Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Γαλλογερμανικό σχέδιο «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου

Γαλλογερμανικό σχέδιο με στόχο την ενσωμάτωση της Σερβίας και του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα προωθηθεί στις αρχές του 2023, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την πρώτη συμφωνία των Βρυξελλών για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο μερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Albanian Post», το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει μια σειρά από βήματα, αλλά και αντίποινα σε περίπτωση που οι δύο χώρες απορρίψουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταδιακών βημάτων ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και αλληλοαναγνώρισης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει μια «μακρο-προοπτική» νέων σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με άμεσο στόχο να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2023 μια συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων κατά την οποία το Βελιγράδι θα αποδεχθεί ότι Σερβία και Κόσοβο «είναι δύο ξεχωριστές νομικές και πολιτικές πραγματικότητες», που πρέπει να αναγνωριστούν ως τέτοιες «από όλους» και πρώτα από όλες τις χώρες της ΕΕ. Υπό αυτό το σκεπτικό, η Σερβία καλείται να δεχτεί το Κόσοβο ως «ειδική πολιτική και νομική πραγματικότητα» και να προχωρήσει στην πλήρη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, επιτρέποντάς του την ένταξη σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, σε τέσσερα στάδια: Πρώτα (λόγω ενός αναμενόμενου ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έπειτα μέλος της Ιντερπόλ και της UNESCO, ακολούθως να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, και τέλος να ζητήσει να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Αν η Σερβία δεν το δεχτεί, θα επιβληθεί σε βάρος της οικονομική και χρηματοπιστωτική απομόνωση, θα διακοπεί η όποια οικονομική βοήθεια και θα συνεχίσει να μην εφαρμόζεται η συμφωνία του 2013 για τη συγκρότηση Ενωσης Κοινότητας Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.

Η Ρωσία «στηρίζει» τη Σερβία

Στο μεταξύ, χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τελετή παράδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Σερβίας στη Ρωσία, Μόμτσιλο Μπάμπιτς, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα» του Βελιγραδίου.

«Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, βασιζόμενοι κυρίως στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Σέρβους φίλους ευρεία υποστήριξη για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Σερβίας και την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», δήλωσε ο Πούτιν. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη στάση που τηρεί τελευταία η Σερβία απέναντι στη Ρωσία.

Η Σερβία, παρότι επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ και έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απέφυγε (όπως και η Τουρκία, που είναι μέλος στο ΝΑΤΟ) να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ