ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΓΑΛΛΙΑ
Προσπάθειες εκτόνωσης μετά το χάος

Εννιά Γάλλοι στρατιώτες νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες άμαχοι...

Γαλλικά τανκς στους δρόμους της πρωτεύουσας

Associated Press

Γαλλικά τανκς στους δρόμους της πρωτεύουσας
ΠΑΡΙΣΙ-ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Τα φέρετρα εννιά Γάλλων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν το Σάββατο από τους βομβαρδισμούς τους οποίους εξαπέλυσαν απ' τις 4 του μήνα τα βομβαρδιστικά της κυβέρνησης της Ακτής του Ελεφαντοστού στο βόρειο τμήμα της χώρας (προπύργιο των ανταρτών), έφθασαν χτες στη Γαλλία. Στο ίδιο αεροσκάφος επέβαιναν και 34 Γάλλοι που τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου... Δίχως άλλο, αυτές οι εικόνες ήταν ενδεικτικές του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η ιμπεριαλιστική πολιτική του Παρισιού στη Δυτική Αφρική. Πράγμα που αντανακλάστηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος «διαβεβαίωσε» αφ' ενός πως «η Γαλλία είναι φίλη της Δυτικής Αφρικής», αφ' ετέρου πως δεν προτίθεται να ανατρέψει την κυβέρνηση του «Προέδρου» Λοράν Γκμπάγκμπο στο νότο...

Δεν έπεισε πάντως αρκετούς Γάλλους πολιτικούς παρατηρητές, που καλούσαν την κυβέρνηση να αποσύρει τους 4.000 στρατιώτες απ' τη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα. Μερίδα του Τύπου, όπως η «Λιμπερασιόν», έκανε ανάλογες παρατηρήσεις σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού έχει μετατραπεί σε «επικίνδυνη παγίδα»...

Με τα τεθωρακισμένα στους δρόμους...

Αφορμή για την απόφαση των Γάλλων να βομβαρδίσουν το Σαββατοκύριακο τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν στάθηκε ο θάνατος των εννιά Γάλλων στρατιωτών κατά τους βομβαρδισμούς κυβερνητικών αεροσκαφών κατά ανταρτών στο βορρά. Η κυβέρνηση του «Προέδρου» Λοράν Γκμπάγκμπο έσπευσε να μιλήσει για «λάθος», πράγμα που δε δέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος (κατά το γαλλικό Τύπο) «έχασε την ψυχραιμία του» συναινώντας στην άποψη του επικεφαλής της γαλλικής δύναμης, Ανρί Πονσέ, πως ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα όπλα...

Εκατοντάδες τραυματίες

Η είδηση βομβαρδισμού της βάσης στο Αμπιτζάν εξαγρίωσε χιλιάδες υποστηριχτές του «Προέδρου» Γκμπάγκμπο (τους λεγόμενους Νέους Πατριώτες), που απάντησαν πραγματοποιώντας γενικευμένες λεηλασίες και επιθέσεις κυρίως κατά γαλλικών στόχων. Μέσα στο χάος, πυρπολήθηκαν δεκάδες κτίρια στο Αμπιτζάν, εκ των οποίων ένα γαλλικό σχολείο και ένα γαλλικό βιβλιοπωλείο. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, «οι τραυματίες στην πρωτεύουσα ξεπερνούν κατά πολύ τους 500», ενώ όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των νεκρών απάντησε με τρεις λέξεις: «Ενας Θεός ξέρει...».

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν πενήντα γαλλικά τεθωρακισμένα βγήκαν στους δρόμους του Αμπιτζάν καταλαμβάνοντας θέσεις, μεταξύ άλλων, και έξω απ' την προεδρική κατοικία. Αυτό έδωσε την εντύπωση σε υποστηριχτές της κυβέρνησης πως οι Γάλλοι ετοίμαζαν την ανατροπή του Προέδρου. Αρκετές φορές οι Γάλλοι έκαναν ρίψη δακρυγόνων, προειδοποιητικών πυρών στον αέρα και κροτίδων με σκοπό τη διάλυση του πλήθους...

Χτες αργά το απόγευμα, η κατάσταση στο νότο θεωρούνταν «ήρεμη μα τεταμένη», ενώ στο βορρά (που ελέγχεται απ' τους αντάρτες) ήταν εξίσου φορτισμένη με ανταποκριτές ξένων πρακτορείων να μιλούν για κατάσταση αναρχίας και για γενικευμένο μπλακ άουτ σε ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνίες...

Ας σημειωθεί πως ο ΟΗΕ (που είναι παρών στην Ακτή Ελεφαντοστού με 6.000 κυανόκρανους) δικαιολόγησε πλήρως τη στρατιωτική δράση των Γάλλων.

Προσπάθειες εκτόνωσης...

Η στάση της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής προκάλεσε τις επικρίσεις αξιωματούχων από γειτονικές δυτικοαφρικανικές χώρες, οι οποίοι φοβούνται πως κλιμάκωση της έντασης θα εκτροχιάσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η δε Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στέλνοντας παράλληλα χτες τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Τάμπο Μπέκι, και τον επίτροπο της ΑΕ, Αλφα Ουμάρ Κονάρε, να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης»... Αργότερα, εκπρόσωπος της ΑΕ δικαιολόγησε πλήρως την εκεί δράση των στρατιωτικών αποστολών ΟΗΕ και Γαλλίας...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καινούριο μήνυμα φτώχειας για χιλιάδες οικογένειες

Αυτό, για το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γερμανίας οργάνωσαν αρκετές Δευτέρες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, γίνεται από τις αρχές του νέου έτους σκληρή πραγματικότητα: Ενας στους τέσσερις μακροχρόνια ανέργους δε θα παίρνει πια καμιά κρατική υποστήριξη, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος. Συγκεκριμένα, 23% αυτών που έως τώρα επιδοτούνται με βάση τη λεγόμενη «βοήθεια ανεργίας», από το Γενάρη του 2005 θα μένουν αβοήθητοι. Η «βοήθεια ανεργίας» ήταν πάντα αρκετά κατώτερη του «επιδόματος ανεργίας». «500.000 από τους τώρα συνολικά πάνω από 2.000.000 λήπτες της "βοήθειας ανεργίας" θα βρεθούν με άδεια τα χέρια», αναφέρει σχετικά η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (6/7 Νοέμβρη).

Η ίδια εφημερίδα πληροφορεί ότι οι αρμόδιες αρχές της Νυρεμβέργης - το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας - υπολογίζουν ότι 10-15% των πληττόμενων δεν πρόκειται να υποβάλουν καν αίτηση βοήθειας, επειδή (σύμφωνα με τους όρους που τους έχουν τεθεί) δεν υπολογίζουν να πάρουν κάτι. Αλλες 200.000 - 300.000 που θα υποβάλουν αιτήσεις αναμένουν αρνητικές απαντήσεις. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι «ζουν μαζί με συντρόφους της ζωής που έχουν ανώτερα έσοδα» ή ότι «διαθέτουν περιουσία, με την οποία μπορεί να εξασφαλίζουν τα προς το ζην».

Οι αρχές της Νυρεμβέργης υπολογίζουν ότι με τους νέους διακανονισμούς, που αρχίζουν από την Πρωτοχρονιά (με τη συγχώνευση προς τα κάτω του επιδόματος ανεργίας και της «βοήθειας ανεργίας»), θα πληγούν ιδιαίτερα οι γυναίκες της πρώην ΓΛΔ. Αυτό γίνεται ακριβώς επειδή στο τμήμα αυτό της Γερμανίας εργάζονταν περισσότερες γυναίκες απ' όσες στη Δυτική Γερμανία και συνεπώς οι πρώτες περιλαμβάνονταν στην επιδότηση.

Οι διαμαρτυρίες του πρόσφατου παρελθόντος ενάντια σ' αυτά τα ριζικά μέτρα σπρωξίματος και άλλων χιλιάδων οικογενειών στη φτώχεια αποτελούσαν και έκφραση αγανάκτησης κατά της προσβολής του δικαιώματος του κάθε εργαζόμενου: Να αμείβεται δίκαια για την εργασία του και να επιδοτείται, όταν χωρίς δική του ευθύνη γίνεται άνεργος, ανεξάρτητα από την κατάσταση του «συντρόφου της ζωής του».

Αλλο επακόλουθο - στο πρωτοχρονιάτικο δώρο - θα είναι ότι οι άνεργοι και στερημένοι από πόρους ζωής θα αναγκάζονται σε υπομισθοδοτούμενες απασχολήσεις και μη ανταποκρινόμενες στις γνώσεις και τις ειδικότητές τους.


Θ.Β.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η λαιμαργία του κέρδους

40ωρο εργασίας τη βδομάδα προτείνουν οι βιομήχανοι

Ο Μιχαήλ Ρογκόφσκι, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της γερμανικής βιομηχανίας, ζητάει τη γενική καθιέρωση της εργάσιμης βδομάδας των 40 ωρών στη Γερμανία. Στο εβδομαδιαίο μαγκαζίνο «Focus» του Μονάχου δήλωσε: «Αν επιστρέψουμε στην εβδομάδα των 40 ωρών, αυτό θα ισοδυναμούσε με τη διαγραφή έντεκα εορτάσιμων ημερών, πράγμα που θα αποτελούσε πραγματική ώθηση στην κονγιουκτούρα και δε θα πονούσε κανένα».

Ο ίδιος είναι υπέρ της διαγραφής και της Πρωτομαγιάς σαν διεθνούς ημέρας των εργατών. Κι αυτό θα «βοηθούσε την κονγιουκτούρα» και δε θα πονούσε κανένα! Φυσικά όχι τους βιομήχανους, αλλά τους εργάτες, γιατί την αύξηση των εργάσιμων ωρών την προτείνει χωρίς αντίστοιχη αύξηση αμοιβής.

Την πρόταση του Ρογκόφσκι έσπευσαν να την ασπαστούν διάφοροι πολιτικοί του χριστιανοκοινωνικού και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, κάνοντας τον περιορισμό ότι είναι υπέρ της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς όμως τη διαγραφή ή τη μείωση των χριστιανικών εορτών.

Αφορμή για τη συζήτηση μεγαλύτερου χρόνου εργασίας έδωσε η πρόταση του καγκελάριου Σρέντερ να μετατεθεί η «εθνική εορτή της 3ης Οκτώβρη, ημέρας της ενοποίησης της Γερμανίας» μόνιμα σε Κυριακή, ώστε να κερδηθεί χρόνος εργασίας για την οικονομία, όταν η 3η Οκτώβρη συμπίπτει με εργάσιμη μέρα της βδομάδας.

Σε πρώτη δήλωση της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας προσφοράς υπηρεσιών ver-di τονίζεται ότι μπροστά στη διαρκούσα μαζική ανεργία, η παράταση του χρόνου εργασίας, αντί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας θα κατέστρεφε πολλές άλλες. Παράταση του χρόνου εργασίας π.χ. στις δημόσιες υπηρεσίες σε 42 ώρες τη βδομάδα θα στοίχιζε την περικοπή 150.000 θέσεων.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ