ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΟΥΒΑ
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Τέλος σε μια μακρά περίοδο «ψυχρού πολέμου», όπως τη χαρακτήρισαν τα μέσα ενημέρωσης, αποφάσισαν να βάλουν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Κούβας, ανακοινώνοντας την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ο οποίος τόνισε τις προσπάθειες προσέγγισης, που κατέβαλε η σημερινή κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αλλά και ο Ισπανός ομόλογός του, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Granma».

Διπλωματικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η κίνηση είναι ίσως το πρώτο βήμα για μία γενικότερη αλλαγή στάσης της ΕΕ προς το Νησί της Επανάστασης. Αλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ αντιμετώπιζε με εξαιρετική επιθετικότητα την Κούβα, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια πολιτική με αυτήν των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε όλες τις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ενώ αποτελούσε και την αιχμή του δόρατος στην πολιτική απομόνωσης που είχε επιβάλει και η ΕΕ έναντι της Κούβας, με την αναγωγή των αποκαλούμενων «αντιφρονούντων» σε ισότιμους με την ΕΕ εταίρους και συνομιλητές.

Ειδικό μνείας και το «υστερικό» κρεσέντο της πρώην αντιπροέδρου της Κομισιόν, Λογιόλα ντε Παλάθιο - στελέχους του κόμματος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ - που εξ αφορμής του πρόσφατου ατυχήματος του Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι εύχεται το βιολογικό τέλος του, προκειμένου να υπάρξει δημοκρατία στην Κούβα.

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών

ΜΟΣΧΑ.--

Μια επίσκεψη που προβλήθηκε τα μάλα από τα ρωσικά ΜΜΕ και απέδωσε, σύμφωνα με αναλυτές, τα μέγιστα και για τις δύο πλευρές. Ο λόγος για την επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, που απέφερε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, οικονομικών και στρατιωτικών, αλλά και δηλώσεις περί εγγύτητας «απόψεων στη διεθνή πολιτική σκηνή».

Οι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη Τύπου, την υπογραφή διακήρυξης όσον αφορά στη διεθνή πολιτική, στην οποία δίνουν έμφαση «στο όραμα ενός πολυπολικού κόσμου», αλλά και «η υποστήριξη στην ενίσχυση του ΟΗΕ είναι μια σημαντική πτυχή των σχέσεών μας», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διακήρυξη αυτή εκφράζεται, επίσης, η υποστήριξη της Βενεζουέλας στην ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σε υπουργικό επίπεδο, υιοθετήθηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη ενεργειακή δύναμη παγκοσμίως, εμείς είμαστε μια μικρή δύναμη και μαζί μπορούμε να πάμε μακριά», δήλωσε ο Τσάβες, αν και θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι Ρωσία και Βενεζουέλα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 5 πρώτες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σύμφωνα με το BBC. «Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη των επενδύσεων, της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της τεχνογνωσίας και στην κοινή παραγωγή. Υπάρχει, κυρίως, μεγάλο δυναμικό στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, η δεύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας Lukoil και η πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τη δημιουργία κοινής εταιρίας αρμόδιας για τις ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη λεκάνη του Ορινόκου, στην Ανατολική Βενεζουέλα με επενδύσεις εκ μέρους της Loukoil, ύψους 1 δισ. δολαρίων. Οι δύο επιχειρήσεις θα συνεργαστούν επίσης για την πώληση πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε, εξάλλου, την αγορά 40 ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, όπως και αυτόματων όπλων αλλά και τη σύναψη συμφωνιών για συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα την υποστήριξη για ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Επόμενος σταθμός στη μίνι παγκόσμια περιοδεία του Τσάβες, το Ιράν ενώ το Κατάρ θα είναι ο τελευταίος σταθμός. Μίας περιοδείας που άνοιξε στην Ισπανία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποσύρθηκε ο Μπαργκούτι μετά από διαβεβαιώσεις

ΡΑΜΑΛΑ.--

Δεν πρόκειται, τελικά, να είναι υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαρουάν Μπαργκούτι. Μετά από αρκετές μέρες αναταραχής, ο διακεκριμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 5 φορές ισόβια και 40ετή κάθειρξη από ισραηλινό δικαστήριο ως «εγκέφαλος» αντι-ισραηλινών επιθέσεων, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε ο Μπαργκούτι με τον βουλευτή, υπουργό και στέλεχος της «Φατάχ», Καντούρα Φάρες, που τον επισκέφθηκε, χτες, στις φυλακές Μπεερσεμπά, όπου κρατείται. Σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες, ο Φάρες μετέφερε στον Μπαργκούτι μήνυμα του νυν ηγέτη της ΟΑΠ και επισήμου υποψηφίου της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς. Με βάση αυτές τις πηγές, ο Αμπάς διαβεβαίωσε τον Μπαργκούτι ότι τον θεωρεί «στυλοβάτη της Παλαιστινιακής Αρχής, της Φατάχ και της ΟΑΠ» και ότι θα του εξασφαλίσει στρατηγική θέση «στη νέα παλαιστινιακή ηγεσία».

Επίσης, δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση εκλογών στους κόλπους της «Φατάχ», προκειμένου να αναδειχτεί νέα ηγεσία στις 4 του επόμενου Αυγούστου. Ο Μπαργκούτι, αργά το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος και ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Μαχμούντ Αμπάς. Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται, προσωρινά, να λήγει η αναταραχή και ο διχασμός που σοβούσε στους κόλπους της «Φατάχ», καθώς όλη η νεότερη γενιά των στελεχών αναμενόταν να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπαργκούτι, ο οποίος είναι, σαφέστατα, πολύ πιο δημοφιλής από τον Αμπάς και στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη.

Κατά πολλούς, πάντως, η ανάληψη της ηγεσίας της «Φατάχ» από τον Μπαργκούτι, τον επόμενο Αύγουστο, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιη. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα είναι και ο επόμενος, μετά από όποιον εκλεγεί στις 9 Ιανουαρίου, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

ΠΓΔΜ
Στον Μπούτσκοφσκι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χτες από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο (έως σήμερα υπουργός Αμυνας) Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Η εντολή δόθηκε λίγες ώρες μετά την ανάδειξη του τελευταίου στην ηγεσία της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) αφού στο συνέδριο του κόμματος έλαβε την πλειοψηφία (391 υπέρ και 265 κατά - που πήγαν στην υποψήφια Ράντμιλα Σεκέρινσκα - σε σύνολο 657 εκλογικών αντιπροσώπων).

Ο 42χρονος Μπούτσκοφσκι (διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών που διατέλεσε για πρώτη φορά υπουργός Αμυνας το 2002) θα αναζητήσει τους κυβερνητικούς εταίρους στο πλαίσιο επιλογών και του παραιτηθέντος Χάρι Κόστοφ. Δηλαδή, το «Δημοκρατικό Κόμμα για την Ολοκλήρωση» του πρώην ηγέτη των Αλβανών αυτονομιστών Αλί Αχμέτι και το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» του δημάρχου των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ. Ο Μπούτσκοφσκι αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις επαφές και συναντήσεις με τους ηγέτες των παραπάνω κομμάτων, ενώ το αργότερο μέσα σε 20 μέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης και το κυβερνητικό πρόγραμμα για να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Μπούτσκοφσκι έσπευσε να δηλώσει μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πως το υπουργείο Αμυνας θα δοθεί σε στέλεχος της SDSM και πως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι να διαλυθεί παραστρατιωτική ομάδα Αλβανών αυτονομιστών που δρα σε προάστιο των Σκοπίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ