ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μπάτε έμποροι κι αλέστε...

Η Σύγκλητος αποφάσισε άνοιγμα στην αγορά

Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου, κατά το πρότυπο του νόμου-πλαισίου για το πανεπιστήμιο της αγοράς, ψηφίστηκε προχτές στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη στήριξη της πρυτανικής αρχής και των εκπροσώπων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» χαράσσονται οι στόχοι του ιδρύματος και οι τρόποι χρηματοδότησής του, με επιδίωξη την επόμενη τετραετία να δρομολογηθεί η υποταγή του στην επιχειρηματικότητα και στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς».

Ετσι, από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο δηλώνεται ότι το πανεπιστήμιο θα εστιάσει τη δράση του «στην αναζήτηση επιπρόσθετων πηγών χρηματοδότησης της έρευνας και της εκπαίδευσης», ανάβοντας το «πράσινο φως» για επενδύσεις από επιχειρήσεις στο ίδρυμα και για επιβολή διδάκτρων. Και ξεκαθαρίζει ότι θα εστιάσει τη δράση του «στην αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του με διαφάνεια και σύνεση»...

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι «διατμηματικές και διαπανεπιστημιακές συνεργασίες εκπαίδευσης και έρευνας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για "αριστεία"» με προοπτική να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο. Ακόμα, προβλέπεται η «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου» και για την έρευνα η «τακτική (ανά διετία) επανεξέταση και αξιολόγηση της εφαρμογής και διαχείρισης της δραστηριότητας». Τα παραπάνω βέβαια συνάδουν με την παροχή σκόρπιας γνώσης και κατάρτισης μέσα «από εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης» (όπως τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης) και «παράπλευρες προς τις προπτυχιακές σπουδές γνώσεις» (σεμινάρια) προκειμένου να λαμβάνουν δεξιότητες και να αποτελούν φθηνό και ανακυκλώσιμο αυριανό εργατικό δυναμικό.

Γίνεται δε λόγος για «ενεργούς» φοιτητές, ενώ στόχος του πανεπιστημίου είναι στα επόμενα δυο χρόνια να στεγάζονται στις εστίες 1.200 περίπου φοιτητές όταν το σύνολο των φοιτητών σήμερα είναι πάνω από 10.000!

Σε αυτήν την προσπάθεια, να προσαρμοστεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους σχεδιασμούς και τις αλλαγές που επιτάσσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα από την κατάρτιση του τετραετούς επιχειρηματικού προγράμματος, που αποτελεί υλοποίηση στην πράξη του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου, αντιτάχθηκε η ΠΚΣ. Καταψήφισε το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης», που επιδιώκει την εναρμόνιση - υποταγή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων των πανεπιστημίων στη διαδικασία της Μπολόνια και απαίτησε μεταξύ άλλων την αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ικανοποίηση των φοιτητικών αναγκών σε συγγράμματα, στέγαση, σίτιση, συγκοινωνίες κ.ά.

«Στο σύλλογο η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα»

Στις 21 - 25 Γενάρη οι εκλογές στο Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και στο Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών Αθήνας

Με σύνθημα «Στο σύλλογο η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα», το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΣΔΙΕΚ) Θεσσαλονίκης καλεί τους σπουδαστές να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες του συλλόγου 21 με 25 Γενάρη.

Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο καλεί τους σπουδαστές να δυναμώσουν την αγωνιστική πορεία του συλλόγου στην προοπτική για: «Κατάργηση των διδάκτρων. Δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων. Κάλυψη εξόδων για αναλώσιμα (φωτοτυπίες κλπ). Διορισμό μόνιμου, επιμορφωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου αστικών συγκοινωνιών (ΠΑΣΟ). Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσα στο χρόνο των σπουδών μας, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (4ωρο, 5ήμερο, 20ωρο). Σταθερή δουλιά για όλους με πλήρεις αποδοχές. 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Πρακτική πάνω στο αντικείμενό μας και με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά κι ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Κατοχύρωση συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ανά 2μηνο ΓΣ, συμμετοχή εκπροσώπου του Συλλόγου στη διοίκηση του ΟΕΕΚ. Διετή Δημόσια Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο».

Οι εκλογές θα διεξάγονται από τη Δευτέρα 21 έως και την Παρασκευή 25 Γενάρη σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, κατά τις ώρες λειτουργίας τους (3 το μεσημέρι έως 9 το βράδυ).

Εκλογές στις ιδιωτικές σχολές στην Αθήνα

Σε εκλογές προχωράει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) την εβδομάδα 21 - 25 Γενάρη, ενώ η εκλογοαπολογιστική συνεδρίαση του συλλόγου προγραμματίζεται για σήμερα Σάββατο 19 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΣΠΙΣ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Στο κάλεσμά προς τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, ο σύλλογος επισημαίνει ότι στόχος είναι να αναπτύσσεται η δράση του συλλόγου «πάνω σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν ως νέους ανθρώπους. Για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα ΙΕΚ, για το τι μαθαίνουμε και πώς το μαθαίνουμε. Για το εργασιακό μας μέλλον, για την κατάσταση που βιώνουμε και ως εργαζόμενοι σήμερα. Για τη διεκδίκηση ελεύθερου χρόνου και η αξιοποίηση αυτού με συλλογικό τρόπο, μέσα από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα».

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Τα προβλήματα στα ΤΕΙ είναι εκρηκτικά και οι συνέπειες της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης προκαλούν ασφυξία στα ιδρύματα, ενώ με το νόμο πλαίσιο και την επικείμενη υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 επιχειρείται εντονότερο χτύπημα, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ επιμένει να στέκεται στην επιφάνεια...

Χτες, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 5, 14 και 15 Φλεβάρη με αιτήματα την εξομοίωση των μισθών τους με εκείνους των πανεπιστημιακών, τη δυνατότητα να διοργανώνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά τα ΤΕΙ και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όσες ειδικότητες των ΤΕΙ εκκρεμεί.

Αιτήματα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις διεκδικήσεις του ίδιου του σπουδαστικού κινήματος...

Εξαγγελίες για διά βίου απασχολήσιμους

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δώσει τα μονοπώλια μέσω της στρατηγικής της Λισαβόνας, το υπουργείο Παιδείας εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία δομών «διά βίου μάθησης». Χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση 10 νέων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 58. Κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (που μετονομάζεται Γενική Γραμματεία Διά βίου Μάθησης), ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για παροχή δεξιοτήτων σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το τυπικό σύστημα εκπαίδευσης προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι θεσμός που γεννήθηκε από τις ανάγκες της αγοράς για φτηνό καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, για αξιοποίηση όσων οι ταξικοί φραγμοί έσπρωξαν έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο γίνεται όλο και πιο ταξικό και προσαρμοσμένο στην παραγωγή δεξιοτήτων.

Ο υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε χτες και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και εξήγγειλε ανασυγκρότηση του Ινστιτούτου Νεολαίας και δημιουργία παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα του παιδιού και παρατηρητηρίου για τη «νεανική επιχειρηματικότητα» και σε περιφερειακό επίπεδο. Ενέργειες, που προωθούν την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων για τους νέους ανθρώπους, το μέλλον των οποίων ταυτόχρονα υπονομεύουν μέσα από τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Ειδικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, μέσα από τα κείμενά της η ΕΕ κάνει σαφές ότι δεν εννοεί μόνο τη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους (σε μια εποχή μάλιστα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν) αλλά και την καλλιέργεια στους νέους ότι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων ταυτίζονται με τις ανάγκες τους.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Αντιδρούν στην υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά έκαναν χτες σπουδαστές του ιδρύματος ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΙ για κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή, για ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των σπουδών, καθώς και ενάντια στην υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.

Οι σπουδαστές επανέλαβαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους στον αντιπρόεδρο και το γραμματέα του ιδρύματος. Οι σπουδαστές αντιδρούν στην υποβάθμιση των σπουδών τους, έκφραση της οποίας είναι και το γεγονός ότι το 70% του διδακτικού προσωπικού είναι έκτακτοι καθηγητές. Ακόμα, υπογράμμισαν τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και τόνισαν ότι πολλά εργαστήρια δε λειτουργούν γιατί ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Απαίτησαν να δοθούν σε όλους τους σπουδαστές συγγράμματα, καθώς υπάρχουν μαθήματα που δε δίνονται καθόλου συγγράμματα και οι σπουδαστές εξετάζονται από σημειώσεις. Ακόμα υπογράμμισαν το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν σχεδόν 100 ευρώ το μήνα για υλικά εργαστηρίων, αναλώσιμα, σχεδιαστικά κλπ και επανέλαβαν την απαίτησή τους για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Οι σπουδαστές έχουν δώσει το επόμενο αγωνιστικό τους ραντεβού στις 8 Φλεβάρη, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ