ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΑΓΜΑ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατόπιν εορτής

Εχει γίνει, όπως φαίνεται, συνήθεια στη ΔΕΗ να παρουσιάζει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού ξεκινά τα διάφορα έργα που εκτελεί, και να γράφει στα παλαιά της υποδήματα νόμους και πολίτες. Πριν μερικούς μήνες, είχαμε αναφερθεί με λεπτομέρειες για τα καμώματά της στο Νέστο και το προηγούμενο Σάββατο το γενικότερο αλαλούμ με τις ΜΠΕ. Σήμερα, θα αναφερθούμε για το φράγμα στον Αλιάκμονα,όπου η τροποποιημένη ΜΠΕ παρουσιάστηκε μερικά χρόνια μετά την έναρξη των έργων και ζητήθηκε από φορείς της περιοχής να κάνουν τις παρατηρήσεις τους! Αλλη μια εκδοχή της έννοιας του "εκσυγχρονισμού" από το ΠΑΣΟΚ. Οι επισημάνσεις προέρχονται από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, που εδώ και χρόνια διαμαρτύρεται για την προκλητική στάση της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της περιοχής.

Μελέτη του "σωλήνα"

Ετσι χαρακτηρίζει κατ' αρχήν τη μελέτη που παρουσιάστηκε, αφού, εκτός της περιγραφής της κατάστασης και της απλής απαρίθμησης προτάσεων και ευχών (σ.σ. δε γνωρίζουμε αν ζητήθηκε η συνδρομή του Αγίου Φλωρίνης), δε χρησιμοποιεί το παραμικρό νέο στοιχείο, ούτε περιγράφει με σαφήνεια τα μέτρα αποκατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι μελετητές αναφέρουν την αναγκαιότητα εκπόνησης έντεκα ειδικών μελετών και μιας για την αποκατάσταση των χώρων εναπόθεσης και δανειοθαλάμων. Ετσι βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο, τη στιγμή της ανακοίνωσης των περιβαλλοντικών όρων, να ζητούνται νέες μελέτες (σ.σ. μήπως η τραγελαφική αυτή κατάσταση θα έπρεπε να διδάσκεται σαν ειδικό μάθημα στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου;).

Ανευθυνότητα και προχειρότητα
  • Η ρύπανση από τα αγροχημικά υπολογίζεται, όχι με πραγματικά δεδομένα, αλλά με θεωρητικούς υπολογισμούς.
  • Η ποιότητα των νερών εξετάζεται με στοιχεία του 1981 (σ.σ. ίσως για συμβολικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την αφετηρία του "σοσιαλισμού" στην Ελλάδα).
  • Η τοπιολογική μελέτη εξαντλείται σε αναφορές "περί ευαισθησίας του τοπίου" και οι μελετητές ξεχωρίζουν μόνο το 5% των εκτάσεων ως άξιο προστασίας.
  • Τα προβλήματα των φερτών υλών στον ταμιευτήρα αγνοούνται παντελώς!
  • Το ίδιο και η επικοινωνία των φερτών υλών με τους ιχθυοπληθυσμούς με τα κατάντη.
  • Στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που κατακλύζονται ή απειλούνται με καταστροφές, δεν επισυνάπτεται μελέτη για τη διάσωσή τους, παρά την αναγνώριση της αξίας τους.
  • Υπάρχουν μόνο γενικές οδηγίες και απουσιάζουν μελέτες στα θέματα αποκατάστασης των δανειοθαλάμων.
  • Δεν εξετάζονται οι εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης του φράγματος (σ.σ. όπως ρητά ορίζει η νομοθεσία).
  • Συνολικό διαχειριστικό σχέδιο του Αλιάκμονα δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα, κάθε περιοχή που τη διαπερνά να προγραμματίζει τα δικά της αρδευτικά έργα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Η υποτίμηση της σεισμικότητας

Αν και υπάρχει σχετική μελέτη για τη σεισμικότητα των εδαφών (σ.σ. έχει συνταχθεί από τους Παπαζάχο - Μουντράκη), εξετάζει όλες τις παραμέτρους, εκτός από μια. Το ρόλο που θα παίξει η δημιουργία της καινούριας λίμνης στη σεισμικότητα. Ο κ. Παπαζάχος για τη λίμνη του Πολύφυτου είχε διατυπώσει την άποψη "...είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική δράση άρχισε μετά την πλήρωση της λίμνης με νερό, το 1974. Αυτό προκάλεσε σεισμική κίνηση, η οποία προοδευτικά διέγειρε την τωρινή δράση, σε μια περιοχή που ήταν ασεισμική για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα".Να σημειώσουμε ότι πέντε χρόνια μετά την κατασκευή του φράγματος Πολυφύτου, είχαν γίνει δεκατρείς σεισμοί μεγέθους 3,8 - 5,2 Ρίχτερ. Επίσης η πιθανότητα ενός νέου σεισμού τα επόμενα εκατό χρόνια εντάσεως πάνω των έξι Ρίχτερ (μελέτη Παπαζάχου) είναι 30%. Το σοβαρότατο αυτό θέμα δε θίγεται καθόλου από τη μελέτη για τον Ιλαρίωνα. Κι όμως, η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή για ένα τέτοιο θέμα αρκείται στις διαβεβαιώσεις των μελετητών...

Νέστος - Ιλαρίωνας βίοι παράλληλοι

Αν εξετάσει κάποιος τι έγινε στο Νέστο, θα αντιληφθεί τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΔΕΗ (και) στην περίπτωση του Ιλαρίωνα.

  • Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη ΜΠΕ.
  • Απουσιάζουν μελέτες για τους βιότοπους κατάντη του φράγματος και τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την πλήρωση του ταμιευτήρα.
  • Λείπουν εννέα ειδικές μελέτες και ζητείται η εκπόνησή τους, αφού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.
  • Τους περιβαλλοντικούς όρους εποπτεύουν όχι κρατικές υπηρεσίες, αλλά η ίδια η ΔΕΗ.
  • Δεν υπάρχει άδεια της ΔΕΗ για τη χρήση των νερών του Νέστου.

Ηδη, έχει υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ από μια σειρά οργανώσεις και το ίδιο θα γίνει και για τον Ιλαρίωνα. Δυστυχώς, εξακολουθεί η ΔΕΗ να αποτελεί την υπ' αριθμό μία οικοκτόνο επιχείρηση της χώρας, παρά το δημόσιο χαρακτήρα της. Παράλληλα, βρίσκει συνδρομή από ελεγχόμενες από το ΠΑΣΟΚ νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, που, αντί να προστατεύουν τα συμφέροντα των πολιτών και της περιοχής τους, γίνονται βασιλικότερες του βασιλέως. Ετσι, παραμένει ως μόνη λύση ο αγώνας των πολιτών ενάντια στη βαρβαρότητα που εμφανίζεται σε χαρτί περιτυλίγματος ως η μόνη διέξοδος.


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Το ΕΚΑ στην υπηρεσία της "Αλλαγής"

Τα έργα και οι ημέρες των απανταχού εργατικών στελεχών του "Κινήματος" κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς διακυβέρνησης της χώρας από την παράταξή τους είναι γνωστά. Μόνον οι ευφάνταστοι κωμωδιογράφοι θα μπορούσαν να συλλάβουν τη μετάλλαξη μιας μεγάλης μερίδας "σκληροπυρηνικών" της πράσινης συνδικαλιστικής παράταξης, σε "ξεσκονιστήρια" υπουργικών και άλλων θώκων. Ας σκεφτούμε ότι μέχρι και ο κ. Πρωτόπαππας έχει περάσει από την ηγεσία της παράταξης. Και μόνον αυτό αρκεί για να σκιαγραφηθεί το "λουκ" του χώρου. Ομως, θεωρητικά όλα τα πράγματα έχουν όρια (ή μήπως δεν έχουν;). Μάλλον συμβαίνει το δεύτερο, αν αναλογιστούμε ότι το πρώτο σε αριθμητική δύναμη εργατικό συνδικάτο στη χώρα καπέλωσε με απερίγραπτο για τα συνδικαλιστικά ήθη του εργατικού κινήματος τρόπο το πολύ καλό έντυπο ΔΡΑΣΗ, που εκδίδει εδώ και καιρό (σ.σ. 64 μηνιαία τεύχη) και που αναφέρεται στο Περιβάλλον και την Υγεία των εργαζομένων. Στο τελευταίο φύλλο υπήρχε ένα εμετικό πρωτοσέλιδο, που εμφανίζει τους εργαζόμενους ως χειροκροτητές της ανάληψης της Ολυμπιάδας. Η λέξη ντροπή τούς λέει τίποτα; (σ.σ. είναι αυτονόητο ότι το σχόλιο δεν αφορά τους υπεύθυνους των τμημάτων του εντύπου, με το γνωστό τους ύφος και ήθος, αλλά χρεώνεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του Κέντρου).

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Υπάρχουν και ...καλές ειδήσεις

Η είδηση ήρθε μέσω του Γερμανικού Πρακτορείου σε ανταπόκριση από την Ταϊβάν. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ίδρυση μιας "τράπεζας τροφίμων", όπου θα συγκεντρώνονται τα υπόλοιπα των αρτοποιείων και των σούπερ μάρκετ και θα διανέμονται στα ορφανοτροφεία και στα γηροκομεία της χώρας.

"Η Τράπεζα Τροφίμων" ιδρύθηκε με τη συνεργασία κοινωνικών οργανώσεων, με επικεφαλής την "Ενωση Ειρήνης της Κινεζικής Νεολαίας". Το σύνθημα του προγράμματος είναι "Μην αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο" και όλοι όσοι μετέχουν σ' αυτό είναι εθελοντές.

Στην έναρξή του, το πρόγραμμα της "Τράπεζας Τροφίμων" θα χρησιμοποιήσει ψωμί, χυμούς και αναψυκτικά, που μένουν αδιάθετα στο τέλος της ημέρας στα καταστήματα πώλησης.

"Οσο το πρόγραμμά μας θα επανδρώνεται, θα συγκεντρώνουμε όλα τα καταναλωτικά αγαθά - ενδύματα, υποδήματα, κονσέρβες, έπιπλα, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές, δήλωσε ο διευθυντής της "Ενωσης Ειρήνης", Γου Πο Χσουίνγκ.

Πολλά σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, ήδη, υπέγραψαν συνεργασία με την "Τράπεζα Τροφίμων" για να της παραχωρούν τις αδιάθετες ποσότητες ψωμιού και αρτοποιημάτων, αντί να τα πετούν στα σκουπίδια.

Η διανομή από τους εθελοντές του προγράμματος θα γίνεται στη διάρκεια της νύχτας στα ορφανοτροφεία, στα γηροκομεία και στα σπίτια που διαμένουν άποροι γέροντες.

Η ζωή στη ζούγκλα

Στην προηγούμενη βιβλιοπαρουσίαση, για το εν λόγω βιβλίο, από παραδρομή δεν αναφέρθηκε ο εκδοτικός οίκος, που είναι οι ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Πρακτικά 5ου Συνεδρίου Περιβάλλοντος - Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τόμοι Ι, ΙΙ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θ. Λέκκας κ.ά.

Σχεδόν δέκα χρόνια ζωής έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει να επιδείξει αποτελέσματα που θα ζήλευαν πολλά από τα γηρασμένα πανεπιστήμια της χώρας. Με άξιους δασκάλους, προσπαθεί να δώσει επιστήμονες με επαρκή εφόδια, που θα αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Στο χρονικό διάστημα που αναφέραμε έχει διοργανώσει πέντε συνέδρια στο Μόλυβο της Λέσβου, συγκεντρώνοντας πληθώρα πανεπιστημιακών και ερευνητών, εξασφαλίζοντας δεκάδες επιστημονικών ανακοινώσεων. Στο τελευταίο συνέδριο πήραν μέρος περίπου 100 περιβαλλοντολόγοι. Οι ενότητες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ποιότητα του αέρα, τα υγρά απόβλητα, τις επιπτώσεις των ρύπων στην υγεία και το περιβάλλον, την αέρια ρύπανση κ.ά. Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ