ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Απέκλεισαν τον Ιγκ. Γκεοργκάτζε από τις προεδρικές εκλογές

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Γεωργίας απέκλεισε από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ιγκορ Γκεοργκάτζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (που είχε κατηγορηθεί για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του Ε. Σεβαρντνάτζε τον Αύγουστο του 1995). Ο Ι. Γκεοργκάτζε, που ήταν μεταξύ των 7 από τους 15 υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 50 χιλιάδες υπογραφές (συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές του κατέθεσαν 280 χιλιάδες υπογραφές), απορρίφθηκε από την ΚΕΕ, με το επιχείρημα ότι τα δύο τελευταία χρόνια δε ζει στη Γεωργία.

Στις παραμονές του αποκλεισμού του, σε συνέντευξή του στο ρωσικό utro, ο Ι. Γκεοργκάτζε είχε σημειώσει: «Οταν στην εξουσία ήρθε ο Γκαμσαχούρντια (σημ. ο πρώτος Πρόεδρος της Γεωργίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), η Γεωργία έχασε τη Νότια Οσετία. Οταν στην εξουσία ήρθε ο Σεβαρντνάτζε, χάθηκε η Αμπχαζία. Εάν στην εξουσία παραμείνει το σημερινό τρίο των μαθητών του Σεβαρντνάτζε, τότε θα χάσουμε την Ατζαρία και τις άλλες περιοχές, στις οποίες ζουν οι πολίτες αρμενικής και αζερμπαϊτζανικής εθνικότητας». Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής των λαϊκο-πατριωτικών δυνάμεων της Γεωργίας τάχθηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως και κατά της διεύρυνσης και εδραίωσης της αμερικανικής επιρροής στον Καύκασο. Κάλεσε, μάλιστα, τη Ρωσία να κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση. Σημείωσε πως αν του επιτραπεί να συμμετάσχει στο συνταγματικό πλαίσιο θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πάει στη Γεωργία και θα ζητήσει την υποστήριξη των οπαδών του, προσπαθώντας να πείσει ότι εδώ και 8 χρόνια διώκεται παράνομα για πολιτικούς λόγους.

Με νέα δήλωσή του, μετά τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές, ο Ι. Γκεοργκάτζε σημειώνει πως η σχετική νομοθετική διάταξη, με την οποία αποκλείστηκε δεν ισχύει, αφού εκκρεμεί η οριστική γνωμάτευση του συνταγματικού δικαστηρίου, σχετικά με τη συνταγματικότητα αυτής της διάταξης. Πρόσθεσε, επίσης, πως ο αποκλεισμός του από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Γενάρη δείχνει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γεωργία δεν άλλαξαν την εξουσία, αλλά απλώς το ντεκόρ της.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο regions, μερικές εκατοντάδες οπαδών του Ι. Γκεοργκάτζε πραγματοποίησαν στις 15/12 πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΚΕΕ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αρχισε «με διαφωνίες» η Λόγια Τζίργκα

Τανκς φρουρούν το χώρο όπου συνεδριάζει η Λόγια Τσίργκα

Associated Press

Τανκς φρουρούν το χώρο όπου συνεδριάζει η Λόγια Τσίργκα
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Καθώς χτες ολοκληρωνόταν η δεύτερη μέρα του Συνταγματικού Μεγάλου Συμβουλίου - Λόγια Τζίργκα, στη γλώσσα παστούν - οι πρώτες διαφωνίες ήρθαν από πλευράς γυναικών, που κατήγγειλαν ότι «αποκλείονται» από τις θέσεις εξουσίας με σύστημα και προαποφασισμένα.

Για να σωπάσουν οι γυναίκες αντιπρόσωποι που κατήγγειλαν «προδοσία», οι άνθρωποι του Χαμίντ Καρζάι σκάρωσαν στα γρήγορα μια τέταρτη θέση αντιπροέδρου και διόρισαν σ' αυτήν την Σάφια Σεκίντι, μια δικηγόρο από τη Νανγκαρχάρ. Κίνηση «βιτρίνας» για τους ανθρώπους του Καρζάι, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές έχουν ήδη προαποφασίσει για τα περισσότερα ζητήματα της υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών στο πρόσωπό της περιλαμβανομένης.

Ο «πρόεδρος» που διορίστηκε από τη διάσκεψη της Βόννης είχε σοβαρότερα προβλήματα: πώς να πείσει τους πολεμάρχους να αποδεχτούν την εξουσία του, πώς να ελέγξει τις μειονότητες...

Το Μεγάλο Συμβούλιο θα συνεχιστεί για περίπου μία βδομάδα ακόμη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες ξένοι στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής (ή «παροχής ασφάλειας» κατά το ΝΑΤΟ), είναι στρατηγικά τοποθετημένοι και ελικόπτερα υπερίπτανται του χώρου γύρω από τη σκηνή όπου γίνονται οι διαβουλεύσεις - δώρο της γερμανικής κυβέρνησης από κάποιο παλιό Οκτόμπερφεστ, το... φεστιβάλ μπίρας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ISAF, το Σάββατο υπήρξε ρίψη ρουκέτας εναντίον του αρχηγείου της, χωρίς θύματα. Εκτοτε «δεν αναφέρθηκαν» επεισόδια.

«Κούρσα ενάντια στο χρόνο»

Ο Καρζάι, λένε αναλυτές, μοιάζει να έχει ήδη στο τσεπάκι του την έγκριση του Συντάγματος - παρά το ότι το κείμενο δε συζητήθηκε ούτε ένα μήνα από τους αντιπροσώπους - όμως αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα του στην κούρσα του με το χρόνο: Μπορεί να αλλάξει μέσα στους έξι ως οκτώ μήνες που θα ακολουθήσουν ως τις «εκλογές» την εικόνα του, ως ανδρεικέλου των Αμερικανών; Μπορεί να επεκτείνει την εξουσία του πέρα από την Καμπούλ; Μπορεί να «συσσωματώσει» τους Παστούν, που αισθάνονται προδομένοι από τον ίδιο, επειδή συγκυβερνά με Τατζίκους και Ουζμπέκους της λεγόμενης Βόρειας Συμμαχίας; Μπορεί να κάμψει τους νέους Ταλιμπάν, οι επιθέσεις των οποίων αναγκάζουν τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι ίσως αποχωρήσει; Από τις απαντήσεις θα κριθεί η πολιτική του μοίρα.

Πάντως από δημόσιες σχέσεις ο Καρζάι πάει καλά. Χτες, σε συνέντευξή του στο CNN, «συνεχάρη τον Τζορτζ Μπους» για την «σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν» και διατύπωσε την... ευχή, μάλλον, ότι «ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ και ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα βρεθούν».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
«Ράπισμα» στην ελεύθερη αγορά

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Χρειάστηκε μια βδομάδα, για να ανακοινωθεί το επίσημο τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη του κρατικού πετρελαϊκού - ενεργειακού φορέα της χώρας (ANCAP). Το επίσημο αποτέλεσμα απλώς διεύρυνε τη νίκη... Η συντριπτική πλειοψηφία των 2,5 εκ. Ουρουγουανών, ψήφισε ενάντια στο νόμο 17.448, ο οποίος υποτίθεται πως θα τερμάτιζε το μονοπώλιο στο πετρέλαιο της ANCAP.

Για την ακρίβεια, ο νόμος απορρίφθηκε με το 62,2% των ψήφων να ψηφίζουν «όχι στο νόμο» και μόλις το 35,4% υπέρ του νόμου. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ των 19 επαρχιών στις 16 η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ακύρωσης του νόμου, που ψηφίστηκε στις 21 Δεκέμβρη του 2001 με τις ψήφους του Κόμματος Κολοράντο, του Εθνικού Κόμματος και του Ανεξάρτητου Κόμματος, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η συμμετοχή καθοριστικού ποσοστού πολυεθνικών εταιριών του ANCAP.

Ηδη εδώ και μέρες τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μομφή κατά της κυβέρνησης του Χόρχε Μπάτλε» και ειδικότερα για απόρριψη της οικονομικής της πολιτικής, για στροφή προς τα αριστερά, αφού το δημοψήφισμα το προώθησε το συνδικάτο του ANCAP, λαϊκές, κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και μέρος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Ευρύ Μέτωπο» (Frente Amplio). Θεωρήθηκε, επίσης, και ως «δείγμα γραφής του εκλογικού σώματος για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου» ειδικά με το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, με την Ουρουγουάη να επηρεάζεται και από τις νίκες των «αριστερών» Λούλα στη Βραζιλία και Κίρσνερ στην Αργεντινή. Κάποιοι άλλοι αναλυτές σπεύδουν να σημειώσουν ότι οι εκλογές είναι ακόμη μακριά και σημειώνουν ότι ιστορικά η αριστερά στην Ουρουγουάη ποτέ δεν κατόρθωσε να δικαιώσει τις προσδοκίες και ειδικά στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Η νίκη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην ANCAP, Ούγο ντε Μέλο. Εξ αφορμής της δήλωσης του ντε Μέλο αναλυτές κάνουν λόγο και για «σοβαρή οπισθοχώρηση της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς» και σημειώνουν ότι επαναλήφθηκε ό,τι και στο παρελθόν, όπου μέσω δημοψηφισμάτων, είχε επιτευχθεί, πολλαπλώς, ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης κρατικών φορέων. Ετσι με τον ίδιο τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος όπως ελπίζουν και στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, να αναχαιτιστεί και το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των τεραστίων υδάτινων αποθεμάτων της χώρας.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Απερρίφθη η «νέα πρόταση» των ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Η τακτική χρονοτριβών της Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας θα επιφέρει μόνο τη σταθερή ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της χώρας» προειδοποιούσε χτες κεντρικό άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «ΡΟΝΤΟΝΓΚ ΣΙΝΜΟΥΝ». Λίγο νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας απέρριπτε το δήθεν νέο «σχέδιο προτάσεων» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Βασικό επιχείρημα με το οποίο η Πιονγιάνγκ απέρριψε τις «νέες προτάσεις» της Ουάσιγκτον, είναι το γεγονός πως προτάσσεται ως βασική προϋπόθεση για «νέο διάλογο» μεταξύ αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα και Ιαπωνία στο Πεκίνο, η απαίτηση των ΗΠΑ για «πλήρη και επιβεβαιωμένη διαρκή διάλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος». Η ΛΔ Κορέας, από την πλευρά της, προτείνει ειρηνική εκτόνωση της έντασης, προτείνοντας αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος.

Νωρίτερα χτες το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «ΖΙΝΧΟΥΑ» μετέδιδε πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές βράδυ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοξίνγκ, με τον ομόλογό του από τις ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ελπίδα πως η Ουάσιγκτον «θα έχει μία πιο εύκαμπτη και πρακτική στάση με στόχο την προετοιμασία του επόμενου γύρου των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ