ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Και επισήμως... χωρίς προσχήματα η κατοχή

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Σαμάρα

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Σαμάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κατέρρευσαν, χθες, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα δύο βασικότερα προσχήματα που η Ουάσιγκτον αξιοποίησε για να εισβάλει στο Ιράκ και να επιβάλει κατοχή: Η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και οι διασυνδέσεις του προηγούμενου καθεστώτος με την «αλ Κάιντα». Ενώ συγκρούσεις και αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται στο Ιράκ, με αποτέλεσμα 2 υπηρεσίες που σχετίζονται με τον ΟΗΕ να ζητήσουν από τον Κόφι Ανάν να αποσύρει άμεσα, λόγω της «άνευ προηγουμένου επικινδυνότητας της κατάστασης», το σύνολο του προσωπικού του Οργανισμού, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Δεν υπήρχαν, πριν από την εισβολή του Μάρτη του 2003, όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ούτε πυρηνικά, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά. Αυτό αποφαίνεται στη, μεγαλύτερη των 1.500 σελίδων, τελική του έκθεση προς την αμερικανική ηγεσία ο Αμερικανός επιθεωρητής Τσαρλς Ντουέλφερ, επικεφαλής της ομάδας που το Πεντάγωνο απέστειλε στην κατεχόμενη χώρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, από την ενημέρωση που έκανε χθες ο Ντουέλφερ στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, «το προηγούμενο καθεστώς στο Ιράκ όχι μόνο δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δεν είχε ούτε τα μέσα να τα παράγει, αν και είχε την πρόθεση».

Σχολιάζοντας τις διαρροές από την έκθεση του Ντουέλφερ, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στο σύνολό της σήμερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να ανασκευάσει κάπως το κλίμα. «Ολοι πιστεύαμε ότι θα βρούμε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά δε συνέβη. Είναι, όμως, σαφές ότι ο Σαντάμ είχε την πρόθεση να τα παράγει, άρα θα έβρισκε και τα μέσα, και κατά συνέπεια ήταν μια μεγάλη απειλή που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα», υποστήριξε ο Σκοτ Μακ Λίλαν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο.

Το δεύτερο πλήγμα για τα προσχήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους ήρθε από διαρροές που σχετίζονται με την τελευταία έκθεση της CIA, σχετικά με τις σχέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με την «αλ Κάιντα». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η CIA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση «τα γνωστά στοιχεία δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Σαντάμ γνώριζε, επέτρεπε ή ενθάρρυνε με τον οποιονδήποτε τρόπο, τις μετακινήσεις του στελέχους της "αλ Κάιντα" στο Ιράκ, του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι». Η έκθεση φέρεται να καταλήγει ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Επιθέσεων συνέχεια

Δέκα νεοσύλλεκτοι Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν, όταν σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Γενικό Επιτελείο της Εθνοφρουράς, στην πόλη Ανάχ, της επαρχίας αλ Ανμπάρ, χθες το πρωί. Στη Βασόρα, από έκρηξη βόμβας σε γέφυρα, που είχε ως στόχο ένα περιπολικό της ιρακινής αστυνομίας, σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί περαστικοί και τραυματίστηκαν και 4 αστυνομικοί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο χωριό Καλάρ δυτικά της Μπαακούμπα, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε μαχητές της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 και ο Ιρακινός οδηγός και να τραυματιστούν άλλοι 5. Στη Φαλούτζα, αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν σπίτι όπου υποστηρίζουν ότι βρίσκονταν σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης του Ζαρκάουι, χωρίς, όμως, να μπορεί να διασταυρωθεί η πληροφορία.

Τέλος, καθόλη τη νύχτα, περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με Ιρακινούς εθνοφρουρούς εξαπέλυσαν ευρύτατες επιχειρήσεις στην περιοχή της Βαβυλώνας, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλες τις οδικές διόδους που συνδέουν τη Βαγδάτη με τη Φαλούτζα. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι έγιναν 160 συλλήψεις.

Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για το αν βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας οι εκπρόσωποι του Μουκτάντα Σαντρ και της δοτής ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι. Οι σιίτες μαχητές φέρονται να ζητούν τερματισμό των βομβαρδισμών και των συλλήψεων, απελευθέρωση των συλληφθέντων και ανοικοδόμηση της πόλης, καθώς και χρηματική ανταμοιβή και αμνηστία, με αντάλλαγμα την κατάθεση των όπλων τους.

ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΣΕΝΕΪ - ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ
Συμφώνησαν «διαφωνώντας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηταν σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων, του νυν Ντικ Τσένεϊ και του γερουσιαστή Τζον Εντουαρντς. Η κατάσταση στο Ιράκ, το Μεσανατολικό και - όπως αναμενόταν - οι σχέσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου με την εταιρία «Halliburton», ήταν τα θέματα για τα οποία «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους, ενώ υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ η ουσιώδης συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων όσον αφορά την κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό του Ιράκ και των υπολοίπων στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συνέχιση της ίδιας πολιτικής επέκτασης του πολέμου που υπηρετεί με θέρμη ήδη η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους.

Υπέρμαχος του πολέμου εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Ντικ Τσένεϊ, ενώ ο Τζον Εντουαρντς κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στον αμερικανικό λαό και για «ανικανότητα» στη σωστή οργάνωση του πολέμου, υποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη θέση του ίδιου όσο και του υποψήφιου για την προεδρία εκ μέρους των Δημοκρατικών, Τζον Φ. Κέρι, ότι και οι δύο υποστήριξαν ολόθερμα τον πόλεμο κατά του Ιράκ, «αλλά έπρεπε να γίνει με το σωστό τρόπο»!

Και ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους για «ανειλικρίνεια», φυσικά δεν αναφερόταν στα ψέματα για τα οποία σύρθηκε ο αμερικανικός λαός σε αυτό τον πόλεμο. Αντ' αυτού, έκανε χρήση των δηλώσεων του Μπρέμερ και «κλείνοντας το μάτι» στα τμήματα της ολιγαρχίας, που είναι ενοχλημένα από τις δυσμενείς για τις ΗΠΑ εξελίξεις στο Ιράκ, προώθησε για άλλη μία φορά την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος που συνίσταται στην αύξηση των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων κατά 40.000 και το διπλασιασμό του αριθμού των ειδικών δυνάμεων που δρουν στο Ιράκ.

Τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του ντιμπέιτ, όπου αποκαλύπτονται οι ίδιοι και ίσως ακόμα πιο φιλόδοξοι ιμπεριαλιστικοί στόχοι του Δημοκρατικού κόμματος ήταν: Επιτέθηκε στον Τσένεϊ «αφού για περισσότερο από μία δεκαετία είναι υποστηρικτής της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, του μεγαλύτερου σπόνσορα της τρομοκρατίας στον πλανήτη»! Αντιστοίχως κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους «που έχει αποτύχει να υιοθετήσει μία πολύ σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας»! Το πιο αποκαλυπτικό όλων, η απάντηση του Εντουαρντς στην ερώτηση για την προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό: «Το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον ισραηλινό λαό»... «Εάν η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί "εξέδρα εκτόξευσης" επιθέσεων εναντίον του ισραηλινού λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί εαυτόν»... και εκφράζοντας τη λύπη του πρόσθεσε πως έως σήμερα «το εβραϊκό κράτος δεν έχει ένα συνέταιρο στην ειρηνευτική διαδικασία».

Και αυτό γιατί - σύμφωνα με τον Εντουαρτς - ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ «δεν είναι βέβαια συνέταιρος στην ειρήνη».

ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Στάση απλήρωτων στρατιωτών;

ΜΠΙΣΑΟΥ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε ως χτες βράδυ στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέα Μπισάου, μετά την ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων στρατιωτών γύρω από μεγάλη στρατιωτική βάση της περιοχής και το κτίριο της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά πληροφορίες, οι στασιαστές είχαν μείνει απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, μολονότι είχαν υπηρετήσει ως κυανόκρανοι σε αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία.

Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν πως οι στρατιώτες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα και χειροβομβίδες και πως μία ομάδα εξ αυτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου βρισκόταν ο Πρόεδρος Ενρίκε Ρόσα. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν άμεσα οδομαχίες αλλά συναντήσεις υπουργών, λοιπών αξιωματούχων της κυβέρνησης και του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη χώρα Ζοάου Μπερνάντου Ονουάνα, με τους επικεφαλής των στασιαστών. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, δίχως καμία πλευρά να προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ αργότερα μεταδόθηκε πως πολλοί από τους στασιαστές φάνηκε να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.

Για την ιστορία, ας αναφερθεί, πως οι στάσεις και τα πραξικοπήματα είναι συχνό φαινόμενο σ' αυτή την πρώην πορτογαλική αποικία. Πέρσι, είχε ανατραπεί με πραξικόπημα ο Πρόεδρος Κούμπα Γιάλα από στασιαστές που τον κατηγορούσαν για διαφθορά. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κάρλος Γκόμες είχε αναδειχτεί μετά από εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ