Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωριστικές ανησυχίες...

Αν και σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού έμεινε στο 3,5% (όσο και πέρσι), οι τιμές σε υγρά καύσιμα, Υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, στέγαση παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Συγκυριακοί οι λόγοι αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού το Γενάρη

«Κολλημένος» στο 3,5% - όσο και πέρσι - παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, σε μέσα επίπεδα, το Γενάρη του 2003, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση παρατηρήθηκε μικρή πτώση, η οποία όμως οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς λόγους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), ο επίσημος τιμάριθμος το Γενάρη του 2003 σε ετήσια βάση (σύγκριση Γενάρη 2002-Γενάρη 2003) εμφανίζει αύξηση 3,1% έναντι ρυθμού αύξησης 3,4% το Δεκέμβρη του 2002, ενώ σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης ήταν 3,5% (όσο και πέρσι το Γενάρη).

Η υποχώρηση του τιμαρίθμου οφείλεται στη μεγάλη πτώση των τιμών στα νωπά λαχανικά και στις νωπές πατάτες, οι τιμές των οποίων είχαν απογειωθεί το Γενάρη του 2002 λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας που είχε σημειωθεί αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΣΥΕ, το Γενάρη του 2003, ως προς το Γενάρη του 2002, οι τιμές στα νωπά λαχανικά εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,8% και στις νωπές πατάτες κατά 29,2%. Μόνον από τις μειώσεις αυτές ο γενικός δείκτης ελαφρύνθηκε κατά 1,03 μονάδες, κατά 0,85 μονάδες από τα νωπά λαχανικά και κατά 0,18 μονάδες από τις νωπές πατάτες.

Αν αφαιρέσουμε τη συγκυριακή αυτή επίδραση, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο Γενάρη στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς οι τιμές - σε μέσα επίπεδα - δείχνουν τάσεις αναζωπύρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δωδεκάμηνη βάση (Γενάρης 2003 / Γενάρης 2002) οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζονται αυξημένες κατά 17,6% και των βενζινών κατά 11,9%. Η επίπτωση στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα ανέρχεται στις 0,69 μονάδες. Η επιβάρυνση του πληθωρισμού από τα υγρά καύσιμα αναμένεται να είναι αυξητική και τον τρέχοντα μήνα Φλεβάρη καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, σε περίπτωση που εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, όπου τα σενάρια κάνουν λόγο για άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου στα 40 ή και στα 50 δολάρια το βαρέλι, με συνέπεια οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς φοβούνται την εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων πληθωρισμού σε επίπεδα 5%, ίσως και σε υψηλότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πολιτική της νομισματικής σταθερότητας, η οποία έχει στόχο ο πληθωρισμός να διατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ, όπως και στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιχειρήσουν να συμψηφίσουν τις αρνητικές συνέπειες με πολιτικές καθήλωσης των μισθών.

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει επίσης ότι σε μία σειρά υπηρεσιών έχουν σημειωθεί αυξήσεις τιμών, σημαντικά υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα αύξησης του γενικού δείκτη. Σε μέσα επίπεδα (δωδεκάμηνο Γενάρη 2002-Γενάρη 2003, συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο 2001-2002) προκύπτει (στην παρένθεση ο ρυθμός αύξησης των τιμών την αντίστοιχη περίοδο):

  • Τα είδη και οι υπηρεσίες της ομάδας Στέγασης ακρίβυναν 6,3% (2,1%)
  • Τα είδη και οι υπηρεσίες Υγείας ανατιμήθηκαν 5,6% (3,2%)
  • Οι τιμές στις υπηρεσίες Μεταφορών εμφανίζουν άνοδο 5,1% (0,1%)
  • Οι τιμές στις υπηρεσίες Εκπαίδευσης εμφανίζουν άνοδο 4,5% (3,6%)
  • Οι τιμές στις υπηρεσίες Ξενοδοχείων - Καφέ - Εστιατορίων αυξήθηκαν κατά 6,4% (3,7%), ενώ στα επίπεδα ανόδου του 6% διατηρήθηκαν οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά. Αντίθετα, αισθητά μειωμένες (-1,4%) εμφανίζονται οι τιμές στη διατροφή έναντι ανόδου 12,9% το Γενάρη του 2002, εξέλιξη, όμως, όπως ήδη επισημάνθηκε, καθαρά συγκυριακή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ