Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φατάχ» και «Χαμάς» τηρούν την εκεχειρία προειδοποιώντας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΑΜΜΑΝ.--

Εκδίκηση ορκίστηκαν με πυρά στον αέρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στην κηδεία του Ραέντ Κάρμι, μέλους της «Φατάχ» και επικεφαλής της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά» στην Τουλκαρέμ, όπου και σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό. Η οργάνωσή του γνωστοποίησε, λεκτικώς και εμπράκτως, τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας που είχε κηρύξει την 1η Ιανουαρίου. Εντούτοις, τόσο η «Φατάχ» όσο και η «Χαμάς» ανακοίνωσαν ότι επιμένουν στην εκεχειρία, αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί ότι τα περιθώρια υπομονής τους τελειώνουν.

Επισήμως, πάντως, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει καθόλου το γεγονός. Σιβυλλικός, πλην κυνικός, εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, εκτιμώντας ότι ο «Κάρμι σκοτώθηκε σε ατύχημα εργασίας από δική του βόμβα» και επαναλαμβάνοντας ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη Ισραηλινούς. Εντούτοις, το σύνολο σχεδόν του ισραηλινού Τύπου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Κάρμι.

Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία, ένας Ισραηλινός στρατιώτες έπεφτε νεκρός και ένας άλλος τραυματιζόταν κοντά στην Τουλκαρέμ, ενώ χτες το πρωί κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Σαχούρ, στα περίχωρα της Βηθλεέμ, ένας Ισραηλινός βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του. Την ευθύνη της πρώτης επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά» κηρύσσοντας τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας της. Για τη δεύτερη επίθεση δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, αλλά ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι πρόκειται για την ίδια οργάνωση. Για παν ενδεχόμενο, επιβλήθηκε, εκ νέου, αυστηρότατος αποκλεισμός στην Τουλκαρέμ, που μόλις στις 4 Ιανουαρίου είχε αρθεί.

Σε χωριστές ανακοινώσεις, οι οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς» γνωστοποιούν ότι συνεχίζουν να τηρούν την εκεχειρία, κρούοντας, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου. Η «Φατάχ» προειδοποιεί ότι δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την παλαιστινιακή κοινή γνώμη να εγκαταλείψει την εκεχειρία. Η «Χαμάς», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επαναλαμβάνει ότι θα αποφύγει τις επιθέσεις εντός ισραηλινού εδάφους και προειδοποιεί ότι αν δεν αρθεί άμεσα η απαγόρευση μετακινήσεων που έχει επιβληθεί στον Γιάσερ Αραφάτ, τότε θα εγκαταλείψει την εκεχειρία.

Την ιδιότυπη ομηρία του Γιάσερ Αραφάτ στηλίτευσε ως «εμπόδιο στην αποκλιμάκωση» και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ζοζέ Πικέ, ο οποίος άρχισε, χτες, την εβδομαδιαία περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από το Αμμάν, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό βασιλιά. Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐκ Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. Η ηγεσία του εμιράτου, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Μπερνς, υποστήριξε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «αυτοάμυνα».

Η ανάμειξη της CIA

Εντείνεται η φημολογία, ιδιαίτερα στα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι η CIA ενεπλάκη ενεργά στον εντοπισμό αλλά και στην κράτηση του πλοίου Καρίν Α στην Ερυθρά Θάλασσα, την περασμένη εβδομάδα, από το ισραηλινό ναυτικό, στο οποίο το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού (εκρηκτικά και όπλα μεγάλου βεληνεκούς), τα οποία προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή και μπορούσαν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο εντός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η CIA φέρεται, μάλιστα, να γνώριζε τα του φορτίου πριν καν την αναχώρησή του από την Τεχεράνη. Μόσχα και Παρίσι κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή «να εξιχνιάσει την υπόθεση και να αναλάβει τις ευθύνες της». Αντίθετα, η Ουάσινγκτον, προς στιγμήν, τηρεί σιγή ιχθύος και έχει αποφύγει να εμπλέξει άμεσα την παλαιστινιακή ηγεσία.

Διαμαρτύρονται τα διεθνή ΜΜΕ

Διαμαρτυρία συνυπογράψανε και κατέθεσαν στην ισραηλινή κυβέρνηση 30 διεθνή ΜΜΕ για την άρνησή της να ανανεώσει τις διαπιστεύσεις δεκάδων Παλαιστινίων δημοσιογράφων που εργάζονται για λογαριασμό τους. Στη διαμαρτυρία εκφράζεται «η εξαιρετική ανησυχία» τους για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης που δημιουργεί «τεράστιες δυσκολίες» στην προσπάθεια για «τίμια και ισότιμη κάλυψη των γεγονότων».

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ισραηλινή κυβέρνηση επικαλούμενη την ασφάλεια του Ισραήλ αρνήθηκε να ανανεώσει τις διαπιστεύσεις δεκάδων Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Ανάλογη τύχη είχαν και οι ξένοι τεχνικοί που εργάζονται στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν Ισραηλινοί, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Τη διαμαρτυρία υπογράφουν ανάμεσα στα άλλα το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ασοσιέιτεντ Πρες, το Ρόιτερς, τα αμερικανικά ABC, CBS, NBC, CNN, BBC, τα ευρωπαϊκά France 2, TF1, ARD, RAI1, ZDF, το καναδικό CBC, το ιαπωνικό NHK και πολλές ημερήσιες εφημερίδες.

  • Αργά το βράδυ, η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμέντ Σααντάτ. Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία του ισραηλινού υπουργού, το Σεπτέμβριο, και η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο άρσης της «ομηρίας» Αραφάτ, τη σύλληψη των ενόχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ