ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δυτική ανάμειξη και προειδοποιήσεις Γιέλτσιν

Επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Από τη συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με το Ζ. Ζεμίν

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μπ. Γιέλτσιν με το Ζ. Ζεμίν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον σχετικά με τις απόψεις και τις πιέσεις της αμερικανικής ηγεσίας για την Τσετσενία, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει μία πυρηνική δύναμη. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκών Αντιπροσώπων Λι Πενγκ και αναφερόμενος στις προχτεσινές σκληρές δηλώσεις του Κλίντον, ο πρόεδρος Γιέλτσιν δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι: «O Κλίντον άσκησε χθες πιέσεις προς τη Ρωσία. Προφανώς, ξέχασε για ένα δευτερόλεπτο, για ένα λεπτό, για μισό λεπτό τι είναι η Ρωσία, ότι η Ρωσία διαθέτει ένα πλήρες πυρηνικό οπλοστάσιο». Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα πάντα με το «ΡΙΑ Νόβοστι», ο Γιέλτσιν πρόσθεσε: «Θέλω να πω και μέσω εσάς στον Κλίντον: Ας μην ξεχνιέται σε ποιον κόσμο ζει. Αυτό δε συνέβη και ούτε θα συμβεί, ώστε αυτός μόνος να υπαγορεύει σε όλο τον κόσμο, πώς να ζει. Ο πολυπολικός κόσμος είναι η βάση των πάντων. Δηλαδή έτσι όπως συνεννοηθήκαμε με τον πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν, εμείς θα υπαγορεύουμε στον κόσμο και όχι μόνο αυτός». Οπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για την επιχείρηση στην Τσετσενία.

Οι πρόεδροι Ζιανγκ Ζεμίν και Μπορίς Γιέλτσιν μετά τη συνάντησή τους υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού οικονομική αξιοποίηση των νησιών και των όμορων ποταμών της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και δυο ντοκουμέντα για την οριοθέτηση των ρωσοκινεζικών συνόρων στα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τσετσενία, η κινεζική πλευρά εξέφρασε την πλήρη κατανόηση για τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στο Βόρειο Καύκασο. Με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Λι Πενγκ και τον πρωθυπουργό Ζου Ροντζί, ο Γιέλτσιν συζήτησε θέματα ασφαλείας.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, απαντώντας στις επικρίσεις του Γιέλτσιν, δήλωσε ότι αυτές δεν πρέπει να ληφθούν «πολύ στα σοβαρά». «Ας μη μιλήσουμε για όσα δηλώνουν οι ηγέτες και για όλες αυτές τις επικρίσεις. Ας μείνουμε καλύτερα σε αυτό που κάνει η Ρωσία. Αν έχει άδικο ή δίκιο, αν αυτό θα πετύχει ή όχι και το ποιες θα είναι οι συνέπειες. Εγώ δε συμφωνώ με αυτό που συμβαίνει στην Τσετσενία και νομίζω ότι έχω καθήκον να το πω», πρόσθεσε ο Κλίντον.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Στο μεταξύ, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις, μετά την απελευθέρωση του Ουρούς - Μαρτάν, ξεκίνησαν χτες νέα επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης Σάλι, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των Τσετσένων αυτονομιστών, εκτός του Γκρόζνι, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Στις μάχες για το Ουρούς - Μαρτάν συμμετείχε ενεργά τμήμα εθελοντών μ' επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ. Οι κάτοικοι της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. Νοτιοανατολικά του Γκρόζνι, ενημέρωσαν τους Ρώσους στρατιώτες ότι οι αντάρτες έχουν εγκαταλείψει το Σάλι. Ετσι, τα ομοσπονδιακά στρατεύματα ελέγχουν πλέον όλες τις κατοικημένες περιοχές στην κεντρική και βόρεια Τσετσενία, σφίγγοντας συνεχώς τον κλοιό γύρω από το Γκρόζνι.

Εξηγήσεις και επικρίσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβανόφ, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικώς με την υπουργό Εξωτερικών της Φιλανδίας και διαβεβαίωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πρόκειται να βομβαρδίσουν τους πολίτες της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι. Ο Ιβανόφ επισήμανε στη Φινλανδή ομόλογό του ότι το «τελεσίγραφο» των ρωσικών δυνάμεων απευθύνεται στους Τσετσένους μαχητές και όχι προς τους πολίτες.

Από την άλλη μεριά, δύο κόμματα της γαλλικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, καταδίκασαν «τις ενέργειες» της Ρωσίας κατά της Τσετσενίας και ζήτησαν να επιβάλει η διεθνής κοινότητα κυρώσεις κατά της Μόσχας «αν η χώρα επιμένει στην ίδια τακτική». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η Γαλλία θα ζητήσει να προηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι η συζήτηση για την κρίση στην Τσετσενία, καθώς οι Ρώσοι αρνούνται να άρουν το τελεσίγραφο που έχουν θέσει στους κατοίκους του Γκρόζνι να έχουν αποχωρήσει ως το Σάββατο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, Σαϊντχασάν Αμπουμουσλούμοφ, σε συνέντευξή του χτες στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι στη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων κατά της Τσετσενίας κάνουν χρήση χημικών όπλων. Οι ρωσικές αρχές έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των Τσετσένων για χρήση χημικών όπλων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συρία - Ισραήλ στο τραπέζι των συνομιλιών

Παραμένει το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Με χαμόγελα και μπόλικη αισιοδοξία ολοκλήρωσε την πενθήμερη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία συναντήθηκε, χτες, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας. Οι αλλεπάλληλες επαφές της Ολμπράιτ μπορεί να μην έδωσαν την αναμενόμενη ώθηση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, αλλά κατάφεραν να πετύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο: να αναθερμάνουν τις, επί 45 μήνες, «παγωμένες» συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.

O ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε, από την Ουάσιγκτον, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, συμφώνησαν να επαναληφθούν οι, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα να συναντηθούν, την επόμενη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον για την επίσημη επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών. Οπως δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη αυτή συνάντηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά ζητήματα: στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, στο περιεχόμενο και στο χαρακτήρα μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, σε θέματα ασφαλείας και στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

Καμία περαιτέρω λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να τονίσει ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν «από εκεί όπου σταμάτησαν το 1996». Εντούτοις, δεν αποκλείεται σε αυτό, ακριβώς, το σημείο να ξεκινήσουν και τα προβλήματα πριν καν επαναληφθούν οι συνομιλίες, καθώς η Δαμασκός επιμένει ότι ο δολοφονημένος Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν είχε συμφωνήσει στην πλήρη αποχώρηση από τα Γκολάν, γεγονός που αρνείται η ισραηλινή ηγεσία.

Αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες

Παρά τη συνάντηση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, της Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος χαιρέτησε την είδηση της επανέναρξης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, η Παλαιστινιακή Αρχή επέμεινε στην απόφαση για μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς, αν δεν τερματιστεί οριστικά κάθε δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς. Σε αδιέξοδο κατέληξε και η προσπάθεια συγκερασμού των διαφωνιών που έχουν προκύψει με βάση τους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, συναντήθηκε, και πάλι χτες, με τον Ισραηλινό διαπραγματευτή Οντέντ Εράν, στον οποίο επανέθεσε το θέμα των οικισμών.

ΙΡΑΚ
Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ζητεί η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ -ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Κάθε χρόνο, η ίδια ιστορία... Κάθε χρόνο, από το 1991, οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν στο βόρειο Ιράκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ιρακινών Κούρδων, για να καταδιώξουν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σε μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε χρόνο η Βαγδάτη διαμαρτύρεται. Κάθε χρόνο οι ΗΠΑ κωφεύουν - πολύτιμη σύμμαχος η Τουρκία, και οι Κούρδοι αυτονομιστές απειλούν τη σταθερότητά της (μαγική λέξη αυτή η « σταθερότητα»...), άρα μια τόση δα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου... τι σημασία έχει; - και κάθε χρόνο ο ΟΗΕ «ποιεί την νήσσαν».

Ετσι ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και χτες, όταν το Ιράκ έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν για να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ιρακινό έδαφος. Κατά σχετικό τηλεγράφημα από το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκκληση περιέχεται σε επιστολή που έστειλε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Σάχαφ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Στις 30 Νοέμβρη το Ιράκ επέκρινε τη «νέα στρατιωτική εισβολή στο βόρειο τμήμα του» και ανέφερε ότι «επιφυλάσσεται να προβεί σε αντίμετρα σε κατάλληλο χρόνο και μέρος».

Το Ιράκ δεν ελέγχει το βόρειο τμήμα του από το 1991, που τερματίστηκε ο πόλεμος του Κόλπου.

«Το Ιράκ καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επίθεση και τη θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του. Ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις εισβολής από τα ιρακινά εδάφη», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού με την παρατήρηση ότι «το Ιράκ διατηρεί το δικαίωμα να καθορίσει το μέρος και το χρόνο που θα προβεί σε αντίμετρα για την επίθεση αυτή».

Τουρκικές και κουρδικές εφημερίδες ανέφεραν ότι περίπου 20.000 Τούρκοι στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα τον περασμένο μήνα. Αλλά ουδείς πρόκειται να δώσει σημασία στο θέμα τώρα, πόσο μάλλον που ασκούνται πιέσεις προς διάφορες κατευθύνσεις για τη «συμφωνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»...

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το βρετανικό βοδινό «παραπέμπει» το Παρίσι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής ηγεσίας να παρατείνει, πάλι, το εμπάργκο για τις εισαγωγές βρετανικού βοδινού κρέατος στη χώρα. Η κυβέρνηση Ζοσπέν, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση των αρμόδιων υπηρεσιών, επέμεινε στην αρχική της απόφαση και όπως τόνιζε ο Γάλλος πρωθυπουργός, «υπόλογος είναι μόνο απέναντι στο γαλλικό λαό». Ο Ζοσπέν υπενθύμισε ότι, παρά την άρση του εμπάργκο από την ΕΕ, τόσο η Γερμανία όσο και χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ, δεν έχουν επιτρέψει τις εισαγωγές βρετανικού βοδινού από το 1996, οπότε και εμφανίστηκε η νόσος των «τρελών αγελάδων».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε «απολύτως λανθασμένη» την απόφαση του Παρισιού, ενώ, την ίδια στιγμή, το Λονδίνο ζητούσε από την ΕΕ τη λήψη άμεσων νομικών μέτρων σε βάρος της Γαλλίας. Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας των καταναλωτών, Ντέιβιντ Μπερν, ανακοίνωσε ότι, την επόμενη Τρίτη, η ΕΕ θα λάβει μέτρα και, μάλλον, θα δώσει μια τελευταία διορία 5 ημερών στη Γαλλία να συμμορφωθεί, ειδάλλως θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μάλιστα με εσπευσμένες διαδικασίες μέσα από τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ