ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΣΑΞΟΝΙΑ - ΒΡΑΝΔΕΜΒΟΥΡΓΟ
Μήνυμα δυσαρέσκειας

Σημαντική πτώση τόσο στους σοσιαλδημοκράτες όσο και στους χριστιανοδημοκράτες

Σε δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου (πρώην ΓΛΔ), έγιναν προχτές Κυριακή βουλευτικές εκλογές, που το αποτέλεσμά τους είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις την έδρα του πρωθυπουργού θα καταλάβουν, όπως έως τώρα, στη μεν Σαξονία ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) αντιπρόσωπος και στο Βρανδεμβούργο ο σοσιαλδημοκράτης. Ωστόσο οι εκλογές ανέδειξαν σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 1999 διαφορές στο ποσοστό των ψήφων και των εδρών.

Στη Σαξονία η χριστιανοδημοκρατία έχασε ποσοστό 15,8%, συγκεντρώνοντας τώρα, σαν πρώτο κόμμα, 41,1% των ψήφων, το ΚΟΔΗΣΟ αύξησε τις ψήφους του κατά 1,4%, φθάνοντας ποσοστό 23,6% και το SPD (σοσιαλδημοκρατία) συγκέντρωσε σαν τρίτο κόμμα 9,8% των ψήφων, σημειώνοντας μικρή απώλεια ψήφων (0,9% σε σύγκριση με το 1999).

Το ιδιαίτερο και ανησυχητικό είναι ότι στη νέα Βουλή της σαξονικής πρωτεύουσας Δρέσδης εισέρχεται το νεοφασιστικό κόμμα NPD που συγκέντρωσε 9,2% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 7,8% των ψήφων. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FD) συγκέντρωσαν ποσοστό 5,9% (αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το 1999) και οι Πράσινοι 5,1%, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 2,5%. Κατά συνέπεια οι Χριστιανοδημοκράτες θα χρειαστούν τη συνεργασία ενός άλλου κόμματος για να σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ στην πενταετία 1999 - Σεπτέμβρης 2004 είχαν απόλυτη πλειοψηφία και κυβερνούσαν μονοκομματικά.

Στο Βρανδεμβούργο

Στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου η κατάσταση παρουσιάζεται ως εξής: Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε - όπως έως τώρα - το SPD, που συγκέντρωσε ποσοστό 31,9%, χάνοντας 7,4% των ψήφων, δεύτερο κόμμα το ΚΟΔΗΣΟ με ποσοστό 28% (+4,7%, σε σύγκριση με το 1999). Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχτηκε η χριστιανοδημοκρατία (CDU) με ποσοστό 19,4% (-7,1%). Οι Πράσινοι και ο Ελεύθεροι Δημοκράτες έμειναν κάτω από το πλαφόν του 5% και συνεπώς δεν αντιπροσωπεύονται στη Βουλή του Πότσνταμ. Ανησυχητικό και στην περίπτωση του Βρανδεμβούργου είναι ότι η DVU (Γερμανική Λαϊκή Ενωση), ένα ομόφρονο κόμμα με το NPD, συγκέντρωσε 6,1% των ψήφων (+0,8%) και ξαναμπαίνει στην τοπική Βουλή.

(Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για το προσωρινό επίσημο τελικό αποτέλεσμα. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν στη Σαξονία 59,6% και στο Βρανδεμβούργο 56,6%).

Τα πρώτα σχόλια

Από τα πρώτα γερμανικά σχόλια, που ανταποκρίνονται βασικά στην πραγματικότητα, μεταφέρουμε εδώ τα εξής:

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» δημοσίευσε χτες δύο πρωτοσέλιδα σχόλια. Στο ένα απ' αυτά υπογραμμίζει: Στο Βρανδεμβούργο ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD - CDU) «κατρακύλησε κατά 14%, πράγμα καταφανές ότι είναι αντίδραση των εκλογέων στην πολιτική του κρατιδίου και της ομοσπονδίας. Αν αυτό δεν είναι τιμωρία, τότε, τι άλλο είναι;». Στο δεύτερο σχόλιο σχετικά με την άνοδο των νεοφασιστών υπογραμμίζεται: «Κανένα ακροδεξιό κόμμα δε θα κέρδιζε ψήφους με ένα μείγμα εθνικισμού και κοινωνικής δημαγωγίας, αν οι κοινωνικές σκοτούρες ήταν λιγότερες κι αν οι προοπτικές για το μέλλον, ιδιαίτερα για τους νέους, δεν ήταν τόσο σκοτεινές... Αλλάξτε την πολιτική σας, τότε τα φαντάσματα δεν έχουν καμιά δυνατότητα» (επιτυχίας).

Στην ίδια εφημερίδα ένας Βερολινέζος κοινωνιολόγος γράφει: «Στη Γερμανία υπάρχει μεγάλο φάσμα με καθαρές δεξιές πολιτικές τοποθετήσεις, δηλαδή με εχθρικές απέναντι στους ξένους και αντισημιτικές θέσεις... Η πολιτική ισχυροποιεί τα δεξιά κόμματα. Αν π.χ. με το Χαρτζ IV παίρνει από τους φτωχότερους των φτωχών όχι μόνο τα χρήματα, αλλά ακόμα και την αξιοπρέπειά τους δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς ότι αναπτύσσονται παράλογες μορφές διαμαρτυρίας».

Στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (της Δευτέρας) ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σιλν είπε ότι «δεν πιστεύει ότι οι εκλογείς του NPD είναι φασίστες, αλλά ότι είναι διαμαρτυρόμενοι εκλογείς».

Στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται ότι στη Σαξονία το NPD συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά κυρίως σε ορισμένες αγροτικές κοινότητες, όπως επίσης σε νέους, που ψήφισαν για πρώτη φορά. Επιπλέον κέρδισε από τις εφεδρείες των απογοητευμένων ανέργων από το Χαρτζ και από 77.000 που το 1999 είχαν απόσχει από τις εκλογές.

Πάντως είναι γεγονός ότι οι γερμανικές αντιφασιστικές οργανώσεις από χρόνια ζητάνε επίμονα την απαγόρευση των νεοφασιστικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα είναι κατά της απαγόρευσης με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «ελευθερία της γνώμης».


Θ. Β.

ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ - ΗΠΑ
«Θερίζουν» οι θεομηνίες

Πολλές οι καταστροφές στην Αϊτή

Associated Press

Πολλές οι καταστροφές στην Αϊτή
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνεχίζουν το μακάβριο έργο καταμέτρησης των νεκρών οι αρχές στην Αϊτή και τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όπου στους 90 εκτινάσσεται ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Τζίνι».

Η «Τζίνι» «χτύπησε» την Κυριακή την Αϊτή, προκαλώντας το θάνατο 29 ατόμων, 380 τραυματίστηκαν και ακόμη 150 αγνοούνται, ενώ το λιγότερο δραματική είναι η κατάσταση των πληγέντων.

Η τροπική καταιγίδα «Τζίνι» προκάλεσε μαζικές πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές έχει υποστεί η πόλη Γκονάιβες και οι παρακείμενες περιοχές. Εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, άνθρωποι έχουν μείνει δίχως στέγη, σοδειές και καλλιέργειες έχουν καταστραφεί.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Πουέρτο Ρίκο έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά εννέα άνθρωποι. Η νέα τραγωδία που «επιφύλαξε» στην Αϊτή η τροπική καταιγίδα «Τζίνι» ήρθε μόλις τέσσερις μήνες αφότου εκτεταμένες πλημμύρες στα σύνορα της χώρας με τη Δομινικανή Δημοκρατία προκάλεσαν το θάνατο 3.000 ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, ένας άνθρωπος που έχασε τη ζωή του το Σαββατοκύριακο στα ανοιχτά του Λονγκ Αϊλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, ήταν το 108ο θύμα του κυκλώνα «Ιβάν» που σάρωσε την Καραϊβική και τις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που πέρασε. Η ουρά του κυκλώνα «Ιβάν» διαλύθηκε στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών το πρωί της Κυριακής, έπειτα από δώδεκα ημέρες καταστροφών στην Καραϊβική και τις νότιες αμερικανικές ακτές.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για τον Μπουντάνοφ

Σοβαρές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης των Αμνηστιών, να αποδεχτεί την αίτηση του πρώην συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ και να προωθήσει τη σχετική αίτησή του στον Πρόεδρο της Ρωσίας, που θα πάρει και την οριστική απόφαση αμνήστευσης. Να θυμίσουμε πως το 2003 ο συγκεκριμένος αξιωματικός του ρωσικού στρατού είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία της 18χρονης Τσετσένας Ελζας Κουνγκάεβα, το καλοκαίρι του 2000.

Οπως ήταν αναμενόμενο, σάλο έχει ξεσηκώσει η απόφαση στην ίδια την Τσετσενία. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ο Ζιάντ Σαμπσάμπι, αντιπρόεδρος κι εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Τσετσενίας, η κυβέρνηση της Τσετσενίας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, να απορρίψει τη σχετική αίτηση αμνήστευσης του Μπουντάνοφ. «Ο Μπουντάνοφ είναι μια τέτοια φιγούρα, που και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του εξαγριώνεται όλος ο τσετσενικός λαός. Ο Μπουντάνοφ διέπραξε έγκλημα και πρέπει να πληρώσει. Εάν αμνηστευτεί, θα εμφανιστούν σοβαρά ηθικο-ψυχολογικά προβλήματα στην κυβέρνηση της Τσετσενικής Δημοκρατίας, εφόσον ο λαός θα ζητήσει να απελευθερωθούν όλοι οι ένοπλοι που έχουν συλληφθεί και βρίσκονται σε ρωσικές φυλακές. Θα είναι ένα φυσιολογικό αίτημα των γονιών των ενόπλων, που είναι επίσης δολοφόνοι, όπως ο Μπουντάνοφ», είπε ο Σαμπσάμπι.

Πιο λακωνικός ο Α` αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, που χαρακτήρισε την απόφαση αμνήστευσης του Μπουντάνοφ «ως φτύσιμο της ψυχής του πολύπαθου τσετσενικού λαού», προσθέτοντας πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει μια τέτοια απόφαση.

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε ήδη «προβληματική» την αίτηση αμνήστευσης του Μπουντάνοφ, επισημαίνοντας διάφορα «κενά», που φέρεται να υπάρχουν στην αίτηση.

Επίθεση νεοναζί

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την τραγωδία στην πόλη της Μπεσλάν, είναι χαρακτηριστική για την ένταση που επικρατεί στις διεθνικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, στο περιβάλλον του ρωσικού καπιταλισμού. Δεν είναι τυχαίο που στις μεγάλες ρωσικές πόλεις όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες νεοναζί. Ετσι, στις 18/9 το βράδυ, στο σταθμό «Ντιναμό» του μετρό της Μόσχας, έγινε επίθεση μεγάλης ομάδας νεοναζί σε βάρος 3 ανθρώπων, που δεν είχαν «σλαβική φυσιογνωμία». Αποτέλεσμα ήταν ο σοβαρός τραυματισμός τους, εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρά. Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε 4 νεαρούς, που πιστεύεται ότι έχουν σχέση με την επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ