Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πολλή φασαρία... για το τίποτα

Οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, ζήτησαν ό,τι ...«ζητούσε» και ο Γ. Δρυς!

Αμοιβαία ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν χτες, ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, μετά από συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Γεωργίας, με βασικό θέμα τις απαράδοτες ποσότητες βαμβακιού. Το ζήτημα όμως είναι πόσο ικανοποιημένοι θα πρέπει να αισθάνονται οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού το χτεσινό συναπάντημα των Γ. Δρυ και Βαγ. Αργύρη με τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και Μαγνησίας, έμοιαζε περισσότερο με «έκτακτο» σόου, δικομματικών προδιαγραφών... αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας. Κάτι σαν κράτα με να σε κρατώ..., δηλαδή.

Η αντιπροσωπεία των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, ζήτησε εσπευσμένα να δει χτες τον υπουργό Γεωργίας, για να του θέσει τα εξής «αιτήματα»: «Να παραληφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό και να τύχουν επιδότησης όλες οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν από χωράφια που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ. Να δεσμευτεί δημόσια ο υπουργός ότι θα υποβάλει αίτημα στη διαχειριστική επιτροπή βάμβακος στις 19/2, για να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια όσο το δυνατόν συντομότερα, για να παραδοθούν οι αδιάθετες ποσότητες. Να οριστεί το ύψος της αποζημίωσης των χωραφιών, τα οποία κατακλύστηκαν από νερό και η συλλογή είναι αδύνατη».

Μπορούσε να πει «όχι» ο υπουργός Γεωργίας σε τέτοια «βολικά αιτήματα», αφού εδώ και μήνες η κυβέρνηση και ο ίδιος λένε ότι θα επιδοτηθούν τα λεγόμενα εντός ΟΣΔΕ βαμβάκια, με βάση τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και τον κανονισμό της ΕΕ; Και με «πάσα» ένα τέτοιο αίτημα, το ίδιο ξαναείπε χτες περιχαρής ο Γ. Δρυς για να δηλώσει μάλιστα - ακόμα πιο άνετα- και δημόσια πως θα τεθεί το αίτημα στη Διαχειριστική στις 19/2, για να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια. Ετσι κι αλλιώς Μάρτη είχε προσχεδιάσει η κυβέρνηση να ξανανοίξουν τα εκκοκκιστήρια και Μάρτη θα ξανανοίξουν. Οσο για τις αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που πλημμύρισαν τα χωράφια, θα μπορούσε να πει ο Γ. Δρυς ότι δε θα γίνουν εκτιμήσεις και πως δε θα δοθούν αποζημιώσεις; Ετσι έδωσε μια «τζάμπα» υπόσχεση, που έχει δώσει ήδη εκατοντάδες φορές... σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ομως, τα πραγματικά προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, που προκαλεί ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι και η ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης, παραμένουν ως έχουν και οι βαμβακοπαραγωγοί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα βρεθούν χαμένοι, ζημιωμένοι και εξαπατημένοι. Και φυσικά το κακό θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Αλλά τούτα για τη ΝΔ και τους αγροτοσυνδικαλιστές ή αγροτοσυναιτεριστές της, τύπου Κοκκινούλη, αποτελούν προφανώς ψιλά γράμματα.

Εκτός αυτών, χτες στο διάδρομο έξω από το γραφείο του Γ. Δρυ μέλη της «γαλάζιας» αντιπροσωπείας έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν 250.000 στρέμματα εκτός ΟΣΔΕ και αυτά τα στρέμματα πρέπει να τα βρει το υπουργείο Γεωργίας και να τα κόψει, ώστε να επιδοτηθούν τα απαράδοτα βαμβάκια. Με άλλα λόγια, είναι σα να έλεγαν, στο όνομα του ΟΣΔΕ, κόψτε από άλλους και δώστε σ' εμάς. Καλά δε γνωρίζουν εκεί στη ΝΔ, ότι το ΟΣΔΕ έγινε για να «τσεκουρωθεί» αυθαιρέτως και παρανόμως η βαμβακοκαλλιέργεια στο όνομα του νέου κανονισμού για το βαμβάκι και να πεταχτούν εκτός καλλιέργειας, χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί; Δε φαίνονται για τόσο ανόητοι... Οπότε συμπεραίνεται εύλογα πως συμφωνούν με αυτή την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική και όλα τα υπόλοιπα γίνονται εκ του πονηρού...

Βέβαια, τα χτεσινά «κατορθώματα» της «γαλάζιας» αντιπροσωπείας στο υπουργείο Γεωργίας θα τεθούν σήμερα στους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς, σε σύσκεψη που ορίστηκε για τις 11 π.μ. στα γραφεία της ΕΑΣ Λάρισας. Εκεί, όπως είπε χτες ο ικανοποιηθείς Θ. Κοκκινούλης, θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν τα μπλόκα ή όχι. Ομως, αν κρίνει κανείς από τις χτεσινές δηλώσεις του... Παρενθετικά να σημειωθεί, πως την ερχόμενη Δευτέρα γίνεται άλλη μια σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με εκπροσώπους Ενώσεων των βαμβακοπαραγωγών περιοχών και τις διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με θέμα τι θα γίνει ακριβώς με την περσινή παραγωγή και τα νέα μέτρα για την ερχόμενη καλλιέργεια. Με άλλα λόγια, αναμένεται να συμφωνηθεί από τους «γαλαζοπράσινους» αγροτιστές πόσο βαμβάκι θα κοπεί από την υπάρχουσα παραγωγή και πόσο από τη νέα.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι χτες το πρωί τα μπλόκα των βαμβακοπαραγωγών σε Λάρισα και Μαγνησία πήραν αποφάσεις να παραμείνουν στο δρόμο και προχώρησαν σε τρίωρους αποκλεισμούς. Σήμερα, όμως, ξημερώνει μια νέα μέρα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γαλάζιο» αδιέξοδο (2005-01-14 00:00:00.0)
Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ... (2004-10-31 00:00:00.0)
Προκαλεί τη νοημοσύνη των βαμβακοπαραγωγών! (2003-02-08 00:00:00.0)
Πολιτικές κωλοτούμπες σε στρώμα βαμβακιού! (2002-10-24 00:00:00.0)
Το «θέμα» είναι ο κανονισμός... (2002-04-05 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί (2002-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ