ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Επίδειξη ισχύος από Νότια Κορέα με τις «πλάτες» ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ενώ η Ταϊβάν εξοπλίζεται για έναν «πιθανό πόλεμο»

Εντονη στρατιωτική κινητικότητα σημειώνεται στην Κορεατική Χερσόνησο, με φόντο και την πρόσφατη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Ρωσία, όπου συζητήθηκε συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, Παρκ Τζιν, Γιόκο Καμίκαβα και Αντονι Μπλίνκεν, αντίστοιχα, είχαν διαβουλεύσεις το Σάββατο, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την επιδιωκόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα.

Συμφώνησαν να απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο «σε τυχόν ενέργειες που θα απειλήσουν την περιφερειακή ασφάλεια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του νοτιοκορεάτικου ΥΠΕΞ.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γέολ, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι εάν η Ρωσία βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της, θα συνιστούσε «άμεση πρόκληση» και η Σεούλ και οι σύμμαχοί της δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Οπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), η Πιονγιάνγκ κατήγγειλε τις «κακοήθεις συκοφαντίες» του Γιουν, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας πως λειτουργεί ως «φερέφωνο» των ΗΠΑ. «Είναι απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες να διατηρούν στενές σχέσεις και δεν θα λογοδοτήσουμε για αυτό», υπογραμμίζεται.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Νότια Κορέα προχώρησε χτες σε μια επίδειξη ισχύος, πραγματοποιώντας στη Σεούλ την πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση από το 2013, για τη Μέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνήθως εορταζόταν με λιτές εκδηλώσεις.

Οι πολύωρες εκδηλώσεις στη Σεούλ περιλάμβαναν παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, αυτοκινούμενων πυροβόλων, πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Στην παρέλαση θα συμμετείχαν επίσης 300 από τους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Ο Γιουν προειδοποίησε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η «συντριπτική απάντηση» από τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον «θα βάλει τέλος στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ».

Η Κίνα δηλώνει «πρόθυμη» να συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα

Τις δικές της κινήσεις στην Κορεατική Χερσόνησο προωθεί η Κίνα - στενή «σύμμαχος» της Βόρειας Κορέας - με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να δηλώνει προθυμία να συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα για την προώθηση μιας στρατηγικής συνεργασίας, όπως δήλωσε στον Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό, Χαν Ντουκ-σόο, με τον οποίο συναντήθηκε το Σάββατο, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ο Σι είχε συνομιλίες με τον Χαν στην πόλη Χανγκτσόου, πριν από την τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων, λέγοντας ότι θα εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Yonhap».

Οι κινήσεις αυτές του Πεκίνου καταγράφονται ενώ η Νότια Κορέα αυξάνει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον ενισχύει τη στρατιωτική της κινητικότητα στην περιοχή.

Εντείνεται ο εξοπλισμός της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν αναμένει ότι θα έχει τουλάχιστον δύο νέα δικής της ανάπτυξης και παραγωγής υποβρύχια μέχρι το 2027, ενώ είναι ενδεχόμενο ότι θα εξοπλίσει τα παλαιότερα υποβρύχια που διαθέτει με πυραύλους, καθώς οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας στην περιοχή, με το Πεκίνο να ξεκαθαρίζει ότι η Ταϊβάν είναι κινεζική επικράτεια.

Η Ταϊπέι έχει προχωρήσει στην εξέλιξη ενός δικού της προγράμματος ανάπτυξης υποβρυχίων, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Ο ναύαρχος Χούναγκ Σου Κουάνγκ, σύμβουλος σε ζητήματα ασφάλειας της Προέδρου, Τσάι Ινγκ - βεν, δήλωσε ότι ένας στόλος 10 υποβρυχίων, ο οποίος περιλαμβάνει και δύο υποβρύχια ολλανδικής κατασκευής που παραδόθηκαν τη δεκαετία του 1980, θα καταστήσει πιο δύσκολη την προσπάθεια του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού για την προβολή ναυτικής ισχύος στην περιοχή του Ειρηνικού.

«Αν μπορούμε να αποκτήσουμε αυτή την αμυντική ικανότητα, δεν νομίζω ότι θα χάσουμε έναν πόλεμο», δήλωσε στη διάρκεια μιας εσωτερικής ενημέρωσης που παρακολούθησε το «Ρόιτερς».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα αξίωση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Στις προκλητικές αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, που ξεδίπλωσε και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη βδομάδα, επανήλθε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διπλωματία των «ήρεμων νερών», τα παζάρια με ΝΑΤΟική σφραγίδα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας κρύβουν πολύ επικίνδυνες μεθοδεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν θα γίνουν νέα βήματα για την περαιτέρω ενσωμάτωση» του ψευδοκράτους με τα υπόλοιπα «τουρκικά κράτη», ο Ερντογάν δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, τόσο η Τουρκία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν θα ήθελαν να προσκληθεί ο Πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (όπως ονομάζει το ψευδοκράτος η Αγκυρα).

«Θα γίνει μια συνάντηση στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι θα δούμε την ΤΔΒΚ ως μέλος - παρατηρητή σε αυτή τη συνάντηση», είπε ο Ερντογάν, ισχυριζόμενος παραπέρα ότι «η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν μόνιμη ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου».

Αφού ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «δοκιμάσαμε όλους τους τρόπους για να βρούμε μια λύση (...) συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της Ομοσπονδίας», επανέλαβε την απαράδεκτη θέση ότι «από εδώ και πέρα έχει γίνει σαφές πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Αγκυρας να βάλει το θέμα στο ευρύτερο παζάρι με ΗΠΑ και ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι «η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λαθεμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδίως την ΕΕ».

Αναφερόμενος εξάλλου σε αυτό το ευρύτερο παζάρι, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνδέσει την παροχή των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από πλευράς της Αγκυρας της ένταξης της Σουηδίας στο NATO.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα F-16, τότε και η Τουρκία θα τηρήσει τη δική της και η Εθνοσυνέλευση της χώρας θα επικυρώσει το σουηδικό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δεν παράλειψε επίσης να σχολιάσει τη δικαστική δίωξη που αντιμετωπίζει ο προβαλλόμενος ως «φιλέλληνας» Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Με φόντο την παραίτησή του από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Μενέντεζ είναι πλέον «εκτός κάδρου», πράγμα που είναι «επωφελές» για την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε, τέλος, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, ενώ η δική του επίσκεψη στο Ισραήλ θα ακολουθήσει αργότερα.

ΗΠΑ - ΚΕΝΥΑ
Στρατιωτικό σύμφωνο με το βλέμμα στην Αϊτή

Λίγες βδομάδες μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αϊτή και την Κένυα, υπογράφηκε στο Ναϊρόμπι 5ετές στρατιωτικό σύμφωνο ΗΠΑ - Κένυας, από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, στο πλαίσιο των προετοιμασιών η Κένυα να ηγηθεί διεθνούς αποστολής επιβολής της τάξης στην Αϊτή, στο όνομα της «αντιμετώπισης» της δράσης εγκληματικών οργανώσεων και συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα.

Το στρατιωτικό σύμφωνο «θα ενισχύσει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Κένυα», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κενυάτη ομόλογό του, Α. Ντουάλε. Ο ίδιος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κένυας που εξέφρασε τη βούληση να αναλάβει την ηγεσία μιας πολυεθνικής αποστολής στην Αϊτή, έναν χρόνο αφότου ο Αϊτινός πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, απηύθυνε έκκληση για επέμβαση διεθνούς «ειδικής ένοπλης δύναμης» στη χώρα.

Τον Ιούλη η Κένυα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας διεθνούς αποστολής στην Αϊτή, συμμετέχοντας με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους, εφόσον εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναλάβουν σθεναρά το «οικονομικό και επιμελητηριακό κόστος βοήθειας» μιας πολυεθνικής αποστολής στην Κένυα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επενδυτικός στόχος 4,5 τρισ. τον χρόνο για την «καθαρή» Ενέργεια

Την «απογείωση» των «πράσινων» μπίζνες στην Ενέργεια, αλλά και τους σχεδιασμούς για σχεδόν τριπλασιασμό των σχετικών επενδύσεων από την αρχή της επόμενης δεκαετίας, αποτυπώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σημειώνεται ανάπτυξη ρεκόρ στην παραγωγή «καθαρής» Ενέργειας, ωστόσο επισημαίνει ότι από την αρχή της επόμενης δεκαετίας θα χρειαστεί να επενδύονται σχεδόν 4,5 τρισ. δολάρια τον χρόνο στη μετάβαση προς πιο «καθαρή» Ενέργεια, πολύ περισσότερα από τα 1,8 τρισ. δολάρια που αναμένεται να δαπανηθούν φέτος.

Στην επικαιροποίηση του Οδικού Χάρτη για Μηδενικές Καθαρές Εκπομπές (Net Zero Roadmap), η IEA αναφέρει ότι η αύξηση που καταγράφουν από το 2021 ο όγκος της ηλιακής ενέργειας και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων συμβαδίζει με τους στόχους, όπως και τα σχέδια υποδομών στους δύο τομείς.

Ωστόσο, αναφέρει, μέχρι το 2030 χρειάζεται να τριπλασιαστούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παγκοσμίως, να διπλασιαστούν οι υποδομές ενεργειακής απόδοσης, να αυξηθούν οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας και να αυξηθεί περαιτέρω η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αίγυπτος: Αδειες για έρευνες πετρελαίου και αερίου

Η Αίγυπτος έδωσε χτες άδειες για έρευνες με σκοπό την ανεύρεση πετρελαίου και αερίου σε τέσσερα οικόπεδα στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου, στην ιταλική «Eni», στην BP, στην «Qatar Energy» και στη ρωσική «Zarubezhneft», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου.

Η «Eni» θα πάρει δύο οικόπεδα μόνη της και ένα τρίτο μαζί με την BP και την «Qatar Energy», ενώ η «Zarubezhneft» πήρε επίσης ένα οικόπεδο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Καταγγέλλει επίθεση στην πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον

Την επίθεση που σημειώθηκε στην πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον στις 24 Σεπτέμβρη καταγγέλλει η κυβέρνηση της Κούβας.

Το βράδυ αυτής της μέρας, όπως αναφέρει το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, «σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση, όταν ένα άτομο πέταξε δύο βόμβες μολότοφ από το πεζοδρόμιο πάνω από τον περιμετρικό φράχτη της εγκατάστασης, οι οποίες χτύπησαν στον μπροστινό τοίχο της πρεσβείας», χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς τραυματισμοί.

Και προσθέτει: «Μετά από αίτημα της κουβανικής διπλωματικής αποστολής, αξιωματικοί της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία και είχαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της για να επαληθεύσουν τη βίαιη ενέργεια που διαπράχθηκε».

Σημειώνεται ακόμα ότι είναι το δεύτερο περιστατικό τέτοιας επίθεσης αφού τον Απρίλη 2020, άτομο κουβανικής καταγωγής είχε γαζώσει το κτίριο με τριάντα φυσίγγια, χωρίς και τότε να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο σημαντικές υλικές ζημιές. Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ της Κούβας, «μετά από τρία χρόνια, ο δράστης εξακολουθεί να περιμένει τη δίκη και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια».

Ακόμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να τηρείται η Σύμβαση της Βιέννης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών από τα κράτη υποδοχής και εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «η ανοχή που δείχνει σε τρομοκρατικές ενέργειες αποτελεί ενθάρρυνση» και προειδοποιεί «για δύο μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούνται από την υποτιθέμενη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ