Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και αμερικανικό βέτο

Ατέλειωτα τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ατέλειωτα τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται διαρκώς. Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδιζαν, για άλλη μια φορά, ασκώντας βέτο την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις αραβικές χώρες και, χωρίς να αναφέρει χαρακτηρισμούς, ζητούσε τον «άμεσο τερματισμό» της δράσης του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα. Από την ψηφοφορία απείχαν, επίσης, οι Βρετανία, Γερμανία, Ρουμανία.

Τρεις πυραύλους εκτόξευσαν κατά στόχων εντός της πόλης της Γάζας, αργά χθες βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα, τραυματίζοντας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 1 Παλαιστίνιο και καταστρέφοντας μια μεταλλουργία. Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, δύο ξεχωριστές επιθέσεις με οβίδες από ισραηλινά τεθωρακισμένα κατά στόχων εντός του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλιγια στοίχισαν τη ζωή, συνολικά, σε 3 αμάχους Παλαιστινίους, εκ των οποίων ο ένας έφηβος, και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 12, από τους οποίους οι 10 είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (τα 8 είναι μικρά παιδιά).

Το πρωί, χθες, 3 Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, όπου σκότωσαν 1 Ταϊλανδό εργάτη πριν σκοτωθούν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Χαμάς», της οποίας εκπρόσωποι, από τη Μπέιτ Λαχίγια, δήλωναν ότι η οργάνωσή τους αναπτύσσει, ήδη, ένα βελτιωμένο τύπο της ρουκέτας «Κασάμ», ο οποίος θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι εκπρόσωποι της «Χαμάς» προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγει τώρα υπό την επωνυμία «Ημέρες Μεταμέλειας» θα μεταβληθούν σε «Ημέρες Μετάνοιας».

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία επέμεινε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να επαναδιατυπώσει τη δέσμευσή του στον «οδικό χάρτη, ως το μόνο σχέδιο που μπορεί να επιτρέψει την ύπαρξη προόδου για μια βιώσιμη πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους», σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις συμβούλου του. Ο Ντον Βάισγκλας εμφανίζεται, χθες, σε συνέντευξή του στη «Χααρέτζ», να δηλώνει ότι «η εφαρμογή του οδικού χάρτη είναι μέχρι σήμερα νεκρό γράμμα» και να εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα, καθώς και το σχέδιο απεγκλωβισμού του Σαρόν «παγώνουν επ' αόριστον τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Συνεχίζεται η κόντρα ΟΗΕ - Ισραήλ

Στο μεταξύ, βαρύ είναι το κλίμα μεταξύ ΟΗΕ - Ισραήλ. Χθες έφθασε στο Ισραήλ ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες του ισραηλινού στρατού, που βασίζονται σε βίντεο, ότι «υπάλληλοι και ασθενοφόρα της Υπηρεσίας Αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων» εμπλέκονται σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Μετά την αρχική επιμονή, η ισραηλινή ηγεσία υπαναχώρησε και τόνισε ότι θα επανεξετάσει τα στοιχεία που προκύπτουν από το βίντεο.

Εντούτοις, διπλωμάτες του Οργανισμού είναι πολύ δυσαρεστημένοι, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν συλλάβει 13 υπαλλήλους του Οργανισμού για «τρομοκρατική δραστηριότητα». Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι έχουν θέσει δεκάδες άλλους με τις ίδιες υποψίες υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, χωρίς να διευκρινίζουν την εθνικότητά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ (2023-11-28 00:00:00.0)
«Ηρεμία» με νεκρούς (2004-10-19 00:00:00.0)
Απτόητος στις απειλές ο Σαρόν (2004-04-27 00:00:00.0)
Πανηγυρίζει ο Σαρόν, πιέζουν οι Παλαιστίνιοι (2004-04-17 00:00:00.0)
«Ωφέλιμη» συνάντηση, πενιχρά αποτελέσματα (2003-05-31 00:00:00.0)
«Επιτυχία», κατά τον Σαρόν, το αιματοκύλισμα (2002-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ