Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Εύθραυστη» ηρεμία...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η κατάσταση ασφαλείας στην ΠΓΔΜ «παραμένει εύθραυστη», υπενθύμισε χτες ο Αλέν Λε Ρόι, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στα Σκόπια. Ωστόσο, ο ίδιος επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους για νέα θερμή άνοιξη, λέγοντας πως, «σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, καμία σημαντική ομάδα δεν προετοιμάζεται για κανενός είδους εαρινή επιχείρηση»... Υπάρχουν, κατέληξε, συγκεκριμένες απειλές απ' το λεγόμενο Αλβανικό Εθνικό Στρατό (ΑΝΑ), αλλά αυτή είναι μία μικρή ομάδα... Ως γνωστόν, ο ΑΝΑ εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση, με την οποία προαναγγέλλει πως θα επανέλθει στην ενεργό στρατιωτική δράση, «επειδή δεν προστατεύονται» τα συμφέροντα της αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ...

Πάντως, μεικτές αστυνομικές δυνάμεις Σλάβων και Αλβανών άρχισαν χτες, για πρώτη φορά απ' τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» της Οχρίδας (περασμένος Αύγουστος), τις περιπολίες σε τρία αλβανικά χωριά (Νεπρόστενο, Σλάτινο και Πρσόβτσε) που βρίσκονται λίγα χλμ. έξω απ' το Τέτοβο. Η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστήριξε, με χτεσινή ανακοίνωσή της, πως έχουν, έως τώρα, τεθεί υπό έλεγχο 26 απ' τα εξήντα χωριά - πρώην προπύργια Αλβανών αυτονομιστών.

Η στρατιωτική συνεργασία ΠΓΔΜ - Ουκρανίας

Στο μεταξύ, οι αρχηγοί επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων ΠΓΔΜ - Ουκρανίας, Μετόντι Σταμπόλισκι και Πέτρο Σούλιακ (αντίστοιχα) συμφώνησαν χτες στο Κίεβο πως η Ουκρανία θα συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων, αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, που παρέδωσαν πέρσι οι ουκρανικές αρχές στα Σκόπια (πρόκειται για τέσσερα αεροπλάνα τύπου «Sukhoi-25», έξι ελικόπτερα μάχης τύπου «Mi-24», τέσσερα στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα «Mi-8» και 31 άρματα μάχης «Τ-72»).

Σύμφωνα με τον αρχηγό γενικού επιτελείου της ΠΓΔΜ, Μ. Σταμπόλισκι, που ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Κίεβο, Ουκρανοί ειδικοί θα εργαστούν κυρίως σε ένα κέντρο συντήρησης και εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης στα Σκόπια, γιατί «είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε τα άρματα μάχης μας και όχι να αποκτήσουμε νέο υλικό...».

Εντούτοις, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΤΕΒΝΙΚ» των Σκοπίων υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις αγόρασαν δύο ακόμη επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Mi-24» και πως η αστυνομία προτίθεται να αγοράσει άλλα τέσσερα. Σύμφωνα με την «ΝΤΕΒΝΙΚ», τα δύο ελικόπτερα, που μπορούν να εκτελέσουν αναγνωριστικές πτήσεις και να υποστηρίξουν επιχειρήσεις του πυροβολικού, έχουν ήδη προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Λίγες ώρες μετά, η πληροφορία για την άφιξη των ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο των Σκοπίων επιβεβαιώθηκε απ' το υπουργείο Αμυνας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2003-06-24 00:00:00.0)
«Τορπίλη» Λεοτάρ στο τραπέζι «πολιτικού διαλόγου»... (2001-06-28 00:00:00.0)
Ανάβουν οι μάχες με παράλληλη «νέα πρωτοβουλία» ΕΕ - ΗΠΑ... (2001-05-29 00:00:00.0)
Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά και σφοδρές συγκρούσεις (2001-05-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο βαλκανικός εφιάλτης (2001-03-14 00:00:00.0)
Συγκεχυμένες διαθέσεις πριν τη διάσκεψη στο Παρίσι (1999-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ