ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Το σύνδρομο του Κουρουπητού

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ιστορία με τον Κουρουπητό είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Από τη δεκαετία του '80 μια χωματερή «ελευθέρας βοσκής», στο Νομό Χανίων, αποτελεί πραγματικό απόστημα στην περιοχή και μας έχει δυσφημίσει στο εξωτερικό, πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή που προξενεί. Ολο κλείνει και κλείσιμο δεν έχει. Αποτέλεσμα, η χώρα να πληρώσει τεράστια πρόστιμα στην ΕΕ, επειδή «δε συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις» και δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στις προθεσμίες που είχαν δοθεί. Ομως ο Κουρουπητός είναι πραγματική παρωνυχίδα μπροστά στην περιβαλλοντική πραγματικότητα της χώρας μας, που όπως έχει γραφεί σε διεθνή περιοδικά αποτελεί μια απέραντη χωματερή...

Αρχές του καλοκαιριού του 2002 η Ελλάδα εισέπραξε άλλη μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή τα στοιχεία που υπέβαλε στην Επιτροπή για τον τρόπο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων ήταν ανεπαρκή. Για τα επικίνδυνα απόβλητα ισχύει η Οδηγία 91/689, βάσει της οποίας όλα τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν λεπτομερειακά στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Η ...ισχυρή Ελλάς του κ. Σημίτη, έχοντας αφήσει σε πλήρη ασυδοσία τους βιομηχάνους, ήταν δύσκολο να τους εκθέσει και φυσικά να εκτεθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ως καλός λογιστής και γνώστης της τήρησης των διπλών βιβλίων αποφάσισε (-αν) να στείλει στις Βρυξέλλες στοιχεία που αφορούν ελάχιστες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ομως η κίνηση αυτή αποκαλύφτηκε και υπήρξε η καταδικαστική απόφαση που αναφέραμε. Οι «περιβαλλοντολόγοι» του Κινήματος έσπευσαν να στείλουν συμπληρωματικά στοιχεία για να μπαλώσουν την κατάσταση. Αλλά και πάλι τα στοιχεία αυτά ήταν ελλιπή. Η Επιτροπή επισήμανε ότι στο φάκελο δεν υπήρχαν οι περιπτώσεις των εγκαταστάσεων που αφορούν το 60% των διαχειριζόμενων επικίνδυνων αποβλήτων. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 230.000 τόνους (σ.σ. δεν υπήρχαν καθόλου στοιχεία που αφορούν τις εγκαταστάσεις που ανακυκλώνουν τις ηλεκτρικές στήλες μολύβδου). Περιβάλλον και πολίτες βρίσκονται στο έλεος του βασιλείου της ελεύθερης αγοράς, που ως γνωστό λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος. Αν εκ νέου η κυβέρνηση δε δώσει επαρκή στοιχεία, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει το πρόστιμο που θα της επιβληθεί. «Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα» ή καλύτερα «τι 'χες Κώστα, τι 'χα πάντα». Κι ο σοσιαλφιλελευθερισμός συνεχίζεται...

To ανέκδοτο της εξοικονόμησης ενέργειας

Μέχρι το έτος 2010 η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 8,6% που είναι σήμερα στο 20%. Ενας στόχος που ενώ θεωρητικά είναι εφικτός λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας (άνεμοι, ηλιοφάνεια), από την άλλη φαντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας με βάση το επικρατούν καθεστώς. Τα κίνητρα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες καταργήθηκαν, ενώ η αιολική ενέργεια προχωρά με αργά βήματα, δεχόμενη πισώπλατες μαχαιριές από ισχυρότατα συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τις εταιρίες πετρελαίου και όλο το κύκλωμα γύρω από αυτές.

Μια δράση που θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι η κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων, που μπορούν να επιφέρουν μειώσεις στην απαιτούμενη ενέργεια για φωτισμό και θέρμανση μέχρι και 70% σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κατασκευή τέτοιων κτιρίων έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, αλλά συχνά σκοντάφτει στην υπάρχουσα γραφειοκρατία και την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που καταγγέλθηκε πριν από λίγες μέρες από δυο αρχιτέκτονες, στους οποίους προβάλλονται αστείες δικαιολογίες από την Πολεοδομία, η οποία αρνείται να εκδώσει άδειες κατασκευής για δυο βιοκλιματικά σπίτια. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη μιλά για την αναγκαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, οι λιγοστές προτάσεις που κατατίθενται για τέτοιες κατασκευές μπλοκάρονται, με δικαιολογίες του τύπου «δεν υπάρχουν κανονισμοί...», άρα «δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους».

Ενας φαύλος κύκλος μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ, Πολεοδομίας και υπουργείου Ανάπτυξης, που ακυρώνει τις λιγοστές προσπάθειες κάποιων πολιτών που επιθυμούν να αποκτήσουν τέτοια σπίτια, αντί να προσφέρονται κίνητρα. Φυσικά, τα κτίρια του δημοσίου εξακολουθούν να είναι ενεργοβόρα, χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για τη βελτίωση της όλης κατάστασης. Από το 1993 η κυβέρνηση αδυνατεί να εκδώσει έναν κτιριοδομικό κανονισμό, που θα ενσωματώσει όλες τις νέες προβλέψεις, αφαιρώντας τα επιχειρήματα της γραφειοκρατίας της, που συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλλει στο μπλοκάρισμα των όποιων βημάτων προς μια φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Το «δεν πάει άλλο» του γνωστού τραγουδοποιού είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που στη Χίο αποφάσισαν να μεταφέρουν νερό από το Ναγό. Οι σωλήνες όμως που τοποθετήθηκαν κρίθηκαν ακατάλληλες και το όλο εγχείρημα σταμάτησε. Βέβαια, η δαπάνη είχε γίνει, αλλά αυτό που προκρίθηκε - και ορθά - ήταν η υγεία των κατοίκων. Φυσικά, η επιλογή αυτή δεν έγινε από μόνη της, αφού χρειάστηκαν πολλοί αγώνες από τους κατοίκους. Θα μπορούσε κανείς να πει τέλος καλό, όλα καλά. Ελα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή της Χίου επανέφερε το θέμα και επιμένει ξανά - μανά να χρησιμοποιήσει τους σωλήνες, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι επικίνδυνοι. Το τι μπορεί να άλλαξε στο διάστημα που μεσολάβησε, δε γνωρίζουμε. Και πάλι η επιστημονική κοινότητα θα απαντήσει. Ομως οι απειλές ενάντια σε όσους αντιδρούν με μηνύσεις, εκτός από αστείες, είναι και παρωχημένες. Και οι Χιώτες - τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς - έχουν δείξει με τους αγώνες τους για το Αεροδρόμιο, τον Ανάβατο και τα Μαύρα Βόλια ότι δεν πτοούνται. Και καλά θα κάνει η Δημοτική Αρχή να προσεγγίσει διαφορετικά το ζήτημα και ν' αφήσει τα ζοριλίκια. Θα επανέλθουμε.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Η κόλαση της παραλιακής

Τα έργα στην παραλιακή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και είναι φυσικό να δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ομως ορισμένες από τις παρεμβάσεις που μετατρέπουν ξαφνικά τις λουρίδες από τρεις σε δυο ή από δυο σε μια, με ανεπαρκή σήμανση, δεν είναι απλά επικίνδυνες, αλλά εγκληματικές. Ιδίως το βράδυ. Είναι τόσο δύσκολο η Τροχαία, αντί να ασχολείται με το κυνήγι των δικυκλιστών που δεν έχουν κράνος, να ασχοληθεί με τη ζωή των οδηγών;

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

«ΔΡΑΣΗ», τεύχος Οκτωβρίου 2003

Η τετρασέλιδη μηνιαία εφημεριδούλα του ΕΚΑ για την Υγιεινή και την Ασφάλεια της εργασίας και την Προστασία του Περιβάλλοντος στο τεύχος αυτό ασχολείται με τις επικίνδυνες ουσίες που πρέπει να προσέχουμε. Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό η Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία. Ακόμα υπάρχει ένα κατατοπιστικό κείμενο για τις πηγές ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος ανά επαγγελματικό κλάδο και άλλο ένα για την προληπτική διαχείριση των αναπνευστικών παραγόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ