ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ο τρόμος πάει στο σχολείο
ΦΟΡΤ ΓΚΙΜΠΣΟΝ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Τραυματίας από τους πυροβολισμούς συμμαθητή του στην Οκλαχόμα

Associated Press

Τραυματίας από τους πυροβολισμούς συμμαθητή του στην Οκλαχόμα
Ενας ακόμη έφηβος πήρε όπλο. Ενας ακόμη έφηβος στρέφεται κατά των συμμαθητών, πυροβολώντας αδιακρίτως. Μετά το Κολοράντο, η σειρά της Οκλαχόμα να γνωρίσει τι σημαίνει ξέφρενη, άκρατη βία στα σχολεία. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας Ολλανδός έφηβος ακολούθησε πιστά τα «αμερικανικά πρότυπα» και αιματοκύλησε το σχολείο του...

Δύο απολύτως τραγικά και πανομοιότυπα περιστατικά, που τα χωρίζουν μόλις μερικές ώρες και χιλιάδες χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα ίδιο και οι αιτίες από κοινού «άγνωστες».

Στο πρώτο περιστατικό που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας -τοπική ώρα - στην πόλη Φορτ Γκίμπσον της Πολιτείας της Οκλαχόμα, ένας δεκατριάχρονος με ένα 9άρι ημιαυτόματο εισέβαλε με περίεργες διαθέσεις στο προαύλιο του σχολείου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προτού αφοπλιστεί από έναν καθηγητή του. Ωστόσο, οι σφαίρες του βρήκαν 4 συμμαθητές του, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά έχοντας αποφύγει τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Το μικρό λιπόσαρκο μετά τη σύλληψή του έδειχνε να μην ξέρει πού βρίσκεται, ενώ οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν ήξερε τι έκανε και δεν είχε συνειδητοποιήσει ακριβώς τι συνέβη, ενώ οι αρχές βάσει των ερευνών που έκαναν δε βρήκαν ούτε ίχνος στο πολύ σύντομο παρελθόν του μαθητή προβληματικής ή παραβατικής συμπεριφοράς. Οι συμμαθητές του, που αναγνώρισαν στο πρόσωπο του οπλοφόρου τον Σεθ Τρίκεϊ, δήλωναν ότι «δεν πρόσεξαν καμία διαφορά ούτε στην έκφρασή του ούτε στις αντιδράσεις του». Τελικά τι όπλισε το χέρι του 13χρονου αριστούχου και πολύ δημοφιλή μαθητή: Ουδείς το γνωρίζει ακόμη...

Μπορεί να είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι, ή ακόμη και διαφορετικοί, που όπλισαν το χέρι του 17χρονου Τεό βαν Μπρούγκεν, ο οποίος χτες το πρωί πυροβόλησε τέσσερις συμμαθητές του και έναν καθηγητή του μέσα στο σχολείο του στην πόλη Βέγκελ, περίπου 100 χλμ νοτίως του Αμστερνταμ. Ολοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές ο ένας εξ αυτών βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο στόχος του Βαν Μπρούγκεν ήταν ένας συμμαθητής τουρκικής καταγωγής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες φθάνει η Ολμπράιτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους επρόκειτο να έχει, από αργά χτες το βράδυ, που είχε προγραμματιστεί η άφιξή της στο Ισραήλ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, με στόχο να υπερσκελιστούν τα αδιέξοδα τόσο στο θέμα της ισραηλινής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη όσο και στο θέμα των εβραϊκών οικισμών. Εντούτοις, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών, ενώ, παράλληλα, απηύθυναν προειδοποίηση και προς τις δύο πλευρές ότι οι, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεις προχωρούν με απογοητευτικά αργό ρυθμό.

Με τον Ισραηλινό ομόλογό της Νταβίντ Λεβί επρόκειτο να συναντηθεί, αμέσως μετά την άφιξή της στην Ιερουσαλήμ, η Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ, σήμερα, πρόκειται να συναντήσει ξεχωριστά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, τον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζέρ Βάιζμαν και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Η ίδια η Αμερικανίδα υπουργός, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε τόσο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με το βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ όσο και στη Δαμασκό με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ, απέφυγε να κάνει δηλώσεις σχετικές με τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Τις θέσεις της Ουάσιγκτον ανέλαβε να γνωστοποιήσει, από την έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος τόνισε ότι η αμερικανική ηγεσία προβληματίζεται βαθύτατα με τις αλλεπάλληλες εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες, υπογράμμισε, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Ο Ρούμπιν επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον ότι «οι εβραϊκοί οικισμοί είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα γιατί αποτελούν ένα κάποιο προηγούμενο ενόψει των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν προϋποθέσεις».

Αναμένοντας την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού, η Παλαιστινιακή Αρχή επέμεινε στην αποχώρησή της από τις συνομιλίες για το τελικό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία διαπραγμάτευση ενώ συνεχίζεται ο ισραηλινός εποικισμός και διαμορφώνει δεδομένα στο έδαφος, που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών». Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη Ταγιέμπ Αμπντούλ Ραχίμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν επιληφθεί του θέματος και αφήνουν το περιθώριο στο Ισραήλ να συνεχίζει την παράνομη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δραστηριότητά του. Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπάρακ συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την εμπλοκή στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και μέσω της εκπροσώπου του, Μεράβ Παρσί - Τσαντόκ, επέρριψε την ευθύνη του εντεινόμενου εποικισμού στον προκάτοχό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε προεγκρίνει, πριν την αποχώρησή του από την εξουσία, τις ανοικοδομήσεις στους οικισμούς που χρεώνεται η κυβέρνηση Μπάρακ. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι, μετά το πέρας αυτών των εργασιών, που δεν είναι κάτι παραπάνω από κάλυψη των φυσικών αναγκών που προκύπτουν από την ανάπτυξη των οικισμών, δε θα δοθεί καμία άλλη έγκριση ανοικοδόμησης. Την οπτική γωνία του Μπάρακ υιοθέτησε και ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Καταδικάστηκαν τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα
ΒΙΕΝΝΗ.-

«Με απόλυτη αντικειμενικότητα», χαρακτηρισμό που προσέδωσε η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πολυτεχνείο της Βιέννης το Δικαστήριο ενάντια στην κυβέρνηση της Αυστρίας. Δικαστήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστρίας, τμήματος του κόμματος των «Πρασίνων» και ανεξάρτητων μαζικών φορέων.

«Η θεαματική δίκη» «έφερε τους ανώτατους αξιωματούχους της Αυστρίας ενώπιον των ευθυνών για την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο», όπως δήλωσε η Κλαούντια Κριγλστάνιερ εκπρόσωπος του «Δικαστηρίου της Βιέννης». Συγκεκριμένα το κατηγορητήριο στρεφόταν κατά: του Καγκελάριου Βίκτορ Κλίμα, του τέως υπουργού Εξωτερικών Αλόις Μοκ, του υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου Βόλφανγκ Σούσελ και του υπουργού Αμυνας Βέρνερ Φάσλαμπεντ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών της δίκης, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους ανώτατους αυτούς αξιωματούχους είναι σοβαρότατες, καθώς συνιστούν παραβιάσεις του συντάγματος της χώρας, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, τους βαρύνουν οι κατηγορίες του μη ελέγχου του εναέριου χώρου της Αυστρίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για τη διέλευση των πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την «επιχείρηση γενοκτονίας» -όπως τη χαρακτήρισε ο Τζον Καταλινότο, ένας εκ των Αμερικανών συνηγόρων του «Διεθνούς Δικαστήριου κατά του Πολέμου του ΝΑΤΟ»- κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και της γενικής και ολόπλευρης υποστήριξης αυτού του πολέμου κατά του κυρίαρχου κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και ο πρώην ειδικός επιτετραμμένος της ΕΕ στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, Βόλφανγκ Πέτριτς, καθώς συνέπραξε ολοσχερώς στη μονόπλευρη συνθήκη του Ραμπουγιέ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλοι οι κατηγορημένοι εάν και κλήθηκαν να λάβουν μέρος στη Δικαστήριο ούτως ώστε να απολογηθούν οι ίδιοι, με δικηγόρους ή αντιπροσώπους αυτών, δεν εμφανίστηκαν. Την τελευταία όμως στιγμή λίγο πριν την απόδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, που θα έκρινε την ενοχή των κατηγορουμένων, κάποιοι από τους παρευρισκομένους προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα του δικαστηρίου και να δημιουργήσουν προβλήματα και ταραχές. Ωστόσο, το δικαστήριο συνεχίστηκε και αποφάνθηκε για την ενοχή τους.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί

ΑΝΟΪ. Ο καλύτερος καιρός έφερε ανακούφιση στις σκληρά πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Βιετνάμ χθες, αλλά οι άτυχοι κάτοικοι θα κάνουν καιρό να σταθούν στα πόδια τους. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι νεκροί είναι 108, ενώ 22 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να ανέβει, αν και μέλη οργανώσεων αρωγής εκτιμούσαν ότι δε θα φθάσει τους 600 του περασμένου μήνα, καθώς τούτη τη φορά οι κάτοικοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι.

Χιλιάδες σπίτια υπέστησαν μοιραίες ζημιές, ενώ τεράστιες καλλιεργούμενες περιοχές υπέστησαν καταστροφές. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνολικά οι πληγέντες είναι 400.000, αριθμός σημαντικά μικρότερος από το 1 εκατ. που εκτιμούσαν νωρίτερα, αλλά πάντως ιδιαίτερα μεγάλος. Οι πλημμύρες του περασμένου μήνα κόστισαν 250 εκατ. δολάρια και, κατά οικονομικούς αναλυτές, πισωγύρισαν για χρόνια την ανάπτυξη της κεντρικής χώρας.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΕ
Πέρασαν τα γιουγκοσλαβικά σύνορα τα 14 φορτηγά...
ΝΙΣ.-

Η ΕΕ υπαναχώρησε στην πρόσφατη απόφασή της να αποσύρει τα 14 φορτηγά πετρελαιοφόρα που θα τροφοδοτήσουν με πετρέλαιο τις σερβικές πόλεις Νις και Πιρότ, στο πλαίσιο του διαβόητου προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία». Ετσι, χτες το πρωί, εθεάθησαν στην πόλη Νις (με αντιπολιτευόμενη δημοτική αρχή) και τα 14 πετρελαιοφόρα φορτηγά του προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία», καθώς οι γιουγκοσλαβικές τελωνειακές αρχές έδωσαν νωρίτερα την τελική έγκρισή τους για την είσοδό τους στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, από τη μεθόριο με την ΠΓΔΜ.

Αν και τα φορτηγά πέρασαν τα γιουγκοσλαβικά σύνορα, υπολείπονταν τελωνειακοί έλεγχοι ρουτίνας περίπου πέντε ωρών προτού ξεφορτώσουν τις δεκάδες τόνους πετρελαίου. Πάντως, ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της πόλης Νις, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ήταν επιφυλακτικός μέχρι και την τελευταία στιγμή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αιφνιδιαστική» την απόφαση των μεθοριακών τελωνειακών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο των πετρελαιοφόρων φορτηγών.

Το ίδιο επιφυλακτικός ήταν και ο Μάικλ Γκράχαμ, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της ΕΕ στο Βελιγράδι, που υποστήριξε πως η προχτεσινοβραδινή απόφαση των γιουγκοσλαβικών τελωνειακών αρχών για την έγκριση εισόδου των 14 φορτηγών πάρθηκε για να «δημιουργήσει σύγχυση» στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που γινόταν την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες. Σ' εκείνη τη συνάντηση, μεταξύ άλλων οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να διπλασιάσουν σε 690 τον αριθμό των αξιωματούχων ή συμμάχων της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης του προέδρου Μιλόσεβιτς, που «απαγορεύεται» να πραγματοποιήσουν ταξίδια σε χώρες - μέλη της ΕΕ. Η απόφαση για μία ηπιότερη πολιτική στο πετρελαϊκό εμπάργκο δεν ελήφθη, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ