Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης

Τη διενέργεια έρευνας για την εξακρίβωση των αιτιών θανάτου της 22χρονης Ιρανής από το Κουρδιστάν Μάχσα Αμινί στις 13 Σεπτέμβρη, μετά τη σύλληψή της από την ισλαμική «αστυνομία ήθους» για τη μη σωστή χρήση της ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) ζήτησε χτες από τις ιρανικές αρχές η Ιορδανή διπλωμάτης που είναι αναπληρώτρια ύπατη αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ Νασίρφ.

Ζήτησε πρόσβαση στις κάμερες κλειστού κυκλώματος από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατήθηκε, μετά τη σύλληψή της, η Μάσχα Αμινί προτού καταρρεύσει και καταλήξει σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

Μετά την κηδεία της το περασμένο Σάββατο ξέσπασαν διαδηλώσεις και ταραχές σε αρκετές πόλεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης και της βόρειας ιρανικής πόλης Ραστ, όπου προχτές βράδυ έγιναν 22 συλλήψεις. Παράλληλα, κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι τη Δευτέρα το βράδυ σκοτώθηκαν πέντε άτομα στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο νεαρής γυναίκας μετά τη σύλληψή της.

Επίσης υπάρχουν καταγγελίες για 4 νεκρούς από αστυνομικά πυρά στις διαμαρτυρίες στο ιρανικό Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ