ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων

Την επιχειρούμενη ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων από την κυβέρνηση, με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση επισημαίνει ότι οι καινούριες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν προβλέπονται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, γι' αυτό άλλωστε και χρειάζεται η τροποποίησή του και επισημαίνει:

- Προωθείται η οικοπεδοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης, παρόλο που στο νόμο για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, προβλέπεται η μετατροπή του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο κυρίως πρασίνου.

- Μεθοδεύεται η μετεγκατάσταση του Ιπποδρόμου, μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ιππικών αγώνων και τοξοβολίας 45.500 θέσεων, όχι στον Ασπρόπυργο, όπως είχε εξαγγείλει ο Κ. Λαλιώτης και είχε αποδεχτεί ο δήμος, αλλά στη δασική έκταση του Τατοϊου, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Ετσι, θα καταστραφεί ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου εντελώς απαραίτητος για το πολύπαθο Λεκανοπέδιο και θα απειληθεί ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας.

- Ενα δεύτερο σκάνδαλο βρίσκεται στο ότι, τη σχετική μελέτη μετεγκατάστασης εκπόνησε και παρουσίασε στους ιπποδρομιακούς φορείς ο αρχιτέκτονας Π. Συνοδινός,βασικό στέλεχος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί δεν τηρήθηκε ο νόμος για τις αναθέσεις μελετών δημοσίου και ποια αμοιβή εισέπραξε ο κ. Συνοδινός;

- Ανάλογα ερωτήματα γεννιούνται και για το σπίτι Αρσης Βαρών, για το οποίο υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΓΓΑ και Δήμου Νικαίας. Το κλειστό γήπεδο θα ανεγερθεί σε αναδασωτέα περιοχή χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προέγκριση χωροθέτησης. Την αρχιτεκτονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Δήμο Νίκαιας, ποιος τη συνέταξε και με τι αμοιβή;

Η Πρωτοβουλία καλεί τους πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να αποτραπούν αυτές οι καταστροφικές για το περιβάλλον και την πόλη επιλογές και να εξασφαλιστεί η έντιμη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ
Νομιμοποίηση διά ... προστίμων

Πρόστιμα - "φωτιά" προβλέπονται για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που είναι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ετσι, η κυβέρνηση με καθαρά εισπρακτικά μέτρα ...υπόσχεται να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Τα πρόστιμα θα μπορούν να εισπράττονται σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους αρνηθούν να τα καταβάλουν, θα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο. Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναφέρεται, επίσης, ότι θα κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα που εντοπίζονται στη διάρκεια της κατασκευής τους. Υπάλληλος της τοπικής Πολεοδομικής Υπηρεσίας, μετά από αυτοψία, θα κάνει το χαρακτηρισμό των υπαρχόντων αυθαίρετων και θα συντάσσει τη σχετική έκθεση. Ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου θα μπορεί να κάνει ένσταση μέσα σε διάστημα 30 ημερών, ενώ, αν περάσει αυτή η προθεσμία, το αυθαίρετο θα κατεδαφίζεται.

Δημιουργούνται τέσσερις κατηγορίες για την εκτίμηση της συμβατικής αξίας των αυθαιρέτων και δέκα για την επιβολή των προστίμων. Ενδεικτικά, τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

  • Για κατοικίες με εμβαδόν 60 τ.μ., το πρόστιμο ανέγερσης θα είναι 540.000 δραχμές και το πρόστιμο διατήρησης 120.000 δραχμές.
  • Για κατοικίες 120 τ.μ., πρόστιμο ανέγερσης 1.200.000 δραχμές και πρόστιμο διατήρησης 240.000 δραχμές.
  • Για κατοικίες 150 τ.μ., πρόστιμο ανέγερσης 1.800.000 δραχμές και πρόστιμο διατήρησης 300.000 δραχμές.

Στις αυθαίρετες τουριστικές εγκαταστάσεις, τα πρόστιμα είναι: Για εγκαταστάσεις μέχρι 100, 250 και 500 τ.μ., το πρόστιμο ανέγερσης είναι, αντίστοιχα, 7.200.000, 22.500.000 και 57.000.000 δραχμές, ενώ τα πρόστιμα διατήρησης είναι, αντίστοιχα, 300.000, 750.000 και 1.500.000 δραχμές.

Τέλος, για τα αυθαίρετα κτίρια εμπορικών χρήσεων, τα πρόστιμα ανέγερσης για εμβαδόν 50, 100 και 300 τ.μ., είναι, αντίστοιχα, 600.000, 1.600.000 και 6.000.000 δραχμές, ενώ τα πρόστιμα διατήρησης είναι 100.000, 200.000 και 600.000 δραχμές.

Δικαίωμα στη... φοροδιαφυγή ζητούν οι εργολάβοι

Την παροιμία "και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο" θυμίζουν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των πέντε οργανώσεων των τεχνικών εταιριών στη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Οικονομικών αναδρομική φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών τους με έναν ειδικό συντελεστή γύρω στο 10 με 15%.

Οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισαν το μέτρο φοροεισπρακτικό και ισχυρίστηκαν ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εθνική οικονομία. Επίσης υποστήριξαν ότι από αυτό πλήττονται περισσότερο οι μικρές τεχνικές εταιρίες, διαβλέποντας τον κίνδυνο πολλές από αυτές να μεταβληθούν σε προβληματικές και να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα ανέφεραν ότι για πρώτη φορά ετοιμάζονται να κατέβουν σε κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα καθοριστεί σε παντεχνική συνέλευση.

Να σημειώσουμε η όλη υπόθεση σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση και με ειδικούς όρους των αποθεματικών, που δημιουργούν οι επιχειρήσεις από την υπεραξία μετοχών, τίτλων ομολόγων, ακινήτων κλπ. Σήμερα τα κέρδη από τις προαναφερόμενες πηγές προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν ή να διανεμηθούν στους μετόχους φορολογούνται με 35 ή 40%. Οι επιχειρήσεις, όμως, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα που τους δίνει ο αναπτυξιακός νόμος και προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση εμφανίζουν τα κέρδη αυτά ως αφορολόγητα αποθεματικά. Ουσιαστικά δηλαδή οι εργολάβοι κινητοποιούνται διεκδικώντας το δικαίωμά τους να... φοροδιαφεύγουν.

Οι αντιδράσεις μάλιστα αυτές των εργολάβων εκδηλώνονται σε μια στιγμή που - όπως έγραψε πρόσφατα κατ' αποκλειστικότητα ο "Ρ" - η κυβέρνηση με εγκύκλιό της ετοιμάζεται προκλητικά να διαγράψει παρανομίες των εργοληπτικών επιχειρήσεων από πλαστά και εικονικά τιμολόγια, που αγγίζουν το τρομακτικό ποσό των 400 δισ. δρχ.!

Στον ΟΤΕ οι τηλεπικοινωνίες της Αρμενίας

Αγοράζει το 90% των μετοχών της ARMENTEL

Για τα καλά "πατάει πόδι" ο ΟΤΕ στον Καύκασο, με την εξαγορά σε ποσοστό 90% του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Αρμενίας (Armentel), αφήνοντας έτσι στην κυριότητα του αρμενικού κράτους μόλις το 10%. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 142,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας υπολογίζονται σε 46,7 εκατομμύρια δολάρια. Στην εξαγορά της Armentel θα συμμετάσχει με ποσοστό 10% και ο όμιλος Λεβέντη (3Ε), ενώ δεν αποκλείεται και η πώληση μικρότερων μεριδίων σε άλλους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΤΕ θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον προσεχή Γενάρη.

Ο Οργανισμός θα έχει την άδεια αποκλειστικής παροχής σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για μία περίοδο 15 ετών, αλλά στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας δε θα διαθέτει αποκλειστικότητα. Στις υποχρεώσεις του ανάδοχου περιλαμβάνονται η σύνδεση 800 αρμενικών χωριών στο δίκτυο, τηλεφωνική πυκνότητα 20% εντός επταετίας, η εγκατάσταση 4 διαβιβαστικών κέντρων και η αποδοχή της τιμολογιακής πολιτικής που θα ορίζει η αρμενική κυβέρνηση. Το κόστος για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων και την ανάπτυξη των αρμενικών τηλεπικοινωνιών τα επόμενα 10 χρόνια υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια. Ετσι, η συνολική επένδυση του ΟΤΕ στην Αρμενία θα φτάσει περίπου τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Δ. Παπούλια, η εξαγορά της Armentel αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η αγορά αυτή αποτελεί το δεύτερο μεγάλο σταθμό, μετά και την εξαγορά του 20% του σερβικού οργανισμού, στις επενδύσεις του ΟΤΕ εκτός Ελλάδας. Επενδύσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είναι απαλλαγμένες επιχειρηματικού ρίσκου, πολλές φορές γίνονται δίοδος εισόδου του πολυεθνικού κεφαλαίου με το "διαβατήριο" του ΟΤΕ, ενώ οι επενδύσεις για την εξαγορά μεριδίων ξένων εταιριών δεν αντιστοιχούν με τη διαπιστωμένη καθυστέρηση των επενδύσεων του Οργανισμού στο εσωτερικό της χώρας, όπου ήδη ο Οργανισμός διαπιστώνει καθημερινά τη μεγάλη πίεση των ανταγωνιστών του.

Προσλήψεις και υποδομή ζητούν οι δικαστές

Η κακή συμπεριφορά πολλών δικαστικών λειτουργών προς τους νέους δικηγόρους και ιδιαίτερα στις γυναίκες δικηγόρους δέχτηκε προχτές τα ομαδικά πυρά από πολλές πλευρές στην ετήσια συνέλευση των Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος έκανε λόγο για διακρίσεις στη μεταχείριση των δικηγόρων ανάλογα με την επωνυμία τους και κατηγόρησε δικαστικούς λειτουργούς που επιδεικνύουν αλαζονεία και συμπεριφέρονται ανάρμοστα στους νέους δικηγόρους. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΕΔΕ Κ. Λυμπερόπουλος σημείωσε ότι η Ενωση δε θα καλύψει κανένα περιστατικό κακής συμπεριφοράς που θα καταγγελθεί από διαδίκους.

Οι δικαστικοί λειτουργοί στην προχτεσινή συνέλευση ζήτησαν την αύξηση των θέσεων των δικαστών και εισαγγελέων για την ταχύτερη διεκπεραίωση των δικών και τη δημιουργία της αναγκαίας κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια.

Τέλος, στο ψήφισμά τους αναφέρουν ότι επιβάλλεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ένταξή τους σε μεταβατικά μονομελή πρωτοδικεία, ώστε η Δικαιοσύνη στα πρωτοβάθμια δικαστήρια να απονέμεται ενιαία από ομοιόβαθμους δικαστές, χωρίς να υπάρχουν αδικαιολόγητες μεταξύ τους διακρίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ