ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συνάντηση του «Γαλάζιου Ειρηνικού» διοργανώνουν οι ΗΠΑ

Επιταχυνόμενη η εμπλοκή τους απέναντι σε μια «φιλόδοξη Κίνα»

Την άτυπη ομάδα κρατών της «Σύμπραξης του Γαλάζιου Ειρηνικού» (Partners in the Blue Pacific - PBP) πρόκειται να φιλοξενήσει σε εκδήλωση αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, με κεντρικό στόχο τον καλύτερο συντονισμό της «αποστολής βοήθειας» στην περιοχή ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα.

Η εν λόγω ομάδα χωρών συγκροτήθηκε τον Ιούνη και περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ινδία έχει καθεστώς παρατηρητή, όπως δήλωσε ο Κερτ Κάμπελ, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι αναμένεται η ένταξη κι άλλων χωρών.

Οι καταστάσεις είναι «πολύ πιο επείγουσες» για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, δήλωσε ο Κάμπελ, καθώς η Κίνα προωθεί ήδη αμυντικές και οικονομικές συμφωνίες με τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

«Μεγάλο μέρος της βοήθειας στον Ειρηνικό δεν έχει συντονιστεί καλά (...). Θα επιδιώξουμε να το κάνουμε όσο βαδίζουμε προς τα εμπρός, χτίζοντας στους θεσμούς που υπάρχουν αλλά και στις δεσμεύσεις μας στον Ειρηνικό», συνέχισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα «ξεκάθαρο στρατηγικό στοιχείο» στην επιταχυνόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Εχουμε δει κατά τα τελευταία χρόνια μια πιο φιλόδοξη Κίνα, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει αποτυπώματα με στρατιωτικό τρόπο στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού (...) Αυτό έχει προκαλέσει άγχος σε κάποιο βαθμό σε συμμάχους μας, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά ακόμα και στο σύνολο των χωρών της περιοχής», συμπλήρωσε ο Κάμπελ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την Ταϊβάν, λέγοντας ότι «μιλάνε από μόνες τους» για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα «υπερασπιστούν» την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, με την Κίνα να απαντά ότι οι δηλώσεις αυτές στέλνουν «λάθος μήνυμα» σε όσους επιδιώκουν μια ανεξάρτητη Ταϊβάν.

77η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Χειμώνα κοινωνικής δυσαρέσκειας προβλέπει ο Α. Γκουτέρες

Από τη ΓΣ του ΟΗΕ

Copyright 2022 The Associated

Από τη ΓΣ του ΟΗΕ
Στο φόντο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, του πολέμου στην Ουκρανία, της απειλούμενης επισιτιστικής κρίσης που προκαλεί η ακρίβεια βασικών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, του ανταγωνισμού στην Ενέργεια και της κλιμάκωσης της όξυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα, ξεκίνησε χτες και επίσημα η Σύνοδος της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών, υπουργών Εξωτερικών, διπλωματών και άλλων αξιωματούχων.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε γενικόλογα ότι ο κόσμος σήμερα βρίσκεται «σε μεγάλο κίνδυνο» εκτιμώντας πως είναι αντιμέτωπος με επικίνδυνες συρράξεις, κλιματικές καταστροφές, περαιτέρω αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Βέβαια, όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κενό αέρος αλλά είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους στον σύγχρονο καπιταλισμό που πληρώνουν ποικιλόμορφα οι λαοί. Προειδοποίησε επίσης ότι διαγράφεται στον ορίζοντα ένας «χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας» λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, επιχειρώντας ουσιαστικά να αποτρέψει αυτή η λαϊκή δυσαρέσκεια να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου. Κατά τ' άλλα είπε, με τη γνωστή κενή ρητορεία, ότι «οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την πίστη των πληθυσμών στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Στη Σύνοδο τον λόγο πήραν στη συνέχεια ηγέτες χωρών με πρώτο τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ακολούθησε, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέβαλε ιδιαίτερα τον ρόλο της τουρκικής διπλωματίας εμφανίζοντας τη χώρα του ως «μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στο Παλαιστινιακό, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ελλάδας (δες αναλυτικά σε σχετικό θέμα στη σελ. 8).

Σήμερα αναμένεται η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενώ ομιλίες έχουν προγραμματίσει τις επόμενες μέρες μεταξύ άλλων και οι ηγέτες των Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, αλλά και Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Τη Ρωσία φέτος θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μητσοτάκης και Δένδιας στη Ν. Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χτες και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, έχουν προγραμματίσει πλήθος συναντήσεων και υπογραφή συμφωνιών. Η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύντομες συναντήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς, καθώς και με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β΄, είχε χτες στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Ο Δένδιας δήλωσε πως στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Γαλλογερμανικό σχέδιο «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου

Γαλλογερμανικό σχέδιο με στόχο την ενσωμάτωση της Σερβίας και του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα προωθηθεί στις αρχές του 2023, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την πρώτη συμφωνία των Βρυξελλών για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Albanian Post», το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει μια σειρά από βήματα, αλλά και αντίποινα σε περίπτωση που οι δύο χώρες απορρίψουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταδιακών βημάτων ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και αλληλοαναγνώρισης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει μια «μακρο-προοπτική» νέων σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με άμεσο στόχο να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2023 μια συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων κατά την οποία το Βελιγράδι θα αποδεχθεί ότι Σερβία και Κόσοβο «είναι δύο ξεχωριστές νομικές και πολιτικές πραγματικότητες», που πρέπει να αναγνωριστούν ως τέτοιες «από όλους» και πρώτα από όλες τις χώρες της ΕΕ. Υπό αυτό το σκεπτικό, η Σερβία καλείται να δεχτεί το Κόσοβο ως «ειδική πολιτική και νομική πραγματικότητα» και να προχωρήσει στην πλήρη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, επιτρέποντάς του την ένταξη σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, σε τέσσερα στάδια: Πρώτα (λόγω ενός αναμενόμενου ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έπειτα μέλος της Ιντερπόλ και της UNESCO, ακολούθως να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, και τέλος να ζητήσει να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Αν η Σερβία δεν το δεχτεί, θα επιβληθεί σε βάρος της οικονομική και χρηματοπιστωτική απομόνωση, θα διακοπεί η όποια οικονομική βοήθεια και θα συνεχίσει να μην εφαρμόζεται η συμφωνία του 2013 για τη συγκρότηση Ενωσης Κοινότητας Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.

Η Ρωσία «στηρίζει» τη Σερβία

Στο μεταξύ, χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τελετή παράδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Σερβίας στη Ρωσία, Μόμτσιλο Μπάμπιτς, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα» του Βελιγραδίου.

«Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, βασιζόμενοι κυρίως στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Σέρβους φίλους ευρεία υποστήριξη για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Σερβίας και την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», δήλωσε ο Πούτιν. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη στάση που τηρεί τελευταία η Σερβία απέναντι στη Ρωσία.

Η Σερβία, παρότι επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ και έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απέφυγε (όπως και η Τουρκία, που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ) να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

ΗΠΑ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Δεν είναι προτεραιότητα η εμπορική συμφωνία

Δεν επίκειται τουλάχιστον σύντομα μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το Brexit εδώ και καιρό. Αυτό παραδέχτηκε χτες η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού της στο εξωτερικό ως πρωθυπουργού.

Οι υποστηρικτές του Brexit επέμεναν ότι το δημοψήφισμα του 2016 θα άνοιγε τον δρόμο για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιμένει ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι προτεραιότητα, κάτι που παραδέχθηκε χτες στην πτήση από το Λονδίνο προς Νέα Υόρκη και η Λιζ Τρας, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Συγκρούσεις διαδηλωτών με παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας

Ενας 53χρονος Παλαιστίνιος, ο Φιράς Γιαΐς, σκοτώθηκε χτες στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών - στην πλειοψηφία τους υποστηρικτών της ισλαμικής «Χαμάς» - με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με αναφορές παλαιστινιακών ΜΜΕ, ο άτυχος 53χρονος δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις αλλά τις παρακολουθούσε από απόσταση, ώσπου δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι και έπεσε νεκρός.

Ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε τον θάνατο του Γιαΐς, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει ποιος τον πυροβόλησε. Ανέφερε πάντως ότι αναμένεται το ιατρικό και αστυνομικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του.

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Ταλάλ Ντουεϊκάτ, ισχυρίστηκε ότι στο μέρος όπου στεκόταν ο 53χρονος δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα, παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά προς τους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν κατά της επιχείρησης σύλληψης επτά μελών της «Χαμάς» με την κατηγορία της «σύστασης τρομοκρατικής ομάδας», από άνδρες των ισραηλινών υπηρεσιών «εσωτερικής ασφάλειας», «Shin Bet», αλλά και κατά της σύλληψης άλλων δύο στελεχών της «Χαμάς», από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ