ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΗΠΑ
Ανοιχτά όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και Βρετανίας
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και Βρετανίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τις αμφιβολίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, όσον αφορά τη πραγματική δυνατότητα που θα έχουν τα ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν το 2014 από το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον με στόχο να επαναπροσδιορίσουν και να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μάη στο Σικάγο.

Το Αφγανιστάν ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αγκάθι» καθώς έχει τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη και το 60% των Αμερικανών επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Στόχος που αποδεικνύεται μάλλον «γόρδιος δεσμός». Πάντως Ομπάμα και Κάμερον εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει πραγματική πρόοδο στο ζήτημα της εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού της χώρας αλλά και της εξουδετέρωσης των Ταλιμπάν που εξακολουθούν να δρουν, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οσον αφορά τα άλλα ανοιχτά ιμπεριαλιστικά μέτωπα, Ομπάμα και Κάμερον τάχθηκαν για την ώρα κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Για το Ιράν, τόνισαν εμφατικά ότι πρέπει «να τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας ή θα αναγκαστεί να υποστεί τις επιπτώσεις», όπως προειδοποίησε ο Ομπάμα προσθέτοντας ωστόσο ότι και οι δύο θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας - με επαρκή χώρο και χρόνο - για να επιλυθεί το ζήτημα διπλωματικά και ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση αν και το χρονικό περιθώριο μικραίνει γρήγορα, όπως υπογράμμισε πάντως ο Ομπάμα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να το εκμεταλλευτεί για να συνομιλήσει με τη διεθνή κοινότητα.


ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Αμερικανικό τελεσίγραφο μέσω Μόσχας

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενάντια στο Ιράν θα γίνει πριν από το τέλος του 2012, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που κράτησε την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Η επίθεση θα συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Οι Ισραηλινοί, στην πραγματικότητα, εκβιάζουν τον Ομπάμα. Τον βάζουν σε μια ενδιαφέρουσα θέση: Είτε θα υποστηρίξει τον πόλεμο, είτε θα χάσει την υποστήριξη (της επιρροής εβραϊκού λόμπι)».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, η τελευταία του έδωσε μήνυμα προς τις ιρανικές αρχές, ότι οι συνομιλίες των «έξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία), με το Ιράν, που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Τεχεράνη, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ήδη καθορίσει τις ενέργειές της σε περίπτωση πολέμου. «Εχουμε υπολογίσει τις ενέργειές μας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ετοιμότητα κινητοποίησης», διαβεβαίωσε την εφημερίδα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που εκτίμησε πως η στρατιωτική δράση στο Ιράν «θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση στον Καύκασο».

Την ύπαρξη σχεδίου δράσης της Μόσχας, σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν την επιβεβαίωσε κι ο ανώνυμος ανώτερος διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στην προετοιμασία του. Οπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει εκπονήσει διυπουργική επιτροπή, προβλέπει μέτρα προστασίας των Ρώσων πολιτών».

  • Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράν δημιουργούν ανησυχία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Νάιμι, δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, στην πόλη του Κουβέιτ, ότι «χωρίς πρόβλημα θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν για ενέργεια παγκοσμίως», ενώ ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ρόσταμ Γκχασεμί, κατήγγειλε τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και μίλησε για παραβίαση κάθε αρχής του ελεύθερου εμπορίου.

Ι.Π.


ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι στον ΟΗΕ

Η συριακή ηγεσία έστειλε την πρώτη της απάντηση στον ειδικό απεσταλμένο Κ. Ανάν

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Διευκρινίσεις περιμένει από την συριακή ηγεσία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες χτες, μια πρώτη απάντηση της Δαμασκού στις προτάσεις που κατέθεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά την επίσκεψή του εκεί. Επισήμως, από το γραφείο του Ανάν, δε δόθηκε καμία άλλη πληροφορία, απλώς ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση, εφ' όλης της ύλης, διά μέσου βιντεοδιάσκεψης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή το πρωί, οπότε αναμένεται να έχουν δοθεί και οι επιπλέον διευκρινίσεις. Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές διαρροές, η συριακή απάντηση δεν ήταν αρνητική, ούτε περιείχε, όμως, κανένα συγκεκριμένο βήμα στις κατευθύνσεις της άμεσης αποχώρησης του συριακού στρατού από τους δρόμους και τον τερματισμό της βίας.

Ο Ανάν φέρεται να κατέθεσε τρεις προτάσεις στη συριακή ηγεσία: άμεση εκεχειρία και απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, τάχιστη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και έναρξη πολιτικού διαλόγου χωρίς ν' αποκλείεται και το ενδεχόμενο αλλαγής στην εξουσία. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυε ότι η Δαμασκός «θέλει να πετύχει η αποστολή του κ. Ανάν γιατί πιστεύει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και στο διάλογο».

Πιέσεις προς την ηγεσία Ασαντ άσκησε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καλώντας την «να μην αργεί τόσο γιατί όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος διάχυσης της έντασης σε όλη την περιοχή». Την επιμονή του σε πολιτική λύση επανέλαβε και το Πεκίνο τονίζοντας ότι δεν υιοθετεί τις θέσεις «καμίας πλευράς».

Στο μεταξύ, και αντικαθεστωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο συριακός στρατός επανέθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του την βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ, όπου μάχες σημειώνονταν από την περασμένη βδομάδα. Συγκρούσεις σημειώνονταν, χτες, και σε γύρω περιοχής όπως η Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια ενώ το επίκεντρο των επιχειρήσεων του συριακού στρατού, πλέον, είναι η Ντεράα, στο νότο. Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν από ενόπλους στο χωριό αλ Μπάρα, δύο αξιωματικοί στο Χαλέπι αλλά και ότι εντοπίστηκαν 15 νεκροί άμαχοι στη φιλοκαθεστωτική συνοικία Καρμ αλ Λουζ της Χομς.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Πανέτα μετά τις δολοφονίες αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί από χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, στη σκιά της σφαγής των 16 αμάχων από Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη. Ο Αμερικανός υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον εγκάθετο πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, και κυβερνητικά στελέχη.

Σε ομιλία του χτες στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, ο Λ. Πανέτα χαρακτήρισε το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη βάση Μπαγκράμ και τις δολοφονίες 16 αμάχων από κατοχικό στρατιώτη, γεγονότα «ιδιαίτερα ανησυχητικά», που «θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που γίνεται», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε μεμονωμένες πράξεις να μειώσουν την αποφασιστικότητά μας», σε μία προσπάθεια αναστροφής του κλίματος. Στόχος να κατευνασθούν οι αντιδράσεις και να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, προκαλούν ερωτηματικά αποκαλύψεις όσον αφορά τη βάση από την οποία προέρχεται ο στρατιώτης που ευθύνεται για το μακελειό της περασμένης Κυριακής, όπως και από τη βάση στο Σιάτλ JBML από την οποία αποσπάστηκε για το Αφγανιστάν. Από τη συγκεκριμένη βάση προέρχονταν οι στρατιώτες που σκότωναν αμάχους το 2010 στο Αφγανιστάν, «για τη διασκέδασή τους», ενώ το 2011 12 στρατιώτες αυτοκτόνησαν. Το φως της δημοσιότητας είδαν και καταγγελίες όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζονται περιστατικά στρατιωτών που επιστρέφουν από το μέτωπο με μετατραυματικό στρες.

Στο πεδίο των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις με ακόμα οκτώ αμάχους να χάνουν χτες τη ζωή τους σε έκρηξη βόμβας στη Χελμάντ. Ακόμα ένας Αφγανός αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών έχασε τη ζωή του στην Κανταχάρ.

Στο Πακιστάν, ακόμα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στα βορειοδυτικά της χώρας σε έκρηξη βόμβας με στόχο συνάντηση αρχηγών φυλών εχθρικών προς τους Ταλιμπάν και φιλικών προς την κυβέρνηση της χώρας.

Στην περιοχή και ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας

Το Αφγανιστάν επισκέφτηκε χθες και ο υπουργός Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος επισκέφτηκε τα γερμανικά στρατεύματα στο βόρειο Αφγανιστάν και είχε πολιτικές διαβουλεύσεις στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Χαμίτ Καρζάι και τον Αφγανό ομόλογό του Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ. Είχε προηγηθεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Πακιστάν που προβλέπει κυρίως την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή παρακολούθηση των στρατιωτικών ασκήσεων και γερμανική κατάρτιση και εκπαίδευση για στρατιώτες και αξιωματικούς του πακιστανικού στρατού. Ο Μεζιέρ επισκέφθηκε επίσης και το Ουζμπεκιστάν, μέσω του οποίου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών και επιμελητειακής υποστήριξης των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Το Ουζμπεκιστάν θεωρείται επίσης ζωτικής σημασίας όσον αφορά την απόσυρση των στρατευμάτων και η περιοδεία του ντε Μεζιέρ θεωρείται προπαρασκευαστική της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Μαΐου στο Σικάγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ