Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προβλέπεται αύξηση της ανεργίας

Τον τρέχοντα μήνα ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία θα φτάσει τα 4.300.000. Αυτή είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης και του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας, γράφει η εφημερίδα του Σάαρ («Σααρμπρίγκερ Τσάιτουνγκ», 15/1). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Γιακόντα, δήλωσε σχετικά ότι ο αναφερόμενος αριθμός δεν εκπλήσσει με βάση τα σημερινά δεδομένα ανεργίας (κοντά στα 4 εκατομμύρια χωρίς εργασία). Από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας έγινε προσπάθεια να αμβλυνθεί η εντύπωση που προξενήθηκε από τον αριθμό των 4,3 εκατομμυρίων και δηλώθηκε αργότερα ότι πρόκειται για προσωπική εκτίμηση του υφυπουργού Εργασίας, Αντρες, και όχι του υπουργείου Εργασίας.

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που θυμίζει προπολεμικές εποχές στη Γερμανία, με τις σχετικές ολέθριες πολιτικές συνέπειες, έχει γίνει αντικείμενο κριτικής της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και των συμμάχων της (Πράσινοι), που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά σημαντική μείωση της ανεργίας.

Εννοείται ότι και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα βρίσκουν την ευκαιρία, για λόγους εκλογικής τακτικής, να ασκήσουν κριτική, στην οποία ο καγκελάριος Σρέντερ απαντάει με τη σειρά του ότι στην τελευταία περίοδο της χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ ο αριθμός των ανέργων είχε φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια.

Υπό την πίεση της δραματικής αύξησης και της αδυναμίας αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος, η κυβέρνηση Σρέντερ κάνει λόγο για εισαγωγή σε όλη τη Γερμανία του λεγόμενου «μοντέλου του Μάιντς», που συνίσταται στη μικροεπιδότηση των εσόδων μακροχρονίως ανέργων και χαμηλόμισθων, που εισπράττουν χαμηλά βοηθήματα ανεργίας, εφόσον δεχτούν να αναλάβουν κάποια εργασία.

Συνδικαλιστές και ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν σχετικά ότι παρόμοια μέτρα ίσως δημιουργήσουν το πολύ τριάντα χιλιάδες θέσεις, αλλά δεν αποτελούν λύση. Αντιπροτείνουν: Δημόσιες χρηματοδοτήσεις για δημιουργία έργων, σταμάτημα των απολύσεων και μείωση των υπερωριών, που ανέρχονται ετήσια σε 1,8 δισεκατομμύρια ώρες.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ