Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Στάση απλήρωτων στρατιωτών;

ΜΠΙΣΑΟΥ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε ως χτες βράδυ στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέα Μπισάου, μετά την ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων στρατιωτών γύρω από μεγάλη στρατιωτική βάση της περιοχής και το κτίριο της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά πληροφορίες, οι στασιαστές είχαν μείνει απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, μολονότι είχαν υπηρετήσει ως κυανόκρανοι σε αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία.

Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν πως οι στρατιώτες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα και χειροβομβίδες και πως μία ομάδα εξ αυτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου βρισκόταν ο Πρόεδρος Ενρίκε Ρόσα. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν άμεσα οδομαχίες αλλά συναντήσεις υπουργών, λοιπών αξιωματούχων της κυβέρνησης και του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη χώρα Ζοάου Μπερνάντου Ονουάνα, με τους επικεφαλής των στασιαστών. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, δίχως καμία πλευρά να προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ αργότερα μεταδόθηκε πως πολλοί από τους στασιαστές φάνηκε να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.

Για την ιστορία, ας αναφερθεί, πως οι στάσεις και τα πραξικοπήματα είναι συχνό φαινόμενο σ' αυτή την πρώην πορτογαλική αποικία. Πέρσι, είχε ανατραπεί με πραξικόπημα ο Πρόεδρος Κούμπα Γιάλα από στασιαστές που τον κατηγορούσαν για διαφθορά. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κάρλος Γκόμες είχε αναδειχτεί μετά από εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ