ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύριο η σύσκεψη φορέων για τη λειψυδρία

Στις 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ»

Σε ευρεία σύσκεψη φορέων του Νομού Λάρισας, για το πρόβλημα της λειψυδρίας και των αναγκαίων έργων υποδομής, καλεί αύριο Παρασκευή, 4 Απρίλη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) της περιοχής, στις 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο με το οποίο θα διεκδικηθούν οι λύσεις του σοβαρού αυτού ζητήματος.

«Το πρόβλημα του νερού και των αναγκαίων έργων υποδομής που χρειάζονται είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα», σημειώνεται εξαρχής στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΟΑΣ Λάρισας. «Νερό - επισημαίνεται σε άλλο σημείο - υπάρχει και αν γίνονταν τα απαραίτητα έργα θα υπήρχε ακόμη πιο πολύ. Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν είναι η δήθεν κατασπατάληση από τους αγρότες, αλλά οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν έκαναν τα έργα».

Δίνοντας το στίγμα, η ΕΟΑΣ τονίζει: «Το πρόβλημα της κατασκευής των αναγκαίων έργων υποδομής δεν πρόκειται να λυθεί αν δε γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Η δημιουργία Επιτροπής Φορέων που θα αναδείξει το πρόβλημα και θα κινητοποιήσει ευρύτερες μάζες είναι ο μόνος δρόμος για άσκηση πίεσης και ουσιαστικής διεκδίκησης των αναγκαίων έργων υποδομής».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνονται μια σειρά από άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα «που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα», με πρώτο απ' όλα τη «δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Διαμαρτύρονται για τις τιμές στο γάλα

Πορεία στους δρόμους της Φλώρινας με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές του γάλακτος και τη συνεχή αύξηση των ζωοτροφών και των γεωργικών εφοδίων. Οπως ανέφεραν τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φλώρινας, που διοργάνωσε την κινητοποίηση, οι βιομηχανίες αγοράζουν το αγελαδινό γάλα προς 30 λεπτά το κιλό από 40 λεπτά που ήταν πριν από δύο μήνες. Επίσης για το αιγοπρόβειο προσφέρουν οι γαλακτοβιομηχανίες 80 με 85 λεπτά, όταν πριν από δύο χρόνια το αγόραζαν από τον παραγωγό προς 95 λεπτά το κιλό. Η μειωμένη τιμή που εισπράττουν για το γάλα, παράλληλα με τα αυξημένα έξοδα για ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Φλώρινας και κατέληξαν στη Νομαρχία, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους έριξαν γάλα στην είσοδο του κτιρίου και επέδωσαν ψήφισμα. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Φλώρινας του ΚΚΕ, ο Γραμματέας της Οργάνωσης Γιώργος Μούλης τόνισε ότι τον οικονομικό μαρασμό τον έχουν βιώσει περισσότερο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας με την αγροτική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που εφαρμόζουν τη νέα ΚΑΠ, με την οποία επιταχύνεται ο αφανισμός των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Διαγκωνισμοί τραπεζιτών

Στο 6,1% το ποσοστό της Γιούρομπανκ

Εντείνονται οι διεργασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τους τραπεζίτες να διεκδικούν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα. Σε αυτή τη φάση επίδικο ζήτημα για τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους αποτελεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), ειδικότερα οι υπάρχουσες σε αυτό καταθέσεις που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Στους σχεδιασμούς τους είναι η εκμετάλλευση αυτού του φτηνού χρήματος για «μπίζνες» όπως η συνέχιση της δανειοδότησης των ήδη υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, η περαιτέρω διείσδυση σε αγορές κ.ά. Η απόκτηση αυτής της φτηνής (για τους τραπεζίτες) ρευστότητας, θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το λοιπό «ανταγωνισμό». Στις ορέξεις τους βρίσκεται ακόμη το δίκτυο και η πελατεία του ΤΤ.

«Πόδι» στο ΤΤ βάζει η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), που σύμφωνα με επίσημη χτεσινή ανακοίνωση - μετά από νέες αγορές μέσω Χρηματιστηρίου - ανέβασε το ποσοστό της σε 6,07%. Ο εν λόγω όμιλος εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει κρύψει τις βλέψεις του για το ΤΤ, το οποίο όμως εποφθαλμιούν και άλλοι τραπεζίτες. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στέλνει το μήνυμα ότι οι όποιες εξελίξεις θα γίνουν κάτω από την κρατική ομπρέλα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η «συνεργασία» του ΤΤ με ξένους «επενδυτές» και όχι με κάποιον από τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους.

Σήμερα το Δημόσιο έχει απομείνει με το 34,4% των μετοχών του ΤΤ ενώ τα ΕΛΤΑ διαθέτουν ποσοστό 9,9%.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΤΕΒΕ Καλλιθέας (Αριστείδου 153) καλεί, στις 7.30 το πρωί, η Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ Καλλιθέας, καταγγέλλοντας τις υπέρογκες αυξήσεις που επέβαλε η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών στις ασφαλιστικές εισφορές, την αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τη συμβιβαστική τακτική των ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ»
Μοιράζουν ήδη 4 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο

Την εκχώρηση ζωτικού χώρου με τη μορφή των «συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος και ιδιωτικά κεφάλαια συνεχίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο υλοποίησης των σχετικών αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής. Από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου για τις ΣΔΙΤ μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση και παραδοθεί σε ιδιώτες έργα ύψους πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία περνά και το έργο «μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά» που θα παραδοθεί με τη μέθοδο συμπράξεων Δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε κάποιον από τους 8 ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Το κόστος προϋπολογίζεται σε 62 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 20% (12,4 εκατ.) για το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, τα οποία θα βγουν από τους πόρους των επερχόμενων προϋπολογισμών. Κατά την πάγια πρακτική της κυβέρνησης, η εκμετάλλευση των έργου από τα ιδιωτικά κεφάλαιο θα είναι πολύχρονη και θα φτάσει στα 25 χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επαφές για τον αγωγό «Σάουθ Στριμ»

Μέχρι και για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας με τον αντιπρόεδρο της διοικούσας επιτροπής της «Gazprom» και διευθύνοντα σύμβουλο της «Gazprom Export» Α. Μεντβέντεφ, στη χτεσινή τους συνάντηση. Πρώτο θέμα στην «ατζέντα» ήταν ο νέος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ακολούθως στην υπόλοιπη Ευρώπη (στις 7 Απρίλη πρόκειται να συνέλθει στη Μόσχα η ελληνορωσική μεικτή τεχνική επιτροπή). Συζητήθηκε, επίσης, η επέκταση της διμερούς συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου και πέρα από το 2016, θέμα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση εδώ και αρκετό καιρό.

Στην «καρδιά» των ελληνορωσικών επαφών βρίσκεται η επιδίωξη της κυβέρνησης για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», που θα έχει πολλά οφέλη για το ντόπιο κεφάλαιο και τους ξένους ενεργειακούς «εταίρους», όχι όμως και για τους εργαζόμενους. Οι γεωπολιτικές επιπλοκές και η εμπλοκή της χώρας στις ενδοκαπιταλιστικές ενεργειακές αντιπαραθέσεις είναι ένας επιπλέον παράγοντας για τον οποίο αδιαφορεί πλήρως η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αναδείξει το ντόπιο κεφάλαιο σε ιδανικό συνέταιρο πολλαπλών «χρήσεων» και ...«χρηστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ