ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ
Ψηφίστηκαν και τα άρθρα από την κυβερνητική πλειοψηφία

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση και των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ χωρίς ο Π. Ευθυμίου να προχωρήσει σε καμία αλλαγή. Σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου ψήφισαν 257 βουλευτές και υπέρ ψήφισαν 134 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν 123 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης και Σ. Βούγιας, οι οποίοι στις ομιλίες τους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το άρθρο 1 ορίζει μεταξύ άλλων ότι «η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς, τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό ο οποίος περιλαμβάνει τα ΤΕΙ», δηλαδή διατηρεί τον αναχρονιστικό διαχωρισμό ανάμεσα σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός αφαίρεσε από το συγκεκριμένο άρθρο τον όρο «μη πανεπιστημιακά ιδρύματα», ο οποίος αφορούσε τα ΤΕΙ αλλά τον διατήρησε στην εισηγητική έκθεση για να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια.

Τοποθετούμενος για το συγκεκριμένο άρθρο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, υπογράμμισε πως «αναφέρεται ότι υπάρχουν δύο τομείς που συνιστούν την ανώτατη Παιδεία και είναι παράλληλοι. Αυτή η έκφραση υποκρύπτει μια διάκριση ακόμα και την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον ένα τομέα που είναι τα Πανεπιστήμια, οι Σχολές Καλών Τεχνών, τα Πολυτεχνεία και στον άλλο που είναι τα ΤΕΙ. Το "παράλληλοι τομείς" σημαίνει ότι αυτοί οι δύο τομείς θα συνεχίσουν να πορεύονται σε παράλληλες κατευθύνσεις. Και αυτή η παραλληλία σημαίνει διάκριση ανάμεσα στους δύο τομείς».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι αφαιρείται μεν η λέξη «πανεπιστημιακός», αλλά υπάρχει η λέξη Πανεπιστήμιο αφού τα ανώτατα ιδρύματα θα χαρακτηρίζονται ως Πανεπιστήμια ενώ τα ΤΕΙ θα χαρακτηρίζονται ως τεχνολογικά ιδρύματα. Αυτή η ασάφεια, κατέληξε, διατηρεί και ίσως κορυφώσει σε πιο επικίνδυνα σημεία το συγκρουσιακό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.


ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Θα ακυρωθεί στην πράξη!

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση φοιτητών, σπουδαστών και πανεπιστημιακών στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση φοιτητών, σπουδαστών και πανεπιστημιακών στο κέντρο της Αθήνας
Το νομοσχέδιο απάτης της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ, το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης και ανοίγει το δρόμο, για να εφαρμοστεί ο οδοστρωτήρας των αποφάσεων της Μπολόνια, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση της ακαδημαϊκής και γενικότερα επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας. Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά χτες από τη μαζική και μαχητική διαδήλωση φοιτητών, σπουδαστών, πρυτάνεων πανεπιστημιακών δασκάλων, εργαζομένων στα πανεπιστήμια και επιστημόνων, στο κέντρο της Αθήνας.

Η χτεσινή διαδήλωση ξεκίνησε από το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πατησίων, όπου συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι όλοι οι φορείς κι από κει ξεκίνησε η δυναμική πορεία προς τη Βουλή. Στην κεφαλή μπήκαν τα μπλοκ των φοιτητών από τους συλλόγους του Πολυτεχνείου, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Αθήνας. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις του κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές» ήταν συνθήματα που κυριάρχησαν κι αντήχησαν στο κέντρο της Αθήνας από εκατοντάδες φοιτητικές φωνές.

Αμέσως μετά τους φοιτητές, ακολουθούσαν πρυτάνεις και καθηγητές των πανεπιστημίων, κάτω από ένα πανό που δήλωνε ξεκάθαρα «ναι στην Παιδεία, όχι στην κοροϊδία» και ακολουθούσε ένα ακόμα μπλοκ φοιτητών.

Η διαδρομή που ακολούθησαν πέρασε από την οδό Πατησίων στη Σταδίου κι από κει στη Βασ. Γεωργίου κατευθυνόμενη προς τη Βουλή. Στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αμαλίας, ένα δυναμικό μπλοκ σπουδαστών από το σύλλογο της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ)ΤΕΙ Αθήνας ενώθηκε με τον κύριο όγκο της πορείας εν μέσω συνθημάτων: «φοιτητές - σπουδαστές, ενωμένοι, νικητές» και «δε φταίνε τα ΑΕΙ, δε φταίνε τα ΤΕΙ, φταίει της κυβέρνησης η πολιτική». Οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην απάτη του κυβερνητικού νομοθετήματος, διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους.

Απέναντι όμως, στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των σπουδαστών, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο με τις παραταγμένες μπροστά από τη Βουλή αστυνομικές δυνάμεις, που δε δίστασαν να επιτεθούν στους φοιτητές όταν έφτασαν εκεί. Μάλιστα, προχώρησαν και σε προσαγωγές τεσσάρων διαδηλωτών φοιτητών, που όμως μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες πρυτάνεων καθηγητών και των ίδιων των φοιτητών αφέθηκαν ελεύθεροι. Τότε αποχώρησαν από τη Βουλή και οι τελευταίοι διαδηλωτές φοιτητές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους σπουδαστές της ΣΕΛΕΤΕ, που δεν τους εντάσσει στο γενικότερο σχεδιασμό για τα ΤΕΙ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι σπουδαστές της σχολής. Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές της ΣΕΛΕΤΕ, έκαναν συμβολική κατάληψη γύρω στις 11 το πρωί και για είκοσι λεπτά περίπου, στο σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ, διεκδικώντας πραγματική αναβάθμιση της Σχολής, των σπουδών και των πτυχίων τους. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, προγραμματίζουν για σήμερα συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και το ραντεβού τους, για να πάνε εκεί είναι στις 10 το πρωί στη σχολή τους.

Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί

«Σήμερα βλέπουμε την τελική φάση του λαϊκισμού στην παιδεία. Είναι ο κατεξοχήν χώρος που δε χωράει λαϊκισμός», δήλωσε κατά τη διάρκεια της πορείας ο Γ. Φίλης, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μιλώντας για τη σημασία της κινητοποίησης, πρόσθεσε: «σ' αυτό το λαϊκισμό, αντιτιθέμεθα όλοι: επαγγελματίες, φοιτητές, καθηγητές, πρυτάνεις και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει. Διότι αυτό που θα γίνει είναι ο ευτελισμός της Παιδείας προς τα κάτω και στο τέλος η κρίση των δημοσίων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτι που δεν το θέλουμε με τίποτα. Είναι θέμα και αξιοπρέπειας και πατριωτισμού».

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας Θ. Ξανθόπουλος, την ίδια στιγμή που οι φοιτητές βροντοφώναζαν ότι δε θα επιτρέψουν το κουρέλιασμα των πτυχίων τους, δήλωσε «τα νιάτα είναι μαζί μας και διαμαρτύρονται γι' αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που υποβαθμίζει την ανώτατη Παιδεία της χώρας μας και γενικότερα δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα περάσει στην πράξη». Σχολιάζοντας δε τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, που είχε πει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς άλλες τροποποιήσεις, επισήμανε ότι αυτή η δήλωση «δείχνει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο νοείται σ' αυτή τη χώρα ο διάλογος. Είμαστε χώρα που δεν κάνει πια διάλογο. Αποφασίζουμε και τα φτιάχνουμε με κάποια πλειοψηφία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά θα αγωνιστούμε μαζί με όλους αυτούς που βλέπετε, αυτά τα νέα παιδιά, για να μην περάσει στην πράξη».

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν κλειστά, με αποφάσεις των Συγκλήτων τους, αλλά και της ομοσπονδίας των καθηγητών που έχει κηρύξει γι' αυτές τις δυο μέρες 48ωρη απεργία.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των πανεπιστημίων, που εκπρόσωποι των πρυτάνεων και των καθηγητών παρέδωσαν στη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ το ΥΠΕΠΘ, όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις των πανεπιστημίων, αλλά δεν τήρησε ούτε καν όσα είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους τους.

Ετσι, συμπερασματικά αναφέρει ότι «με το υπόψη νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ο ευτελισμός του κύρους και του περιεχομένου της ανώτατης εκπαίδευσης, η παγίδευση των ΤΕΙ μέσα από το σύνδρομο του εύκολου κέρδους, η καταδίκη τους στην απλή αλλαγή ταμπέλας και στην περιφρόνηση της όποιας αξίας τους από την ελληνική κοινωνία, η αφαίρεση από τους φοιτητές των ΤΕΙ της τελευταίας ευκαιρίας ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών τους, αλλά και των προσόντων τους στην αγορά εργασίας». Το ψήφισμα μιλάει για προδοσία της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης που θα σφραγίσει ανεξίτηλα τους εμπνευστές της.

Για τους παραπάνω λόγους οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και τη «ριζική αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολο των βαθμίδων της ελληνικής Παιδείας με μόνο και τελικό στόχο την ποιότητά της και τη δωρεάν παροχή της, ως του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού, στο σύνολο του ελληνικού λαού».


ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Συνάντηση ενημέρωσης με το ΚΚΕ

Συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε χτες το πρωί ο Ανδρέας Καραμάνος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, ο οποίος εκπροσωπώντας το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων την ενημέρωσε για την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε προχτές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Α. Καραμάνος αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Μπολόνια τόνισε ότι «έχει ουσιαστικά από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας απορριφθεί», γιατί περικόπτει τη διάρκεια των σπουδών και «αυτή η περικοπή της διάρκειας των σπουδών είναι ολέθρια», σημαίνει υποβιβασμό της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της αξίας των πτυχίων. Ο πρύτανης του ΓΠΑ πρόσθεσε επίσης ότι ο υπουργός «με ψηφισμένο αυτό το σχέδιο νόμου ουσιαστικά πηγαίνει με αναβαθμισμένα τα ΤΕΙ στην Πράγα και εκείνο που θα συμβεί εάν υιοθετηθούν οι δυο κύκλοι σπουδών είναι να 'χουμε εξομοίωση των πρώτων πτυχίων των ΤΕΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον, με τα πρώτα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων».

  • Αντιπροσωπεία της Συνόδου των πρυτάνεων είχε χτες συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Ο Κ. Καραμανλής, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία του θέματος της ανώτατης εκπαίδευσης που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες, επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για ανωτατοποίηση υπό τις προϋποθέσεις της αξιολόγησης και της ενίσχυσης τους σε πόρους, υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως εμπαιγμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ