ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικές ανησυχίες...

Αν και σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού έμεινε στο 3,5% (όσο και πέρσι), οι τιμές σε υγρά καύσιμα, Υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, στέγαση παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Συγκυριακοί οι λόγοι αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού το Γενάρη

«Κολλημένος» στο 3,5% - όσο και πέρσι - παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, σε μέσα επίπεδα, το Γενάρη του 2003, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση παρατηρήθηκε μικρή πτώση, η οποία όμως οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς λόγους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), ο επίσημος τιμάριθμος το Γενάρη του 2003 σε ετήσια βάση (σύγκριση Γενάρη 2002-Γενάρη 2003) εμφανίζει αύξηση 3,1% έναντι ρυθμού αύξησης 3,4% το Δεκέμβρη του 2002, ενώ σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης ήταν 3,5% (όσο και πέρσι το Γενάρη).

Η υποχώρηση του τιμαρίθμου οφείλεται στη μεγάλη πτώση των τιμών στα νωπά λαχανικά και στις νωπές πατάτες, οι τιμές των οποίων είχαν απογειωθεί το Γενάρη του 2002 λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας που είχε σημειωθεί αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ, το Γενάρη του 2003, ως προς το Γενάρη του 2002, οι τιμές στα νωπά λαχανικά εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,8% και στις νωπές πατάτες κατά 29,2%. Μόνον από τις μειώσεις αυτές ο γενικός δείκτης ελαφρύνθηκε κατά 1,03 μονάδες, κατά 0,85 μονάδες από τα νωπά λαχανικά και κατά 0,18 μονάδες από τις νωπές πατάτες.

Αν αφαιρέσουμε τη συγκυριακή αυτή επίδραση, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο Γενάρη στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς οι τιμές - σε μέσα επίπεδα - δείχνουν τάσεις αναζωπύρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δωδεκάμηνη βάση (Γενάρης 2003 / Γενάρης 2002) οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζονται αυξημένες κατά 17,6% και των βενζινών κατά 11,9%. Η επίπτωση στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα ανέρχεται στις 0,69 μονάδες. Η επιβάρυνση του πληθωρισμού από τα υγρά καύσιμα αναμένεται να είναι αυξητική και τον τρέχοντα μήνα Φλεβάρη καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, σε περίπτωση που εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, όπου τα σενάρια κάνουν λόγο για άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου στα 40 ή και στα 50 δολάρια το βαρέλι, με συνέπεια οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς φοβούνται την εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων πληθωρισμού σε επίπεδα 5%, ίσως και σε υψηλότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πολιτική της νομισματικής σταθερότητας, η οποία έχει στόχο ο πληθωρισμός να διατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ, όπως και στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιχειρήσουν να συμψηφίσουν τις αρνητικές συνέπειες με πολιτικές καθήλωσης των μισθών.

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει επίσης ότι σε μία σειρά υπηρεσιών έχουν σημειωθεί αυξήσεις τιμών, σημαντικά υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα αύξησης του γενικού δείκτη. Σε μέσα επίπεδα (δωδεκάμηνο Γενάρη 2002-Γενάρη 2003, συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο 2001-2002) προκύπτει (στην παρένθεση ο ρυθμός αύξησης των τιμών την αντίστοιχη περίοδο):

  • Τα είδη και οι υπηρεσίες της ομάδας Στέγασης ακρίβυναν 6,3% (2,1%)
  • Τα είδη και οι υπηρεσίες Υγείας ανατιμήθηκαν 5,6% (3,2%)
  • Οι τιμές στις υπηρεσίες Μεταφορών εμφανίζουν άνοδο 5,1% (0,1%)
  • Οι τιμές στις υπηρεσίες Εκπαίδευσης εμφανίζουν άνοδο 4,5% (3,6%)
  • Οι τιμές στις υπηρεσίες Ξενοδοχείων - Καφέ - Εστιατορίων αυξήθηκαν κατά 6,4% (3,7%), ενώ στα επίπεδα ανόδου του 6% διατηρήθηκαν οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά. Αντίθετα, αισθητά μειωμένες (-1,4%) εμφανίζονται οι τιμές στη διατροφή έναντι ανόδου 12,9% το Γενάρη του 2002, εξέλιξη, όμως, όπως ήδη επισημάνθηκε, καθαρά συγκυριακή.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο χορό της ακρίβειας

Θέμα χρόνου η επιβολή και νέων αυξήσεων στα φάρμακα

Με το πρόσχημα ως αναντικατάσατα και με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών που οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αξιώσεις των βιομηχάνων για αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Με το πρόσχημα ως αναντικατάσατα και με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών που οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αξιώσεις των βιομηχάνων για αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Ούτε τα... προσχήματα «για τα μάτια του κόσμου» δεν τήρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που για μια ακόμα φορά υποχώρησε μπροστά στις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών ακόμα και για ένα θέμα που στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επουσιώδες. Ετσι, «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις» ο υφυπουργός Ανάπτυξης άλλαξε για... τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα την αγορανομική διάταξη που διέπει τον τρόπο αναγραφής των τιμών, προκειμένου το περιεχόμενό της να ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των μεγαλοσχημόνων του εμπορίου.

Συγκεκριμένα, με την τρίτη κατά σειρά σχετική διάταξη προβλέπεται ότι στο εξής οι τιμές των προϊόντων θα αναγράφονται προτάσσοντας το γράμμα «Ε» για το ευρώ, θα ακολουθεί η τιμή με αριθμητικά ψηφία και στο τέλος το γράμμα «Λ» για τη λέξη «λεπτά». Για παράδειγμα η τιμή 1,50 ευρώ θα πρέπει να αναγράφεται ως «Ε1,50Λ». Στην περίπτωση που πρόκειται μόνο για λεπτά η τιμή θα αναγράφεται π.χ. 70Λ. Η διάταξη τίθεται τυπικά σε εφαρμογή από σήμερα, ενώ στα πρατήρια υγρών καυσίμων θα ισχύσει μόνο για τις πινακίδες που αναρτώνται με τις τιμές των καυσίμων και αυτό «σε εύλογο χρονικό διάστημα». Εξαιρούνται οι αντλίες των πρατηρίων καθώς και οι τιμές των φαρμάκων.

Στην ουσία πάντως, και παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του υπουργείου, η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με κανενός είδους «εξοικείωση» των καταναλωτών με τα λεπτά. Απλώς εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης αποπροσανατολισμού των καταναλωτών από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η ακρίβεια, αποτέλεσμα της «απελευθερωμένης» ασυδοσίας και της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο. Ετσι, τη στιγμή που η ακρίβεια στην αγορά με τις απανωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα και εξαντλεί την πολιτική προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων σε αγορανομικές διατάξεις άνευ ουσίας.

Στο πλαίσιο των γενικότερων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες (όπως πχ στα ασφάλιστρα των οχημάτων), σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και ανατιμήσεις σε δεκάδες φάρμακα που θα ισχύσουν με την έκδοση νέου δελτίου τιμών στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που με το πρόσχημα του χαρακτηρισμού τους ως αναντικατάστατων και του περιορισμού των παράλληλων εξαγωγών που οδηγούν σε ελλείψεις στην ελληνική αγορά το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αξιώσεις των βιομηχάνων για αυξήσεις τιμών. Στο ίδιο δελτίο θα περιλαμβάνονται και μειώσεις τιμών σε φάρμακα που οι βιομήχανοι επιδιώκουν την ένταξή τους στη λίστα φαρμάκων εξασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη.

Κίνδυνος «πολεμικής» ανάφλεξης των τιμών... .

Δεκτά από την κυβέρνηση τα «μπράβο» αλλά και οι υποδείξεις των επιθεωρητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους

Την εκτίμηση ότι μια «ανάφλεξη το πολέμου στο Ιράκ» θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, επανέλαβε και χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε χτεσινές του δηλώσεις. Οπως ανέφερε, μία τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει επιβάρυνση του κόστους παραγωγής... Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία και του παρέδωσε την έκθεση για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην έκθεση περιλαμβάνονται παράλληλα με τα «μπράβο» για τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, και νέες συστάσεις για σκλήρυνση της λιτότητας με στόχο την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και άλλων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Το σύνηθες μοτίβο είναι ο εκθειασμός των «επιτυχιών» της κυβέρνησης στα ζητήματα ανάπτυξης, προώθησης καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κλπ., και η επισήμανση των καθυστερήσεων, είτε αφορούν το άνοιγμα διάφορων αγορών (ενέργειας, φυσικό αέριο κλπ.) νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και νέες «μεταρρυθμιστικές τομές» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτά το διάστημα αυτό το θέμα της προώθησης νέων αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, μετά την αποκάλυψη ότι από κοινού Σρέντερ, Μπλερ και Σιράκ, απέστειλαν επιστολή προς τον προεδρεύοντα της ΕΕ Κ. Σημίτη. Με την επιστολή τους ζητούν από τον Ελληνα πρωθυπουργό να επεξεργαστεί νέες προτάσεις στην κατεύθυνση της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης (απορύθμισης) της αγοράς εργασίας, με τον ισχυρισμό ότι έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποκτήσει «νέα πνοή» στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Απρίλη στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ