ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η δημοκρατία «αλά λετονικά»

Α.Ρούμπιξ
Α.Ρούμπιξ
Στο Σύνταγμα της Λετονίας γράφεται ότι η Λετονία είναι ένα «ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος». Στα χρόνια που πέρασαν μετά την αποκοπή της Λετονίας από την ΕΣΣΔ έχουν γραφτεί βουνά από χαρτιά στα οποία «αποδεικνύεται» ότι οι άνθρωποι στη Σοβιετική Ενωση ζούσαν άσχημα. Οτι υπήρχε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων ηλικιών, δεν τα πολυ«καταπίνουν» αυτά. Πολύ καλά θυμούνται πώς ζούσαν τότε, θυμούνται την τάξη και τη δημοκρατία που υπήρχε για όλο το λαό και όχι μόνο για τους εκλεκτούς, όπως στη σημερινή αστική Λετονία.

Στο νόμο που ισχύει σήμερα στη Λετονία «Για τις συνελεύσεις, τις πορείες και τις πικετοφορίες», γράφεται ότι οι συμμετέχοντες στις συνελεύσεις, πορείες και πικετοφορίες απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων να φορούν στολή ή ενδυμασία που να εκφράζει πολιτικές απόψεις. Στη βάση αυτής της απαγόρευσης, δεν επιτρέπεται το να φοράς στολή του Σοβιετικού Στρατού, ο οποίος απελευθέρωσε τη Λετονία από τους γερμανοφασίστες κατακτητές. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των συμβόλων, των σημαιών, ύμνων (ακόμη και παραλλαγής των παραπάνω) της πρώην ΕΣΣΔ, της Λετονικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΛΣΣΔ) και της ναζιστικής Γερμανίας! Ολα μαζί δηλαδή στον ίδιο ντορβά!

Στον ίδιο νόμο σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων απαγορεύεται η διάδοση της ιδεολογίας του φασισμού και του κομμουνισμού.

Αν και στο νόμο δεν αναφέρονται τα παράσημα και τα μετάλλια της ΕΣΣΔ και της ΛΣΣΔ, μπροστά από κάθε επέτειο της αντιφασιστικής Νίκης, της 9ης Μάη εμφανίζεται το ερώτημα: Μπορεί ο βετεράνος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου να φορέσει τη στολή του με τα παράσημα, τα μετάλλια, στα οποία υπάρχουν τα «σύμβολα της ΕΣΣΔ»; Εξαιτίας των παραπάνω, πολλοί βετεράνοι του πολέμου δε φορούν τη στολή τους, φορούν τα μετάλλια και τα παράσημα κάτω από το σακάκι. Αυτή είναι η σκληρή μοίρα των ανθρώπων που νίκησαν το φασισμό στη Λετονία. Σε απάντηση όλων αυτών, πριν από κάθε επέτειο της Νίκης, το Κόμμα μας καλεί: «Βετεράνοι, φορέστε τα παράσημά σας»!

Με απόφαση του κοινοβουλίου το Σεπτέμβρη του 1991 στη Λετονία απαγορεύτηκε η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας. Κι ως τα σήμερα δεν έχει νομιμοποιηθεί μιας και υπάρχει απαγόρευση στην κομμουνιστική ιδεολογία. Την ίδια ώρα σε βάρος των πρώην μελών του ΚΚ Λετονίας ισχύουν μια σειρά περιορισμοί των δικαιωμάτων τους. Ετσι δεν έχουν το δικαίωμα να κατέβουν υποψήφιοι βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, να εκλεγούν σε όλων των ειδών τις εκλογές. Δεν έχουν καν το δικαίωμα να ζητήσουν να πάρουν την υπηκοότητα της Λετονίας, σε περίπτωση που δεν είναι Λετονοί (σημ. το 45% του πληθυσμού της Λετονίας είναι άνθρωποι άλλων εθνοτήτων). Δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να δουλέψουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία!

Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση στη «δημοκρατική» Λετονία, που με όλες τις δυνάμεις της επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, όπου η έννοια της δημοκρατίας και η πραγματική λειτουργία της ολόπλευρα στρέφεται υπέρ της υπεράσπισης των συμφερόντων της τάξης της μειοψηφίας, δηλαδή της αστικής τάξης, που μισεί κι εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο λαό.

Οι λαϊκές μάζες αρχίζουν να ξεπερνούν το σοκ που δέχτηκαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και όλου του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, αρχίζουν να καταλαβαίνουν το τι έχασαν. Ως αποτέλεσμα έχουμε την αύξηση της δυσαρέσκειας, των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, την υποστήριξη των αντιιμπεριαλιστικών ενεργειών, των διαδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο ως τρόπου του «εκδημοκρατισμού αλά αμερικάνικα».

***

Η μετάφραση του κειμένου έγινε από την εφημερίδα «Εργαζόμενη Ρωσία» («Τρουντοβάγια Ρωσία»), οργάνου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος - Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).


Του Αλφρεντ ΡΟΥΜΠΙΞ Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας*
Ο Αλφρεντ Ρούμπιξ που σήμερα είναι Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, το 1991 ήταν Α` Γραμματέας του ΚΚ Λετονίας. Συνελήφθη, καταδικάστηκε για την άρνησή του να παραιτηθεί από τα κομμουνιστικά ιδανικά και εξέτισε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων (1991-1997). Σήμερα οι αρχές εξακολουθούν να του απαγορεύουν να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι το ΣΚΛ έχει 5 βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο (από τους 100) και 1 παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο


Αποκαλυπτήρια της ΕΕ...

Είναι, πράγματι, άκρως αποκαλυπτικά για το διεθνές προοδευτικό κίνημα όλα όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη Συνάντηση των κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών κι εργατικών κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Η αντεπαναστατική δραστηριότητα των εγκάθετων, κατ' ουσία, δυτικόδουλων κυβερνήσεων των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών πρωτοτυπεί σε ευρηματικότητα. Σ' αυτές τις χώρες συμβαίνει τα κομμουνιστικά κόμματα να είναι, είτε ουσιαστικά είτε θεσμικά, εκτός νόμου. Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμά τους, ταυτίζεται ο κομμουνισμός με το φασισμό, υπερβαίνοντας, έτσι, ακόμη και τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Ακόμη κι ένας μικροπωλητής που στο καρότσι του πουλάει βιβλία των Μαρξ και Λένιν κατηγορείται για ανατρεπτική προπαγάνδα με όλες τις ασφαλίτικες συνέπειες.

Εδώ, τα μίσθαρνα όργανα υπερβαίνουν ακόμη και τη στρατοκρατική δικτατορία του 1967 στην Ελλάδα. Σωρεία δικών αφορούν υπαλλήλους και λειτουργούς του προηγούμενου λαϊκοδημοκρατικού συστήματος. Οποιος τότε είχε την ατυχία να είναι εργατικός υπάλληλος, σήμερα οδηγείται στις φυλακές. Τα καθεστώτα αυτά θυμίζουν την αστυνομική τρομοκρατία των διώξεων του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους της Δεξιάς στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες διώχτηκαν από τις δουλιές τους κάτω από το βάρος των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων. Στις βαλτικές χώρες περίπου εννιακόσιες χιλιάδες άνθρωποι θεωρούνται ως ΜΗ ΠΟΛΙΤΕΣ διότι εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις χώρες μετά το 1940 στα πλαίσια των ενιαίων Σοβιετικών Δημοκρατιών, με αποτέλεσμα να διαλύονται οικογένειες. Πολίτες που πολέμησαν τον γερμανικό φασισμό διώκονται σαν προδότες διότι συντόνισαν τον πατριωτικό τους αγώνα με τον αντιναζιστικό αγώνα της Σοβιετικής Ενωσης. Φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις που είχαν βρεθεί με το μέρος των Γερμανών και εκδιώχθηκαν ως εγκληματίες αποκαλύπτονται τώρα σαν οι πραγματικοί πατριώτες απέναντι στα «κομμουνιστικά μιάσματα». Θα σκεφτεί κανείς, μόνο, ότι αυτά τα «μιάσματα» της ΕΣΣΔ έδωσαν τα περισσότερα εκατομμύρια νεκρούς ως φόρο τιμής στο μνημείο της Ελευθερίας.

Κάθε κόμμα υποχρεούται να γνωστοποιεί τα μέλη του στις κρατικές αρχές που ελέγχουν τη γνησιότητά τους. Στη Σερβία π.χ. για να κατέλθει στις εκλογές χρειάζεται μίνιμουμ δέκα χιλιάδες μέλη, τα στοιχεία των οποίων γνωστοποιούνται κι ελέγχονται από εντεταλμένους δικαστικούς και υπηρεσίες ασφαλείας. Η νεοπαγής αστική δημοκρατία αυτών των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών πιστοποιείται από την παντοδυναμία του ...Ιαβέρη. Κάνοντας αναγκαστική σύγκριση παρατηρείται ότι στα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση το 1917 στη Ρωσία, η οικονομία είχε αλματώδη ανάπτυξη σύμφωνα με τους διεθνείς τότε οργανισμούς. Αντίθετα, δέκα χρόνια μετά τις αστικές αντεπαναστάσεις, σε αυτές τις χώρες, η οικονομία τους δεν έχει ακόμη φτάσει στα επίπεδα του 1989. Επιστέγασμα της αντιλαϊκής συμπεριφοράς των δυτικόδουλων κυβερνήσεων των παρακατιανών πρακτόρων είναι η επιβολή της ποινικοποίησης λαϊκών αντιαμερικανικών και αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων. Το ζήτημα της νεο-ναζιστικής συγκρότησης αυτών των χωρών μάς αφορά ως Ελλάδα διότι εγκρίθηκε πρόσφατα η εισδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οταν στην υπαρκτή ΕΕ αναγνωρίζεται ότι υπάρχει «δημοκρατικό έλλειμμα», κατανοείται η αρνητική επίδραση αυτών των κυβερνήσεων εις βάρος των δοκιμαζόμενων δημοκρατικών ελευθεριών. Οι εραστές του νεοναζισμού θα βρουν τις αδελφές ψυχές και μέσα στην επίσημη ευρωενωσιακή καμαρίλα. Η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που ενοχοποιεί κάθε εκδήλωση που ασκεί κριτική «κατά του υπάρχοντος πολιτειακού συστήματος», υπερβαίνοντας ακόμη και τον παλιό 509.

Ομως, το πλέον αποκαλυπτικό σε αυτή την ιστορία είναι η πραγματική αξία περί «δημοκρατικής Ευρώπης», «Ευρωπαϊκού κεκτημένου» κι άλλες ανάλογες παρλαπίπες. Το ευρωενωσιακό διευθυντήριο που δέχεται μετά μανίας στους κόλπους του αυτούς που καταπατούν τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ελευθερίες, δείχνει την αγωνιώδη αναζήτηση υποτακτικών πρακτορίσκων παρακατιανού επιπέδου που θα ενισχύσουν τα επιπλέον αντιδημοκρατικά μέτρα που χαλκεύονται να εμφανιστούν στην πρώτη ευκαιρία. Αυτές οι δυτικόδουλες κυβερνήσεις θα παίξουν το ρόλο ενός παγερού ρεύματος του Βορρά πάνω στους λαούς. Πρόκειται για την υπό διαμόρφωση νέα σύναξη αντιδραστικών δυνάμεων σε ένα ιμπεριαλιστικό μέτωπο νέου τύπου. Αμοραλιστές παρακαλούν να συμπράξουν σε αυτό το μέτωπο και είναι έτοιμοι να δώσουν όρκο θανάτου. Δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις πλέον εγκληματικές πράξεις εναντίον εθνών και λαών.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
«Προσπαθούμε να σταματήσουμε μια τραγωδία»

Συνέντευξη με τον Σ. Γιετσούρι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις
Στην πολύ επικίνδυνη για το λαό και την περιφέρεια πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της Ινδίας, που χαρακτηρίζει «θεοκρατική και φασιστική», και την ανάγκη να καταψηφιστεί στις επόμενες εκλογές στάθηκε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ρ», ο Σιτάραμ Γιετσούρι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και εκδότης της εφημερίδας του κόμματος «People's Democracy».

Συμμαχία ΗΠΑ - Ινδίας

- Παρακολουθούμε τη μορφοποίηση μιας «συμμαχίας» μεταξύ της κυβέρνησης Βάτζπαϊ (BJP) της Ινδίας και της κυβέρνησης Μπους των ΗΠΑ. Στόχος των ΗΠΑ είναι ο «περιορισμός» της Κίνας και η προώθηση στρατηγικών της συμφερόντων, ενώ η κυβέρνηση του BJP προωθεί δικές του επιδιώξεις. Πώς το κρίνετε;

- Αυτή είναι η μία πλευρά της ιστορίας, αλλά υπάρχει και μια ακόμα. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ έχει μια δική της πολιτική ατζέντα. Το BJP είναι ο πολιτικός βραχίονας του RSS. Το όραμα του RSS για την Ινδία δεν είναι αυτό μιας κοσμικής δημοκρατίας. Είναι ένα φονταμενταλιστικό, ινδουιστικό φασιστικό κράτος. Το «ινδουιστικό έθνος», όπως το αποκαλούν. Για να το πετύχουν αυτό, πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν σύμμαχοι των ΗΠΑ. Το μοντέλο που ακολουθούν, και αυτό είναι το ειρωνικό της υπόθεσης, είναι εκείνο της Σαουδικής Αραβίας. Οτι παραμένουν στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ τους επιτρέπουν να είναι πολύ καταπιεστικοί και αντιδημοκρατικοί, πολύ φονταμενταλιστικοί στο εσωτερικό της χώρας. Δεν προκύπτουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοκρατίας. Πρόκειται για αυτό που θα αποκαλούσα σύγχρονο μοντέλο «σαουδαραβοποίησης» της ινδικής κοινωνίας.

Για να πετύχουν, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία κάνουν τις χάρες των ΗΠΑ και χρησιμοποιούν την εχθρότητα με την Κίνα. Ετσι εξάλλου πείθουν τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την απειλή της Κίνας, να την καταστήσουν τον βασικό τους σύμμαχο στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Σ. Γιετσούρι
Ο Σ. Γιετσούρι
- Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί τόσο το Πακιστάν όσο και την Ινδία. Υπάρχει μια φαινομενική αντίφαση σ' αυτό. Από τη μια φερόταν έτοιμη να πουλήσει F-16 στον Μουσάραφ, όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες, από την άλλη καλεί την Ινδία να δημιουργήσει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη, κυρίως ναυτική, για ν' αντιμετωπίσει την Κίνα. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον παίζει τον «μεσολαβητή» ανάμεσα στις δύο χώρες. Τι συμπέρασμα βγάζετε;

- Οι ΗΠΑ παίζουν το παιγνίδι τους. Αλλά το τεράστιο σφάλμα αυτής της ινδικής κυβέρνησης είναι ότι θέλει να αντικαταστήσει το Πακιστάν στην περιφέρεια, ως ο υποτακτικός των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δε θα συμβεί, διότι τα τελευταία 50 χρόνια το Πακιστάν ουσιαστικά οδηγούνταν από τις ΗΠΑ, που το θεωρούσαν στρατηγικό σύμμαχο-κλειδί στην περιφέρεια. Ακόμη και σήμερα οι ΗΠΑ χρειάζονται το Πακιστάν για τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, την Κεντρική Ασία. Ετσι, η πρόθεση της ινδικής κυβέρνησης, που προσφέρει βάσεις κ.ά., δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ καθιστά την Ινδία πολύ περισσότερο ευάλωτη από όσο ήταν. Οσο και να βοηθήσουν οι ΗΠΑ την Ινδία στο στρατιωτικό επίπεδο, θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός ώσπου η Ινδία να μπορεί να συγκριθεί με την Κίνα. Δεύτερο, το άσχημο για την Ινδία είναι ότι η εχθρότητα με την Κίνα δε σταματά. Η Ινδία δαπανά τεράστια ποσά, δισεκατομμύρια ρουπίες κάθε χρόνο, για να διατηρεί το στρατό της σε κατάσταση ετοιμότητας. Και αυτή είναι μια αναίσθητη και εσφαλμένη πολιτική, με δεδομένες τις άλλες προτεραιότητες της Ινδίας.

Ανάγκη ανατροπής

- Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είναι να αποστερεί τα εκατομμύρια των φτωχών πολιτών από κρίσιμους πόρους, που πετά στην πυρηνική κούρσα, στις ένοπλες δυνάμεις, κ.λπ. Μπορεί να σταματήσει αυτή η τρελή πολιτική;

- Μπορεί, αν... αλλάξουμε κυβέρνηση. Και αυτό προσπαθούμε. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το RSS και η κυβέρνηση έχουν φασιστική πολιτική και ο φασισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να «ανακαλύπτεται» κάποιος εχθρός. Εσωτερικά, είναι οι μουσουλμάνοι. Ετσι, κατ' επέκταση, είναι το Πακιστάν. Επίσης, είναι οι κομμουνιστές. Ετσι, κατ' επέκταση, η Κίνα. Ανακαλύπτοντας εχθρούς, πολιτικούς όπως ο κομμουνισμός ή θρησκευτικούς όπως οι Εβραίοι στη Γερμανία ή οι Μουσουλμάνοι στην Ινδία. Ετσι, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είναι εχθρική προς την Κίνα και προς το Πακιστάν. Ελπίζει να δρέψει τα οφέλη αυτής της εχθρότητας στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο.

Αυτή η στρατηγική έχει αποδειχθεί επιτυχημένη ως ένα βαθμό ως τώρα, αλλά δε νομίζω ότι θα συνεχίσει να είναι.

- Εχετε γενικές εκλογές σε ένα χρόνο από τώρα. Στις τοπικές εκλογές είχατε κάποιες νίκες, ειδικά στη Βεγγάλη. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

- Ναι, είχαμε κάποιες επιτυχίες στη Βεγγάλη και την Τριπούρα. Και δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο το να νικήσει το BJP στις επόμενες εκλογές. Το κόμμα του Κογκρέσου δεν τα πάει καλά, όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς. Βέβαια, στα κρατίδια που είχαμε αυτές τις νίκες, η αντιπολίτευση σε εμάς είναι το Κογκρέσο. Αλλά έχουμε πει ότι, για χάρη της Ινδίας, θα προτιμούσαμε να υπάρξει κυβέρνηση από το Κογκρέσο παρά από το BJP. Ετσι, αν και δεν πρόκειται να σχηματίσουμε πολιτικό μέτωπο ή συμμαχία με το Κογκρέσο, όπως το 1996, θα τους υποστηρίξουμε έναντι του BJP.

- Πώς αντιδρά ο λαός στη σημερινή πολιτική κατάσταση; Πιστεύετε ότι συνειδητοποιεί τι συμβαίνει;

- Πράγματι, πλέον ο λαός έχει καταλάβει. Είχαμε αυτήν την τρομακτική εμπειρία στο Γκουτζαράτ. Ο επίσημος αριθμός μιλά για 2.200 νεκρούς, αλλά ο αριθμός μπορεί να είναι και διπλάσιος, αν όχι μεγαλύτερος. Επρόκειτο για εκ προθέσεως επιδοτηθείσα από το κράτος τρομοκρατία, για πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων.

- Από τον κ. Μόντι.

- Τον κύριο Μόντι. Που επιχείρησαν να τον αντιγράψουν, να μιμηθούν τις σφαγές του σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά μέσα σε μερικούς μήνες απέτυχαν, στις εκλογές που ακολούθησαν δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Ακόμη και σ' ένα κρατίδιο που είχε 99% πληθυσμό Ινδουιστών, απέτυχαν και αυτό αποδεικνύει, στην πραγματικότητα, ότι όπου δεν έχουν πού να στρέψουν εναντίον τον πληθυσμό, που δεν μπορούν να γεννήσουν μίσος, να έχουν έναν «εχθρό», δεν μπορούν να νικήσουν. Δε δούλεψε επίσης εκεί όπου ο λαός έχει ταξική συνειδητότητα, όπως στη Βεγγάλη. Στις τοπικές εκλογές έχουμε ένα σύστημα που δουλεύει ως εξής: αν δε συγκεντρώσεις το 1/6 των ψήφων, χάνεις αυτό που αποκαλούμε την «κατάθεση». Πρόκειται για ένα ποσό που καταθέτει κάθε κόμμα για να συμμετάσχει, και αν δε συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, το χάνει. Το BJP έχασε αυτήν την «κατάθεση».

- Ποιο είναι αυτό το ποσό;

- Περίπου 10.000 δολάρια.

- Δεν είναι μεγάλο ποσό στ' αλήθεια.

- Οχι, δεν είναι, αν και είναι ένα αξιομνημόνευτο ποσό υπό τις συνθήκες που ζούμε στην Ινδία. Αλλά επρόκειτο περισσότερο για πολιτικό πλήγμα από ό,τι για οικονομικό πλήγμα.

- Προσπάθησαν όμως να κάνουν τα ίδια κόλπα και στη Βεγγάλη σκοτώνοντας 100 άτομα. Πάνω από τους μισούς ήταν κομμουνιστές. Σωστά;

- Ναι, έκαναν τα ίδια, και προσπάθησαν όσο μπορούσαν, και γι' αυτό νομίζω ότι είναι απελπισμένοι. Θέλουν να κάνουν τις γενικές εκλογές κάπου 10 μήνες πριν την κανονική ημερομηνία, στις αρχές του 2004 αντί στα τέλη του 2004. Κατά τη γνώμη τους, όσο περισσότερο χρόνο χάνουν, τόσο περισσότερη υποστήριξη χάνουν.

- Περιμένετε, λοιπόν, μια αύξηση των εντάσεων με το Πακιστάν και αύξηση των εντάσεων στο εσωτερικό;

- Ναι, ξεκάθαρα. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι η χειρονομία του Ινδού πρωθυπουργού να προτείνει έναρξη συνομιλιών με το Πακιστάν ήταν μέρος αυτού του σχεδίου. «Τους δώσαμε την ευκαιρία, δεν την εκμεταλλεύτηκαν». Θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ιστορία, λοιπόν, για την προώθηση της δικής του εσωτερικής πολιτικής.

Προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών

- Πώς αντιδρά η Αριστερά; Γνωρίζουμε ότι στον Τύπο τα πράγματα παρουσιάζονται αντεστραμμένα, ότι ο αγγλόφωνος Τύπος στη χώρα σας ισχυρίζεται ότι ήταν οι κομμουνιστές που έκαναν σφαγές. Πολύ αστείο για μας, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει τι συμβαίνει.

- Το θέμα είναι πως ούτε ο ινδικός λαός γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, γιατί αν γνώριζε μπορεί και να νικούσαμε περισσότερα από όσα έχουμε κερδίσει. Το θέμα είναι ότι πολλή προπαγάνδα των ΜΜΕ εναντίον της Αριστεράς δεν έχει τόση επιτυχία στη βάση.

Στις επόμενες εκλογές, μόνοι μας δε θα μπορέσουμε πιθανότατα να αποτελέσουμε μια απειλή προς το BJP. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχουμε τρεις βουλευτές, το ΚΚΙ έχει άλλους δύο. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες συμμαχίες. Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ακόμη πραγματική εναλλακτική λύση στο πολιτικό σκηνικό δίχως συμμετοχή του Κογκρέσου. Αυτό θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συμβεί, ίσως όχι πριν τις επόμενες εκλογές. Σ' αυτές τις εκλογές ο στόχος μας είναι να μείνουν εκτός εξουσίας τα ακροδεξιά στοιχεία και να κτίσουμε ένα ισχυρό κίνημα εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζεται στο επίπεδο της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει 60.000 τόνους τροφίμων που μένουν αδιάθετα, γιατί θέλει να τα πουλήσει στο εξωτερικό, ενώ ο κόσμος σε ορισμένα κρατίδια πεθαίνει από την πείνα. Πρόκειται για μια τραγωδία. Αυτήν προσπαθούμε να σταματήσουμε.


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ