ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Ακατάλληλα ήταν και τα σωσίβια

Στην ακαταλληλότητα των σωστικών μέσων αναφέρθηκαν χθες στην πλειοψηφία τους οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

«Θεωρώ ότι βασική ευθύνη έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Ηταν οριακά αξιόπλοο. Στην πρώτη δυσκολία χάθηκαν 80 άνθρωποι...». Με τα λόγια αυτά χαρακτήρισε το πλοίο ο ναυαγός Νικ. Συρίγος και υπέδειξε τους βασικούς υπεύθυνους για το ναυάγιο που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος. «Ηταν ένα πλοίο με κόσμο, έτοιμο να πνιγεί! Υπήρχαν ηλικιωμένοι που περίμεναν στωικά στο σαλόνι και που μάλλον σήμερα είναι νεκροί, ενώ το γεγονός ότι το σωσίβιό μου δεν είχε φωτάκι θα μπορούσε να μου στερήσει τη ζωή!», τόνισε. Παράλληλα, όπως είπε ο Νικ. Συρίγος, στο Λιμεναρχείο της Πάρου, την άλλη μέρα του ναυαγίου, υπήρχαν σωσίβια σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το δικό του, καθώς φαίνονταν ότι ήταν παλαιότερα - υπήρχαν σωσίβια ακόμα και με το πρώτο όνομα του πλοίου «ΚΟΡΣΟΥΣ» από το 1966. Η δήλωση αυτή όμως φαίνεται δεν άρεσε στον Αγγ. Κωνσταντινίδη, εκ των συνηγόρων του Κων. Κληρονόμου, ο οποίος έκανε ...παρατήρηση στον μάρτυρα και του ζήτησε «η εκτίμησή του να έχει κάποια όρια και να μην είναι πάνω από τη λογική...». Προφανώς, για τους εκπροσώπους της εταιρείας, «λογικό» είναι να υπάρχουν σωσίβια 35 ετών στα πλοία...

«Το σωσίβιό μου ήταν μια σανίδα με νάιλον, που κόντεψε να με πνίξει!», είπε η Ολγα Τσαμαρδινού, επιβάτης του πλοίου που ταξίδευε με το σύζυγό της για Σάμο, ο οποίος όμως πνίγηκε αφού στην προσπάθειά του να σωθεί χτύπησε στην κουπαστή του καραβιού. «Το πλοίο ήταν σαράβαλο. Ακουγες τις λαμαρίνες να τρίζουν και νόμιζες ότι θα διαλυθεί», είπε.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Μισές αποφάσεις για τη σχολική στέγη

Υποδομές για την πολιτική κήδευση ζήτησε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης»

Με μισά και ανολοκλήρωτα βήματα η διοίκηση του Δήμου Αθήνας ισχυρίζεται ότι «αντιμετωπίζει» το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πρωτεύουσα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οικοπέδου της Αγ. Μελετίου 145, στα Σεπόλια, που συζητήθηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Γονείς, καθηγητές και μαθητές, διεκδικούν από το 2002 το συγκεκριμένο χώρο για την ανέγερση σχολείου. Με τη διαρκή της κωλυσιεργία, όμως, η διοίκηση, επέτρεψε, στην ουσία, οι οικοπεδούχοι να ξεκινήσουν την κατασκευή δύο πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχουν ήδη «πέσει» τα πρώτα μπετά.

Χτες, λοιπόν, η διοίκηση, αποφάσισε μόνο την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών (σ.σ.: που η ίδια είχε δώσει στους οικοπεδούχους για να αρχίσουν τα έργα), αρνούμενη, όμως, να συμπληρώσει την απόφασή της με το χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολικό, παρά την πίεση τόσο της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», όσο και συμβούλων των υπόλοιπων παρατάξεων της μειοψηφίας.

Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις του δήμου το θέμα της σχολικής στέγης. Σε μια περιοχή, τα Σεπόλια, όπου οι χώροι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν σχολεία είναι... είδος υπό εξαφάνιση, η διοίκηση, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το χώρο σχολικό, με το αιτιολογικό ότι το 2001 έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) - που διάβασαν στο Συμβούλιο εκπρόσωποι των οικοπεδούχων(!) - είχε χαρακτηρίσει το χώρο ανεπαρκή. Κι όμως, με νεότερο έγγραφό του, ο ΟΣΚ, τον Οκτώβρη 2006, που διάβασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου, ανέτρεπε την προηγούμενη θέση του, και ζητούσε κατεπειγόντως από τη διοίκηση του δήμου να πάρει απόφαση για χαρακτηρισμό του χώρου σε σχολικό, αλλιώς δε θα μπορούσε να αποκτήσει το χώρο.

Πολιτική κήδευση

Με αφορμή το ζήτημα της καύσης των νεκρών, που τις προηγούμενες μέρες ήρθε στην επικαιρότητα, ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», υπενθύμισε στο χτεσινό συμβούλιο, πως η παράταξη είχε θέσει το θέμα εδώ και πολλά χρόνια, από την περίοδο του Λεων. Αυδή.

Ζήτησε να μη γίνει ο αποτεφρωτήρας στο χώρο του 1ου Νεκροταφείου, για το οποίο η «Συμπαράταξη» προτείνει να μετατραπεί σε υπαίθριο μουσείο. Παράλληλα, ο Σπ. Χαλβατζής, έφερε και το θέμα της πολιτικής κήδευσης, τονίζοντας ότι πρέπει να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές, όπως αίθουσα κλπ., και ζήτησε το θέμα να εγγραφεί προς συζήτηση σε επόμενη ημερήσια διάταξη.

Απολογείται σήμερα για το φόνο του Βαρθολομαίου

Στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ κρατείται από την Κυριακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του διοικητή του ΙΚΑ, Γ. Βαρθολομαίου. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών. Ο φερόμενος ως δράστης ομολόγησε τη δολοφονία του διοικητή του ΙΚΑ και πήρε προθεσμία από την ανακρίτρια για να απολογηθεί σήμερα.

Ο 59χρονος υπάλληλος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών παραδόθηκε στις 5.10 το πρωί της Κυριακής στην Ασφάλεια. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Κατέθεσε μέχρι αργά το μεσημέρι της Κυριακής για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στην κατάθεσή του αρνείται ότι είχε σκοπό να σκοτώσει τον διοικητή του ΙΚΑ.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι είχε ενδείξεις πως η σύζυγός του τον απατούσε με τον προϊστάμενό της Γ. Βαρθολομαίο, τον οποίο μάλιστα ο ίδιος είχε γνωρίσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο 59χρονος είπε στην κατάθεσή του ότι είχε βάλει ιδιωτικό ερευνητή να παρακολουθεί τη σύζυγό του και πήγε στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, όταν ειδοποιήθηκε πως ο Γ. Βαρθολομαίος βρισκόταν εκεί. Δήλωσε πως θόλωσε το μυαλό του όταν ο διοικητής του ΙΚΑ τον έσπρωξε και του μίλησε άσχημα. Τότε, τον χτύπησε με γροθιές και πιθανότατα με το κινητό του τηλέφωνο στο κεφάλι.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως κάλεσε το ΕΚΑΒ και ζήτησε από τη γυναίκα του να φέρει μια πετσέτα για να βάλουν κάτω από το κεφάλι του 66χρονου, πράγμα το οποίο έκαναν. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι ειδοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο τον ιδιωτικό ερευνητή, καθώς και μια ξαδέλφη του, μητέρα μιας από τους δικηγόρους του, ενώ μέχρι τη στιγμή της παράδοσής του κατέθεσε ότι βρισκόταν σε έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης κοντά στο μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ασφάλεια εκτιμά ως περισσότερο αξιόπιστη τη δική του κατάθεση από της συζύγου του, σε σχέση με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων.

Αστυνομικός κατηγορείται για ανθρωποκτονία

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση καθ' υπέρβαση των ορίων της άμυνας, ασκήθηκε χτες ποινική δίωξη στον αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που πυροβόλησε και σκότωσε άτομο που μαζί με συνεργό του είχαν αποσπάσει με την απειλή όπλου 200 ευρώ από το ταμείο καταστήματος στο Μαρούσι.

Ο αστυνομικός βρισκόταν στο κατάστημα «Everest» με το συνάδελφό του. Οταν οι δύο ληστές βγήκαν από το κατάστημα, η υπάλληλος φώναξε ληστεία. Οι αστυνομικοί τότε πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας από τους δύο δράστες. Ο δεύτερος άρπαξε το πιστόλι του συνεργού του που είχε πέσει στο έδαφος και εξαφανίστηκε.

Ο αστυνομικός από τη μεριά του υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Στα νύχια δουλεμπόρων - βασανιστών

Σε άθλια κατάσταση, ρακένδυτη, με τραύματα σε διάφορα μέρη του σώματός της, βρήκαν αστυνομικοί σε σταύλο, στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης, μία 37χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία.

Οι τρεις δράστες, μέλη μιας σπείρας, κρατούσαν δεμένη τη γυναίκα μαζί με τα ζώα, τη βίαζαν, την κρέμαγαν ανάποδα, της έδιναν ελάχιστο φαγητό και την απειλούσαν ότι θα κάνουν κακό στα παιδιά της αν δεν εκδιδόταν, όπως της ζητούσαν.

Η σπείρα δουλεμπόρων μετέφερε στην Ελλάδα μετανάστες από τη Βουλγαρία, με το πρόσχημα ότι θα τους τακτοποιήσουν σε δουλιές. Τους αποσπούσαν τα έγγραφα και τους υποχρέωναν να πληρώσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά για τη διευκόλυνση που τους παρείχαν. Η άτυχη γυναίκα δεν είχε χρήματα για να εξοφλήσει τα 3.500 ευρώ που της ζητούσαν για έξοδα μεταφοράς και διατροφής. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε, όταν την αναζήτησε ο σύζυγός της από τη Βουλγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ