Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΣΕΝΕΪ - ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ
Συμφώνησαν «διαφωνώντας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηταν σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων, του νυν Ντικ Τσένεϊ και του γερουσιαστή Τζον Εντουαρντς. Η κατάσταση στο Ιράκ, το Μεσανατολικό και - όπως αναμενόταν - οι σχέσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου με την εταιρία «Halliburton», ήταν τα θέματα για τα οποία «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους, ενώ υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ η ουσιώδης συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων όσον αφορά την κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό του Ιράκ και των υπολοίπων στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συνέχιση της ίδιας πολιτικής επέκτασης του πολέμου που υπηρετεί με θέρμη ήδη η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους.

Υπέρμαχος του πολέμου εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Ντικ Τσένεϊ, ενώ ο Τζον Εντουαρντς κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στον αμερικανικό λαό και για «ανικανότητα» στη σωστή οργάνωση του πολέμου, υποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη θέση του ίδιου όσο και του υποψήφιου για την προεδρία εκ μέρους των Δημοκρατικών, Τζον Φ. Κέρι, ότι και οι δύο υποστήριξαν ολόθερμα τον πόλεμο κατά του Ιράκ, «αλλά έπρεπε να γίνει με το σωστό τρόπο»!

Και ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους για «ανειλικρίνεια», φυσικά δεν αναφερόταν στα ψέματα για τα οποία σύρθηκε ο αμερικανικός λαός σε αυτό τον πόλεμο. Αντ' αυτού, έκανε χρήση των δηλώσεων του Μπρέμερ και «κλείνοντας το μάτι» στα τμήματα της ολιγαρχίας, που είναι ενοχλημένα από τις δυσμενείς για τις ΗΠΑ εξελίξεις στο Ιράκ, προώθησε για άλλη μία φορά την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος που συνίσταται στην αύξηση των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων κατά 40.000 και το διπλασιασμό του αριθμού των ειδικών δυνάμεων που δρουν στο Ιράκ.

Τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του ντιμπέιτ, όπου αποκαλύπτονται οι ίδιοι και ίσως ακόμα πιο φιλόδοξοι ιμπεριαλιστικοί στόχοι του Δημοκρατικού κόμματος ήταν: Επιτέθηκε στον Τσένεϊ «αφού για περισσότερο από μία δεκαετία είναι υποστηρικτής της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, του μεγαλύτερου σπόνσορα της τρομοκρατίας στον πλανήτη»! Αντιστοίχως κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους «που έχει αποτύχει να υιοθετήσει μία πολύ σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας»! Το πιο αποκαλυπτικό όλων, η απάντηση του Εντουαρντς στην ερώτηση για την προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό: «Το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον ισραηλινό λαό»... «Εάν η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί "εξέδρα εκτόξευσης" επιθέσεων εναντίον του ισραηλινού λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί εαυτόν»... και εκφράζοντας τη λύπη του πρόσθεσε πως έως σήμερα «το εβραϊκό κράτος δεν έχει ένα συνέταιρο στην ειρηνευτική διαδικασία».

Και αυτό γιατί - σύμφωνα με τον Εντουαρτς - ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ «δεν είναι βέβαια συνέταιρος στην ειρήνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπους: Υπεράσπιση του πολέμου και των βασανιστηρίων (2010-11-10 00:00:00.0)
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στους Ρεπουμπλικανούς (2008-05-30 00:00:00.0)
Ο Λίμπι δείχνει... Τσένι (2007-03-08 00:00:00.0)
«Θερμή υποδοχή» στον Τσένεϊ... (2007-02-23 00:00:00.0)
Αυξάνουν οι απώλειες των κατακτητών (2005-11-18 00:00:00.0)
Η αμερικανική κυβέρνηση ενώπιον του Κογκρέσου (2004-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ