρόκειται για την πτώση και συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου που παρέσυρε δεκαεπτά ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Λέγεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου θεωρείται ως ο πιο ασφαλής της σύγχρονης τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλά λέγονται για την κατασκευή και συντήρηση του ελικοπτέρου. Εκείνο, όμως, που εκφεύγει κάθε ελέγχου είναι οι πολιτικές κόντρες περί αναζήτησης ευθυνών.

Η αμετροέπεια των δύο κομμάτων εναλλασσόμενης εξουσίας περισσεύει. Την ίδια, κυριολεκτικά, στιγμή που στα τηλεοπτικά παράθυρα οι εκπρόσωποί τους ομιλούν για ισχυρό και ακομμάτιστο κράτος, ταυτόχρονα ομιλούν για διαλυμένο κομματιζόμενο κράτος, όταν η ροή της αφιονισμένης συζήτησης συμφέροντος το επιβάλλει. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο. Σε κάθε ανάλογη περίπτωση επιβεβαιώνουν ότι υπέρτατο χρέος γι' αυτούς είναι η νομή της εξουσίας ακόμη κι αν πρόκειται για τις πλέον ευαίσθητες πλευρές του ελληνικού έθνους, όπως αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πίσω από την άκρως δραματική πλευρά της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου με τις ζωές που αφανίστηκαν, βρίσκεται το μεγάλο δράμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι οι δυνάμεις αυτές που χτίστηκαν πάνω στα κόκαλα του εμφυλίου πολέμου, ποδηγετήθηκαν εξαρχής από τον αγγλο-αμερικανικό ευρω-ατλαντισμό με τον πόλεμο της Κορέας και το «ιδού στρατηγέ μου ο στρατός σου» κι έφτασαν να επιβάλουν το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967. Εκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της προσδοκίας ενός ακομμάτιστου εθνικού στρατού. Αυταπάτες! Η χαμερπής συμπεριφορά των δύο εξουσιαστικών κομμάτων σε άκρως ευαίσθητα εθνικά ζητήματα αποδεικνύει ότι εκείνο που άλλαξε είναι η μεταφορά του ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων από την αμερικανική αποκλειστικότητα στην ευρύτερη ευρω-ατλαντική με βαρύνουσα παρουσία της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού.

Αυτή η «βιτρίνα της συλλογικότητας» επέφερε το ισχυρότερο σφιχταγκάλιασμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον ευρω-ατλαντισμό ως εγγυητού της υπάρξεώς τους και την ευθυγράμμισή τους στους σκοπούς της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι ο εθνικός προσανατολισμός τους αποτελεί περιττό βάρος σαν την περιττή ουρά ενός σκύλου που προσπαθεί να την αφανίσει κάτω από τα σκέλια του.

Η τραγική και θανατηφόρα πτώση και συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου έγινε αφορμή να βγει στην επιφάνεια, για πολλοστή φορά, η αλλαγή νοοτροπίας και προτεραιοτήτων στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Γαλουχημένες όλο και περισσότερο στο πνεύμα του μισθοφορισμού, στην ταύτιση των εθνικών συμφερόντων με αλλότρια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, στην παραχάραξη της πατριωτικής συνείδησης για την υπεράσπιση του πατρίου εδάφους σε συμμετοχική επιβολή πολυεθνικών συμφερόντων πάνω σε έθνη και λαούς, κυριαρχούνται από μια έρπουσα εκφυλιστική αντίληψη υποβάθμισης του εθνικού συμφέροντος. Η δυσλειτουργία συνεννόησης κι ενημέρωσης δεν είναι απλό γραφειοκρατικό ζήτημα διοικητικής τακτοποίησης, είναι ζήτημα που απαντά στο τι ένοπλες δυνάμεις θέλουμε, δηλαδή τι Ελλάδα θέλουμε. Στο σαθρό έδαφος της ευρω-ατλαντικής σιγουριάς, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αισθάνονται ασφαλείς να αλληλοκατηγορούνται...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παράσταση σημαίας» στις ιμπεριαλιστικές αποστολές για τα συμφέροντα των αστών (2014-11-22 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένη πορεία προς την καταστροφή (2010-07-31 00:00:00.0)
Τρεις στρατιωτικοί νεκροί και αναπάντητα ερωτήματα (2008-03-19 00:00:00.0)
Για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (2007-10-07 00:00:00.0)
Τα πάθη του Κυπριακού... (2004-04-10 00:00:00.0)
«Εύθραυστη» ηρεμία... (2002-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ