ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
"Οχι" στη λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων

Επιτροπή πολιτών σχηματίστηκε και λειτουργεί στην Κόρινθο με στόχο να αποτρέψει την ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην περιοχή της Μπαραθίστρας. Οπως φαίνεται από το κείμενο που λάβαμε, η επιτροπή δεν αρκείται στην αντίρρησή της, αλλά προβάλλει έξι λόγους που την κάνουν να αντιδρά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με επιχειρήματα που αν μη τι άλλο αν φτάσουν στον κόσμο θα γίνει ξεσηκωμός από το επιχειρούμενο έγκλημα. Το έχουμε γράψει αρκετές φορές στο "Ρ", ότι η συγκεκριμένη μέθοδος και δραχμοφόρα είναι (σ.σ. με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν δυο εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και δυο χώροι υγειονομικής ταφής) και δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον με τις διοξείνες που θα εκπέμπει. Γι' αυτό και οι ελάχιστες μονάδες που υπάρχουν στο εξωτερικό σήμερα, η μια μετά την άλλη κλείνουν. Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή μερικών δημοτικών αρχόντων και αξιωματούχων της κεντρικής εξουσίας για τη μέθοδο αυτή. Από μας ευχές για καλή δύναμη στην Επιτροπή των κατοίκων.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Μετατροπή βυθών σε χωματερή

Ο λόγος για τους κόλπους του Πατραϊκού και Κορινθιακού που "φιλοξενούν" χαρτιά, ξύλα, πλαστικά, φιάλες, χρώματα, δίχτυα, σχοινιά κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Σε πενήντα χρόνια η καταστροφή θα είναι πλήρης σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου Πάτρας. Οι επιστήμονες ζητούν χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας για την εκπόνηση μιας πιο ολοκληρωμένης μελέτης που θα καταγράψει το μέγεθος της ρύπανσης και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Ελπίζουμε το αίτημά τους να εισακουστεί.

Μητρικό γάλα

Η κατάχρηση των φυτοφαρμάκων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετατρέποντάς μας σε καταναλωτές δηλητηριασμένων προϊόντων. Η οικολογική γεωργία βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση κι έτσι έχουμε μπει σ' ένα φαύλο διατροφικό κύκλο. Σε πολλές χώρες την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί ίχνη φυτοφαρμάκων στο μητρικό γάλα! Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι γυναίκες στο Χονγκ - Κονγκ διαθέτουν καλύτερης ποιότητας γάλα για να θηλάσουν τα παιδιά τους. Κάτι που σχετίζεται με τη βασική διατροφή τους που είναι τα ψάρια. Δυστυχώς όμως τα βρέφη ελάχιστα επωφελούνται από το πλεονέκτημα αυτό, γιατί οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται πολλές ώρες κι έτσι αδυνατούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Ποιος μίλησε για το κράτος πρόνοιας;

Οικολόγοι Εναλλακτικοί τ. 12

Τριμηνιαία έκδοση που στο τελευταίο της τεύχος αναφέρεται στο Κιότο και στις κλιματικές αλλαγές, στις βαρβαρότητες που διαπράττονται στην Τουρκία και στο Μεξικό και στους γάμους των κεντρο-"αριστερών".

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Βιώσιμες πόλεις

Το έκτο βιβλίο της "Γκρίνπις" που κυκλοφορεί από τη "Νεφέλη" και προσπαθεί με εκλαϊκευτικό τρόπο να ενημερώσει το μέσο πολίτη στα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα. Τα προηγούμενα αναφέρονταν στις μεταφορές, στις πράσινες πεδιάδες, στην αλιεία, στην απασχόληση και στις κλιματικές αλλαγές. Στο συγκεκριμένο βιβλίο κατατίθεται μια πρόταση για τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό και την οικολογική διαχείριση των πόλεων. Η έμφαση δίνεται στη βελτίωση των συγκοινωνιών, στη μείωση των σκουπιδιών, στην αναβάθμιση της ποιότητας των πόσιμων νερών, στην αλλαγή των αντιλήψεων γύρω από το πράσινο, στην αντικατάσταση των επικίνδυνων τοξικών υλικών στις κατασκευές των σπιτιών και στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων στον τομέα της ενέργειας. Ενα πολύ καλό βιβλίο που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί όσο το δυνατό από περισσότερους πολίτες. Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές το κάνουν άκρως επίκαιρο.

Ο εκσυγχρονισμός πνίγει τις μνήμες μας

Η βαρβαρότητα της σοσιαλονεοφιλελεύθερης κυβέρνησης δεν έχει αρχή ούτε τέλος. Σαν οδοστρωτήρας καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της μπροστά στην αγωνία να εκταμιεύσει ευρωπαϊκούς πόρους για να κλείσει (υποτίθεται) τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.Μεγαλοεργολάβοι, βιομήχανοι, εισαγωγείς, τραπεζίτες και προπάντων οι πολυεθνικές έχουν βρει ένα παράδεισο τρώγοντας με χρυσά κουταλομαχαιροπίρουνα.Εργα άνευ προγράμματος και προγραμματισμού, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που είτε περιφρονούνται, είτε παραπληροφορούνται για να συναινέσουν σε ανοσιουργήματα. Ετσι απορροφούνται πολύτιμοι πόροι από την έρμη την ανάπτυξη που έχει καταντήσει "εκσυγχρονιστικό ανέκδοτο".Επιλέγεται να γίνει αεροδρόμιο στα Σπάτα παρά στην Τανάγρα όπου υπήρχαν υποδομές. Επιβάλλεται το βαρύ μετρό αντί του τραμ, τριπλασιάζοντας το κόστος. Ισοπεδώνεται ο αρχαίος οικισμός Ζαγκάνι και το αρχαίο Θέατρο Δωδώνης τη γλιτώνει στο παραπέντε, μετά από τη διεθνή κατακραυγή. Κάπως έτσι είναι το σκηνικό στη χώρα μας τρία χρόνια πριν την αλλαγή του αιώνα.

Τα παρεπόμενα μιας εκτροπής

Για την εκτροπή του Αχελώου έχει χυθεί αρκετό μελάνι μια και στην επιστημονική κοινότητα υπήρχαν έντονες διχογνωμίες. Ομως, με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συναινούσε και η πολιτική εξουσία το είχε στις άμεσες προτεραιότητές της, αν πάρουμε υπόψη μας το μέγεθος της παρέμβασης, αν μη τι άλλο χρειαζόταν (και χρειάζεται) μεγάλη προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση. Διαφορετικά τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλάσια από τις αναμενόμενες ωφέλειες. Και ως προς αυτό, κανένας πολίτης δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την ακριβοπληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σ.σ. κόστους 160 εκατ.) γιατί δεν αντιμετώπισε συνολικά το πρόβλημα, αλλά αποσπασματικά. Συνέρραψαν τις μελέτες και τις εμφάνισαν ως μια. Αλλα κόλπα...

Πολιτισμός ώρα μηδέν

Οσο για την πολιτιστική κληρονομιά που αφορά έξι νομούς, αφιερώνονται μόνο δώδεκα σελίδες! Τόση σημασία δίνουν στο μοναδικό τομέα που έχει να δείξει η χώρα μας κάτι δημιουργικό, να βασιστεί πάνω σ' αυτόν και να αντισταθεί στην καπιταλιστική λαίλαπα.Ενα από τα φράγματα που θα γίνουν είναι της Συκιάς.Τα νερά της τεχνητής λίμνης θα φτάσουν τα 555 μέτρα υψόμετρο. Ομως στα 550 μέτρα υπάρχει η Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου.Κτίσματα που άντεξαν από το 1614, που διαθέτουν ένα θαυμάσιο τέμπλο ανυπολόγιστης αξίας και υπέροχες αγιογραφίες κινδυνεύουν να πνιγούν από μια στενοκεφαλιά. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να ανυψώσει τα νερά κατά πέντε μέτρα χαμηλότερα και να κατασκευάσει ένα τοιχίο - κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση - σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων. Σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, μπορεί να κατασκευαστεί - όπως προτείνουν ειδικοί επιστήμονες - ένα κέλυφος για να σώσει τη μονή και τα γύρω κτίσματα. Ομως η ΔΕΗ θεωρεί και τις δυο λύσεις δραχμοβόρες. Διερωτήθηκαν άραγε τα σαϊνια της τι κοστίζει η απώλεια ενός ιστορικού χώρου, όπου έγιναν πλήθος συναντήσεων, μερικών εκ των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του '21 και σ' όλη τη διάρκεια των αγώνων του έθνους έδωσε με τον καλύτερο τρόπο το "παρών"; Δυστυχώς βρισκόμαστε στον αστερισμό του Τσουκατοκιστάν κι όλα αυτά είναι άνευ σημασίας.

Επέλαση στη Δημητσάνα

"Χαλεπότερον του κτήσασθαι το φυλάξαι τ' αγαθά".Ρήση με διαχρονική αξία, του Δημοσθένη, που παραμένει επίκαιρη και στις μέρες μας. Η περίπτωση που θα αναφέρουμε τα λέει όλα. Τέλος Αυγούστου στην εφημερίδα της κυβέρνησης (αριθ. φύλλου 761) δημοσιεύτηκε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που χαρακτήριζε το ποταμό Λούσιο και τις γύρω από αυτόν περιοχές (π.χ. Μονές Φιλοσόφου, Ιωάννου Προδρόμου, Αιμιλιανών την αρχαία Γόρτυνα και άλλα μνημεία) ενιαίο αρχαιολογικό χώρο.Δεκαπέντε μέρες μετά, κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας (αριθ. πρωτ. 122789) ακυρώνει ουσιαστικά την προηγούμενη απόφαση. Πώς; Εκχωρώντας δεκαοχτώ στέμματα της περιοχής σε ιδιώτη για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών. Ο ιδιώτης έχει την άδεια να περάσει τους αγωγούς από τις θέσεις υδροληψίας διά μέσου των πρανών του ποταμού και παράλληλα να διανοίξει οδούς προσπέλασης. Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής της Δημητσάνας, που οδήγησε στην πρώτη απόφαση, πάει περίπατο. Οι κάτοικοι ζητούν να ανακληθούν οι αποφάσεις. Η Μονή Φιλοσόφου που χρονολογείται από το 405 μ.Χ. κινδυνεύει. Σ' αυτά τα χώματα έδωσαν το αίμα τους ο Παπαφλέσσας, ο Μιχαήλ Οικονόμου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και δεκάδες άλλοι αγωνιστές. Τόσο αδύναμη είναι η μνήμη των "εκσυγχρονιστών"; Ως πότε θα ανεχόμαστε την προσβολή της ιστορικής μας μνήμης;

Tόσους αιώνες αντεξε. Σήμερα, ο εκσυγχρονισμός το απειλεί

Tόσους αιώνες άντεξε. Σήμερα, ο "εκσυγχρονισμός" το απειλεί

Στη δυτική πλευρά του νάρθηκα: "Η εξορία του Αδάμ και της Εύας"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ