Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
77η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Χειμώνα κοινωνικής δυσαρέσκειας προβλέπει ο Α. Γκουτέρες

Από τη ΓΣ του ΟΗΕ

Copyright 2022 The Associated

Από τη ΓΣ του ΟΗΕ
Στο φόντο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, του πολέμου στην Ουκρανία, της απειλούμενης επισιτιστικής κρίσης που προκαλεί η ακρίβεια βασικών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, του ανταγωνισμού στην Ενέργεια και της κλιμάκωσης της όξυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα, ξεκίνησε χτες και επίσημα η Σύνοδος της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών, υπουργών Εξωτερικών, διπλωματών και άλλων αξιωματούχων.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε γενικόλογα ότι ο κόσμος σήμερα βρίσκεται «σε μεγάλο κίνδυνο» εκτιμώντας πως είναι αντιμέτωπος με επικίνδυνες συρράξεις, κλιματικές καταστροφές, περαιτέρω αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Βέβαια, όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κενό αέρος αλλά είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους στον σύγχρονο καπιταλισμό που πληρώνουν ποικιλόμορφα οι λαοί. Προειδοποίησε επίσης ότι διαγράφεται στον ορίζοντα ένας «χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας» λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, επιχειρώντας ουσιαστικά να αποτρέψει αυτή η λαϊκή δυσαρέσκεια να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου. Κατά τ' άλλα είπε, με τη γνωστή κενή ρητορεία, ότι «οι γεωπολιτικοί διχασμοί υπονομεύουν τη δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την πίστη των πληθυσμών στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Στη Σύνοδο τον λόγο πήραν στη συνέχεια ηγέτες χωρών με πρώτο τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ακολούθησε, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέβαλε ιδιαίτερα τον ρόλο της τουρκικής διπλωματίας εμφανίζοντας τη χώρα του ως «μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στο Παλαιστινιακό, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ελλάδας (δες αναλυτικά σε σχετικό θέμα στη σελ. 8).

Σήμερα αναμένεται η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενώ ομιλίες έχουν προγραμματίσει τις επόμενες μέρες μεταξύ άλλων και οι ηγέτες των Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, αλλά και Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Τη Ρωσία φέτος θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μητσοτάκης και Δένδιας στη Ν. Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χτες και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, έχουν προγραμματίσει πλήθος συναντήσεων και υπογραφή συμφωνιών. Η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύντομες συναντήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς, καθώς και με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β΄, είχε χτες στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Ο Δένδιας δήλωσε πως στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ