Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Το ΕΚΑ στην υπηρεσία της "Αλλαγής"

Τα έργα και οι ημέρες των απανταχού εργατικών στελεχών του "Κινήματος" κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς διακυβέρνησης της χώρας από την παράταξή τους είναι γνωστά. Μόνον οι ευφάνταστοι κωμωδιογράφοι θα μπορούσαν να συλλάβουν τη μετάλλαξη μιας μεγάλης μερίδας "σκληροπυρηνικών" της πράσινης συνδικαλιστικής παράταξης, σε "ξεσκονιστήρια" υπουργικών και άλλων θώκων. Ας σκεφτούμε ότι μέχρι και ο κ. Πρωτόπαππας έχει περάσει από την ηγεσία της παράταξης. Και μόνον αυτό αρκεί για να σκιαγραφηθεί το "λουκ" του χώρου. Ομως, θεωρητικά όλα τα πράγματα έχουν όρια (ή μήπως δεν έχουν;). Μάλλον συμβαίνει το δεύτερο, αν αναλογιστούμε ότι το πρώτο σε αριθμητική δύναμη εργατικό συνδικάτο στη χώρα καπέλωσε με απερίγραπτο για τα συνδικαλιστικά ήθη του εργατικού κινήματος τρόπο το πολύ καλό έντυπο ΔΡΑΣΗ, που εκδίδει εδώ και καιρό (σ.σ. 64 μηνιαία τεύχη) και που αναφέρεται στο Περιβάλλον και την Υγεία των εργαζομένων. Στο τελευταίο φύλλο υπήρχε ένα εμετικό πρωτοσέλιδο, που εμφανίζει τους εργαζόμενους ως χειροκροτητές της ανάληψης της Ολυμπιάδας. Η λέξη ντροπή τούς λέει τίποτα; (σ.σ. είναι αυτονόητο ότι το σχόλιο δεν αφορά τους υπεύθυνους των τμημάτων του εντύπου, με το γνωστό τους ύφος και ήθος, αλλά χρεώνεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του Κέντρου).

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Υπάρχουν και ...καλές ειδήσεις

Η είδηση ήρθε μέσω του Γερμανικού Πρακτορείου σε ανταπόκριση από την Ταϊβάν. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ίδρυση μιας "τράπεζας τροφίμων", όπου θα συγκεντρώνονται τα υπόλοιπα των αρτοποιείων και των σούπερ μάρκετ και θα διανέμονται στα ορφανοτροφεία και στα γηροκομεία της χώρας.

"Η Τράπεζα Τροφίμων" ιδρύθηκε με τη συνεργασία κοινωνικών οργανώσεων, με επικεφαλής την "Ενωση Ειρήνης της Κινεζικής Νεολαίας". Το σύνθημα του προγράμματος είναι "Μην αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο" και όλοι όσοι μετέχουν σ' αυτό είναι εθελοντές.

Στην έναρξή του, το πρόγραμμα της "Τράπεζας Τροφίμων" θα χρησιμοποιήσει ψωμί, χυμούς και αναψυκτικά, που μένουν αδιάθετα στο τέλος της ημέρας στα καταστήματα πώλησης.

"Οσο το πρόγραμμά μας θα επανδρώνεται, θα συγκεντρώνουμε όλα τα καταναλωτικά αγαθά - ενδύματα, υποδήματα, κονσέρβες, έπιπλα, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές, δήλωσε ο διευθυντής της "Ενωσης Ειρήνης", Γου Πο Χσουίνγκ.

Πολλά σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, ήδη, υπέγραψαν συνεργασία με την "Τράπεζα Τροφίμων" για να της παραχωρούν τις αδιάθετες ποσότητες ψωμιού και αρτοποιημάτων, αντί να τα πετούν στα σκουπίδια.

Η διανομή από τους εθελοντές του προγράμματος θα γίνεται στη διάρκεια της νύχτας στα ορφανοτροφεία, στα γηροκομεία και στα σπίτια που διαμένουν άποροι γέροντες.

Η ζωή στη ζούγκλα

Στην προηγούμενη βιβλιοπαρουσίαση, για το εν λόγω βιβλίο, από παραδρομή δεν αναφέρθηκε ο εκδοτικός οίκος, που είναι οι ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Πρακτικά 5ου Συνεδρίου Περιβάλλοντος - Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τόμοι Ι, ΙΙ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θ. Λέκκας κ.ά.

Σχεδόν δέκα χρόνια ζωής έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει να επιδείξει αποτελέσματα που θα ζήλευαν πολλά από τα γηρασμένα πανεπιστήμια της χώρας. Με άξιους δασκάλους, προσπαθεί να δώσει επιστήμονες με επαρκή εφόδια, που θα αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Στο χρονικό διάστημα που αναφέραμε έχει διοργανώσει πέντε συνέδρια στο Μόλυβο της Λέσβου, συγκεντρώνοντας πληθώρα πανεπιστημιακών και ερευνητών, εξασφαλίζοντας δεκάδες επιστημονικών ανακοινώσεων. Στο τελευταίο συνέδριο πήραν μέρος περίπου 100 περιβαλλοντολόγοι. Οι ενότητες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ποιότητα του αέρα, τα υγρά απόβλητα, τις επιπτώσεις των ρύπων στην υγεία και το περιβάλλον, την αέρια ρύπανση κ.ά. Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ