Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Και επισήμως... χωρίς προσχήματα η κατοχή

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Σαμάρα

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Σαμάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κατέρρευσαν, χθες, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα δύο βασικότερα προσχήματα που η Ουάσιγκτον αξιοποίησε για να εισβάλει στο Ιράκ και να επιβάλει κατοχή: Η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και οι διασυνδέσεις του προηγούμενου καθεστώτος με την «αλ Κάιντα». Ενώ συγκρούσεις και αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται στο Ιράκ, με αποτέλεσμα 2 υπηρεσίες που σχετίζονται με τον ΟΗΕ να ζητήσουν από τον Κόφι Ανάν να αποσύρει άμεσα, λόγω της «άνευ προηγουμένου επικινδυνότητας της κατάστασης», το σύνολο του προσωπικού του Οργανισμού, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Δεν υπήρχαν, πριν από την εισβολή του Μάρτη του 2003, όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ούτε πυρηνικά, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά. Αυτό αποφαίνεται στη, μεγαλύτερη των 1.500 σελίδων, τελική του έκθεση προς την αμερικανική ηγεσία ο Αμερικανός επιθεωρητής Τσαρλς Ντουέλφερ, επικεφαλής της ομάδας που το Πεντάγωνο απέστειλε στην κατεχόμενη χώρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, από την ενημέρωση που έκανε χθες ο Ντουέλφερ στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, «το προηγούμενο καθεστώς στο Ιράκ όχι μόνο δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δεν είχε ούτε τα μέσα να τα παράγει, αν και είχε την πρόθεση».

Σχολιάζοντας τις διαρροές από την έκθεση του Ντουέλφερ, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στο σύνολό της σήμερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να ανασκευάσει κάπως το κλίμα. «Ολοι πιστεύαμε ότι θα βρούμε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά δε συνέβη. Είναι, όμως, σαφές ότι ο Σαντάμ είχε την πρόθεση να τα παράγει, άρα θα έβρισκε και τα μέσα, και κατά συνέπεια ήταν μια μεγάλη απειλή που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα», υποστήριξε ο Σκοτ Μακ Λίλαν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο.

Το δεύτερο πλήγμα για τα προσχήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους ήρθε από διαρροές που σχετίζονται με την τελευταία έκθεση της CIA, σχετικά με τις σχέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με την «αλ Κάιντα». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η CIA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση «τα γνωστά στοιχεία δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Σαντάμ γνώριζε, επέτρεπε ή ενθάρρυνε με τον οποιονδήποτε τρόπο, τις μετακινήσεις του στελέχους της "αλ Κάιντα" στο Ιράκ, του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι». Η έκθεση φέρεται να καταλήγει ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Επιθέσεων συνέχεια

Δέκα νεοσύλλεκτοι Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν, όταν σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Γενικό Επιτελείο της Εθνοφρουράς, στην πόλη Ανάχ, της επαρχίας αλ Ανμπάρ, χθες το πρωί. Στη Βασόρα, από έκρηξη βόμβας σε γέφυρα, που είχε ως στόχο ένα περιπολικό της ιρακινής αστυνομίας, σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί περαστικοί και τραυματίστηκαν και 4 αστυνομικοί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο χωριό Καλάρ δυτικά της Μπαακούμπα, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε μαχητές της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 και ο Ιρακινός οδηγός και να τραυματιστούν άλλοι 5. Στη Φαλούτζα, αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν σπίτι όπου υποστηρίζουν ότι βρίσκονταν σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης του Ζαρκάουι, χωρίς, όμως, να μπορεί να διασταυρωθεί η πληροφορία.

Τέλος, καθόλη τη νύχτα, περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με Ιρακινούς εθνοφρουρούς εξαπέλυσαν ευρύτατες επιχειρήσεις στην περιοχή της Βαβυλώνας, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλες τις οδικές διόδους που συνδέουν τη Βαγδάτη με τη Φαλούτζα. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι έγιναν 160 συλλήψεις.

Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για το αν βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας οι εκπρόσωποι του Μουκτάντα Σαντρ και της δοτής ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι. Οι σιίτες μαχητές φέρονται να ζητούν τερματισμό των βομβαρδισμών και των συλλήψεων, απελευθέρωση των συλληφθέντων και ανοικοδόμηση της πόλης, καθώς και χρηματική ανταμοιβή και αμνηστία, με αντάλλαγμα την κατάθεση των όπλων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύμα αιματηρών επιθέσεων λίγο πριν την κάλπη (2005-01-27 00:00:00.0)
Επιθέσεις, συλλήψεις, αποσύρσεις και ανησυχία (2005-01-25 00:00:00.0)
«Μεταβίβαση» στο αδιέξοδο (2004-06-27 00:00:00.0)
«Πόλεμος» για το πόρισμα (2004-06-18 00:00:00.0)
Ο παράδοξος θάνατος του Νικ Μπεργκ (2004-05-23 00:00:00.0)
Και στη Βαγδάτη αιματηρή επίθεση σε γραφείο στρατολογίας (2004-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ