ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρέλαση «υπόπτων» και «σύνδεση» με «Αλ Κάιντα»

Αδιάκοπη η προσαγωγή υπόπτων

Associated Press

Αδιάκοπη η προσαγωγή υπόπτων
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Οι αλλεπάλληλες «αποκαλύψεις», η παράδοση 22 υπόπτων στις τουρκικές αρχές απ' τη Συρία και η «εκτίμηση» της Αγκυρας ότι «τεκμηριώνεται» από τις έρευνες συσχέτιση του τετραπλού μακελειού του Νοέμβρη με την «Αλ Κάιντα» αποτελούν το ορατό, τουλάχιστον, τμήμα των εξελίξεων των τελευταίων 24ωρων στη γείτονα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εμπλεγμένοι στις τρομοκρατικές επιθέσεις ως βομβιστές αυτοκτονίας κι όσοι σχετίζονταν με αυτούς, βρίσκονται κοντά στην "Αλ Κάιντα"», δήλωνε χτες ο Αμπντουλατίφ Σενέρ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εγκαταλείποντας την «επιφυλακτικότητα» που επιδείκνυε τις προηγούμενες δύο βδομάδες ο προϊστάμενός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι επιθέσεις στις συναγωγές στις 15 και στο βρετανικό προξενείο και στην εδρεύουσα στη Βρετανία τράπεζα HSBC στις 20 του Νοέμβρη «είχαν σημαντικές ομοιότητες» με ενέργειες της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Με τέτοιες, εξαιρετικά αόριστες δηλώσεις και εκτιμήσεις, όπως και διά μέσου ευρύτατης σχετικής φιλολογίας και παραφιλολογίας στον τουρκικό Τύπο, την «ανάλυση» των προφίλ τουλάχιστον 130 συλληφθέντων, επιχειρείται η εξαιρετικά βολική για το στρατό - ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γιγάντωση των ισλαμιστικών οργανώσεων τύπου «Χεζμπολάχ» και IBDA/C - απόδοση της ευθύνης των ενεργειών σε «τρομοκρατικά κέντρα έξωθεν της χώρας».

Προς αυτό συμβάλλει και η παράδοση, την Κυριακή, από τις αρχές ασφαλείας της Συρίας στις αντίστοιχες της Τουρκίας 22 «φυγάδων», που φέρονται να «σχετίζονται» με το μακελειό, το οποίο κόστισε 61 ζωές. Εως χτες δεν είχε δοθεί καμία λεπτομέρεια επισήμως για το ποιοι είναι οι 22, αν και ο νομάρχης της Χατάι, Αμπντουλκαντίρ Σαρί, είπε ότι όλοι «ανακρίνονται» στην πόλη Αντάκια. Από αστυνομικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Χιλμί Τουλγκούογκλου, ο οποίος «σχετίζεται» με τον Αζάτ Εκιντζί, φερόμενο ως «εγκέφαλο» των ενεργειών. Γενικότερα, πάντως, σε επίπεδο μεσανατολικών ισορροπιών, η παράδοση των «υπόπτων» μοιάζει να αποτελεί συριακή κίνηση «καλής θέλησης» ενταγμένη σε μια γενικότερη προσπάθεια της Δαμασκού να αναβιώσει τον συροϊσραηλινό διάλογο - πράγμα για το οποίο κάλεσε χτες τις ΗΠΑ «να συμβάλουν» ο Πρόεδρος της χώρας, Μπάσαρ αλ Ασαντ. Η «Χουριέτ» εξέφρασε με πρωτοσέλιδό της την ικανοποίησή της για την «παραδειγματική συμπεριφορά» της Δαμασκού στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αναφορά στις επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης έγινε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «αστειότητες» τις πληροφορίες περί σύνδεσης των εκρηκτικών που μετέφερε το πλοίο «Baltic Sky» κι έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές. Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έλεγαν στο μεταξύ ότι αν και υπάρχει «αμοιβαία συνεργασία» και «ανταλλαγή πληροφοριών» των αρχών ασφαλείας των δύο χωρών, δεν υπήρξε κανένα «αίτημα» από πλευράς Αγκυρας, καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι «είχαν ήδη πάρα πολλές πληροφορίες που δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν».

Σε άλλες «αστυνομικού» ενδιαφέροντος λεπτομέρειες που συνθέτουν το ημιτελές παζλ των εξελίξεων στην Τουρκία, χτες όλες οι τουρκικές εφημερίδες δημοσίευαν στοιχεία από την «ομολογία» του Γ. Π., σύμφωνα με τα αρχικά που έχουν αποδεσμεύσει οι αρχές, ή Γιουσούφ Πολάτ, κατά το σύνολο των τουρκικών εφημερίδων. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να αποτελούσε μέλος ενός «πυρήνα 10 ανθρώπων» που αποτελούσε «προέκταση» της «Αλ Κάιντα», και σχετιζόταν, κατά τη δαιδαλώδη «λογική» των «αποκαλύψεων» των τελευταίων ημερών, με την «Ανσάρ αλ Ισλάμ» του Ιράκ.

Παρεμπιπτόντως, το μακελειό της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύεται οριστικά πλέον σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη ...Γερμανία: Χτες η Αγγέλα Μέρκελ, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), τάχθηκε κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, κατηγορώντας τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι καλλιεργεί «αυταπάτες στον τουρκικό λαό»...

ΡΩΣΙΑ
Νέα αντιδημοκρατική «τρομοδιάταξη»

Με μια εντυπωσιακή απόφαση ολοκληρώθηκε το «έργο» της σημερινής σύνθεσης της Κρατικής Δούμας, η οποία στην τελευταία της συνεδρίαση, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Δεκέμβρη 2003 ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η σύλληψη και κράτηση για 30 εικοσιτετράωρα, χωρίς καμία απαγγελία κατηγορίας, των υπόπτων για «τρομοκρατική δράση».

Παρ' όλο που η νομοθετική επιτροπή της Κρατικής Δούμας τάχτηκε κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η πλειοψηφία των βουλευτών, υπακούοντας στα κελεύσματα του Κρεμλίνου, υποστήριξε το νομοσχέδιο αυτό. Αλλωστε, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Γκαζέτα», από το 1994 μέχρι το 1997, στη Ρωσία λειτουργούσε το Προεδρικό Διάταγμα 1226 με τον τίτλο: «Κατά του συμμοριτισμού καθώς και των άλλων εκδηλώσεων του οργανωμένου εγκλήματος». Σύμφωνα με το παραπάνω διάταγμα, επιτρεπόταν η σύλληψη του οποιοδήποτε υπόπτου για συμμετοχή σε «ομάδα οργανωμένου εγκλήματος» για 30 μερόνυχτα, χωρίς απαγγελία κατηγορίας. Μάλιστα, με βάση εκείνο το Διάταγμα, ακόμη και όσοι μετά το διάστημα αυτό αποδεδειγμένα είχαν κρατηθεί χωρίς λόγο, δεν μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά για να αποζημιωθούν! Υστερα από τα 3 χρόνια από την εισαγωγή του το Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε, επειδή θεωρήθηκε αντισυνταγματικό. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «vesti», διάφορες οργανώσεις υπολόγισαν πως στη βάση του παραπάνω Διατάγματος την περίοδο 1994-1997 χιλιάδες αθώοι άνθρωποι έπεσαν θύματα των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, που εφεύρισκαν ανύπαρκτες «ομάδες οργανωμένου εγκλήματος» για να κρατήσουν ανθρώπους που τους «ενδιέφεραν» στη φυλακή. Αυτή τη φορά η όλη αντιδημοκρατική διαδικασία επανέρχεται ως ομοσπονδιακός νόμος!

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά από πρόταση του φιλοπροεδρικού βουλευτή κι επικεφαλής του νέου «Λαϊκού Κόμματος», Γκ. Ράικοφ. Πάντως την ιδέα την είχε δώσει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Μπ. Γκριζλόφ και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 283 βουλευτές και 34 κατά. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα η ρωσική νομοθεσία προέβλεπε κράτηση 2 εικοσιτετραώρων χωρίς απαγγελία κατηγορίας, διάστημα που μπορούσε να παραταθεί έως και 10 μέρες με απόφαση δικαστηρίου.

ΙΝΔΙΑ
Εκλογική «πρόβα» σε 4 κρατίδια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ενα ποσοστό που φθάνει το 56% των 94 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχε, κατά τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, στις εκλογές σε τέσσερα κρατίδια της Ινδίας, το αποτέλεσμα των οποίων θα δώσει μια «πρόγευση» των γενικών εκλογών του επόμενου χρόνου. Παρά την ανάπτυξη τουλάχιστον 400.000 αστυνομικών και στρατιωτών (!) δεν έλειψαν σποραδικά επεισόδια, με τουλάχιστον ένα νεκρό, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκλογολόγων, παρά την τεράστια καμπάνια που διεξήγε το εθνικιστικό / ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, το κόμμα του Κογκρέσου υπό την Σόνια Γκάντι αναμενόταν να διατηρήσει την εξουσία στα τρία από τα τέσσερα κρατίδια, στα Ρατζαστάν, Τσάτισγκαρχ και Νέο Δελχί, ενώ το BJP εμφανιζόταν να διεκδικεί με αξιώσεις το Μάντια Πραντές. Στο Sify.com, στο μεταξύ, ένα ινδικό ειδησεογραφικό διαδικτυακό τόπο, εμφανίζονταν δηλώσεις ψηφοφόρων, όπως «πληρώνομαι 60-65 ρουπίες για την ψήφο μου, όποιος δώσει τα περισσότερα την παίρνει». Για «ενθουσιώδεις οπαδούς», οι οποίοι «ζητωκραυγάζουν» σε συγκεντρώσεις, κατά την ίδια πηγή, η τιμή «ανεβαίνει στις 100 ρουπίες». Με τη φτώχεια και την ανεργία να κάνουν θραύση, τέτοιου είδους «τοποθετήσεις» είναι κάθε άλλο παρά περίεργες, παρόλη την προσπάθεια της Αριστεράς να πείσει για αντίσταση στις κυρίαρχες πολιτικές.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Προεδρική κρίση

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Επιτροπή του Κοινοβουλίου επιφορτισμένη με τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις διασυνδέσεις του Προέδρου της Λιθουανίας, Ρολάντας Πάκσας, και ανθρώπων του γραφείου του με το οργανωμένο έγκλημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις κατηγορίες ευσταθούν.

«Ο πρόεδρος ήταν και παραμένει ευάλωτος. Αυτό αποτελεί μια απειλή για την ασφάλεια του κράτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο 10σέλιδο πόρισμα, που ανοίγει έτσι το δρόμο για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του προέδρου.

Η επιτροπή του Κοινοβουλίου συνεστήθη πριν από περίπου ένα μήνα μετά από έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιθουανίας, που περιήλθε σε γνώση μελών του Κοινοβουλίου, στην οποία επικρίνονται οι σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα του κυριότερου χρηματοδότη της εκλογικής εκστρατείας του Πάκσας, Γιούρι Μπορίσοφ, και συμβούλων του αρχηγού του κράτους. Ο πρόεδρος αρνείται να παραιτηθεί.

Σήμερα η επιτροπή θα καταθέσει την αναφορά στη Βουλή, οπότε και μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του προέδρου. Για αυτό απαιτούνται μόνο 36 ψήφοι σε σύνολο 141 εδρών. Για να απομακρυνθεί ωστόσο ο πρόεδρος χρειάζονται 86 ψήφοι.

Την Κυριακή μερικές χιλιάδες Λιθουανοί διαδήλωσαν στο Βίλνιους απαιτώντας την παραίτηση του Πάκσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ