Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάνει το σήμα της επιτυχίας ανάμεσα στους ηγέτες των ανταρτών

Associated Press

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάνει το σήμα της επιτυχίας ανάμεσα στους ηγέτες των ανταρτών
ΛΟΣ ΠΟΣΟΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Λίγο πριν τον «επιθανάτιο ρόγχο», η παρέμβαση ήταν «μαγική» και καίρια, ώστε να διαλύονται, προς το παρόν πάντα, τα πολύ απειλητικά και επικίνδυνα σύννεφα πολέμου, που είχαν σκοτεινιάσει τον ουρανό της Κολομβίας. Προς μεγάλη απογοήτευση, τόσο τμημάτων του Στρατού, όσο και των παραστρατιωτικών ομάδων, κυριολεκτικά στο «παραπέντε», η κυβέρνηση του Κολομβιανού Προέδρου Αντρές Παστράνα, όσο και οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC - EP)συμφώνησαν να επιστρέψουν στις συνομιλίες, όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από το 1998.

Η είδηση για τη διάσωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και αποτροπή ενός πιθανού λουτρού αίματος στο θύλακα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των FARC - ΕΡ, είχε έρθει αρχικώς εκ μέρους του πρέσβη της Γαλλίας, Ντανιέλ Παρφέ, που είχε ανακοινώσει εκ μέρους της ομάδας των δέκα μεσολαβητριών χωρών ότι υπήρχαν πλέον οι προϋποθέσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των FARC - ΕΡ και διευκρίνισε ότι η δήλωση αυτή της «ομάδας των δέκα» - Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Καναδάς, Κούβα, Μεξικό και Βενεζουέλα - έγινε προηγουμένως δεκτή από τον Πρόεδρο της Κολομβίας και τον ηγέτη των FARC - ΕΡ, Μανουέλ Μαρουλάντα.

Στρατιώτες του στρατού της Κολομβίας

Associated Press

Στρατιώτες του στρατού της Κολομβίας
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των FARC - ΕΡ, Ραούλ Ρέγιες, δήλωνε ότι οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» αποδέχονται την ανακοίνωση της «ομάδας των δέκα» χωρών, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ικανοποίηση...

«Η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται», δήλωσε με κάπως πανηγυρικό τρόπο, χαρακτηρισμός που αποδίδεται από τον ανταποκριτή του Ρόιτερς, και ο Αντρές Παστράνα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ελάχιστη ώρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα, και ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθειά της ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Μάλιστα, ο Κολομβιανός Πρόεδρος, στο μήνυμά του, τόνισε οι FARC - ΕΡ έχουν στη διάθεσή τους έξι ημέρες, έως τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα ανανέωσης των συμφωνιών για την αποστρατικοποιημένη ζώνη, προκειμένου να αποδείξουν την προσήλωσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία και στις καθορισθείσες προϋποθέσεις. «Η διορία των 48 ωρών που είχαμε καθορίσει έληξε. Τώρα έχουμε έως τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία που λήγει η τρέχουσα περίοδος ισχύος για την αποστρατικοποιημένη ζώνη», είπε ο Παστράνα και πρόσθεσε ότι «στην ουσία, έδωσα οδηγίες στον ύπατο επίτροπο για την ειρήνη, Καμίλο Γκόμες, να ξεκινήσει από απόψε τις διαπραγματεύσεις που θα αφορούν στην εξαίρεση του αμάχου πληθυσμού από τα αποτελέσματα της βίας». «Απομένει μία εβδομάδα για να αποφασίσουμε εάν η παράταση του μέτρου για την αποστρατικοποιημένη ζώνη θα συνεχιστεί, κι ακόμη δεν έχουμε επιτελέσει τη μισή από τη δουλιά. Ηγγικεν η ώρα να προχωρήσουμε, όπως δεν το έχουμε πράξει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, με συγκεκριμένα μέτρα, έως την ειρήνη», επέμεινε ο Παστράνα.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση των FARC - ΕΡ να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση εξέφρασε, εξάλλου, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Αυτή η σημαντική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που ο ΓΓ θεωρεί ως το μόνο θεμιτό μέσο για την επίλυση της κρίσης στην Κολομβία», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη. «Ο ΓΓ ζητεί από τα συμβαλλόμενα μέρη να συνεχίσουν αυτήν την κίνηση που ξεκίνησε τις τελευταίες 48 ώρες, προκειμένου να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα πάνω στο δρόμο μίας ειρηνικής λύσης», προστίθεται στο κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ