ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
31ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΝΤΑΒΟΣ
Με το φόβο των μεγάλων διαδηλώσεων

Παντού βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις...

Associated Press

Παντού βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις...
ΝΤΑΒΟΣ.-

Ανοιξε χτες το απόγευμα τις πύλες του το 31ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή 30 ηγετών κρατών, 80 υπουργών και επικεφαλής επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο που συνέρρευσαν στο «στρατοκρατούμενο και αστυνομοκρατούμενο» Νταβός, αφού ο φόβος μεγάλων και μαχητικών διαδηλώσεων δεν έχει μόνο επισκιάσει τις εργασίες, αλλά και έχει γίνει το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τον Τύπο και τους ίδιους του συμμετέχοντες.

Τα συρματοπλέγματα, τα σημεία ελέγχου, οι χιλιάδες αστυνομικοί που έχουν παραταχθεί με αυτόματα ήταν το μοναδικό θέαμα που αντίκρισαν οι σύνεδροι του πολιτικοοικονομικού Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου και το οποίο καλείται να εξετάσει τρόπους... «για την υποστήριξη της ανάπτυξης και τη γεφύρωση του χάσματος» μεταξύ πλούσιων και φτωχών!

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκαν από τους οργανωτές που φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα επεισόδια της Νίκαιας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και της Πράγας, κατά τη διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οσοι αντιτίθενται στη «λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης» εκτός από τη διαδήλωση που προετοιμάζουν για το Σάββατο κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ, διοργανώνουν ταυτόχρονα με το Φόρουμ αντι-συνέδρια στη Ζυρίχη και στο ίδιο το Νταβός. Πάντως το μεγαλύτερο φόβητρο για τις αρχές παραμένει η προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση που οργανώνει το «Συντονιστικό κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Η διαδήλωση έχει απαγορευτεί από τις τοπικές αρχές, ενώ δεν επιτράπηκε να εισέλθουν στο έδαφος της Ελβετίας περίπου 300 αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις. Η αστυνομία απέκλεισε με συρματοπλέγματα τα νευραλγικά σημεία της πόλης και απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο καθ' όλη τη διάρκεια του Φόρουμ. Οι αρχές επιστράτευσαν μάλιστα και 300 στρατιώτες - τέσσερις φορές περισσότερους σε σχέση με πέρσι - για τη διατήρηση της τάξης.

Στο διά ταύτα του Φόρουμ, την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μόριτζ Λόιενμπέργκερ, ο οποίος καλωσόρισε τους περισσότερους από 3.200 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και του Μεξικού, Ούγκο Τσάβεζκαι Βισέντε Φοξ, αλλά και τους επιχειρηματίες που δίνουν το «παρών» από όλον τον κόσμο, όπως ο Μπιλ Γκέιτς («Microsoft»), o Ντάγκλας Νταφτ («Coca Cola») και ο Φρανσουά Ρουσελί («Electricite de France»).

Ακόμα στο Νταβός ενδέχεται να μεταβεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και είναι πιθανό, αφού ήδη στην ελβετική πόλη αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, αλλά και ο Σιμόν Πέρες, να υπάρξει διάλογος για το Μεσανατολικό.

Αμέσως μετά την έναρξη του Φόρουμ ακολούθησε και η πρώτη συζήτηση με θέμα: «Πώς μπορεί να αποδώσει η Παγκοσμιοποίηση: Η άποψη του Νότου», με κύριο εισηγητή τον Πρόεδρο της Τανζανίας Μπέντζαμιν Ουίλιαμ Μκάπα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-

Για πέντε μέρες, 20 χιλιάδες αντιπρόσωποι από εκατοντάδες μαζικά κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στο «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ», που άνοιξε χτες τις εργασίες του στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με μοναδικό στόχο να καταλήξουν σε μια εναλλακτική πρόταση, αλλά κυρίως να οικοδομήσουν μία ευρύτερη παγκόσμια κίνηση κατά της «αποκλειστικής παγκοσμιοποίησης» με το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο που συζητιέται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην ελβετική πόλη Νταβός και κυρίως να οικοδομήσουν ένα μέτωπο δράσης που θα μπορεί να αποδείξει, αλλά και να δράσει υπέρ «ενός άλλου κόσμου που είναι εφικτός». Αυτό είναι και το σύνθημα που υιοθέτησαν οι σύνεδροι κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ.

Το Φόρουμ, που οργανώνεται κυρίως από τον αριστερό συνασπισμό «Κόμμα των Εργαζομένων», φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στόχος των οργανωτών είναι «η οριοθέτηση και η συγκρότηση ενός εναλλακτικού κινήματος πολιτών που θα αγωνιστεί για ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο και κατά του νεοφιλελευθερισμού», όπως δήλωσε στο «Inter Press Service» και ο Μιγκέλ Ροσέτο, αντιπρόεδρος των τοπικών κυβερνήσεών του, «Ρίο Γκράντε δο Σουλ», και οργανωτής του Φόρουμ εκ μέρους τους. Το «Ρίο Γκράντε δο Σουλ» είναι οι πολιτείες των «γκαούτσος», δηλαδή των φτωχών χωρικών, η πατρίδα των ακτημόνων, του «Κινήματος χωρίς Γη», όπου οι αριστερές τοπικές κυβερνήσεις - το «Κόμμα των Εργαζομένων» είναι ο μόνιμος νικητής των εκλογών - τα τελευταία 12 χρόνια έχουν εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα «σοσιαλιστικής οικολογίας και ανθρωπιστικής δράσης», που «προετοιμάζει την περιοχή να γίνει το μοναδικό ελεύθερο σημείο του πλανήτη. Ελεύθερο από τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», όπως τόνισε και ο κυβερνήτης κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, Ολίβιο Ντούτρα.

Συνεπώς, η επιλογή του τόπου διεξαγωγής του Φόρουμ δεν είναι τυχαία, καθώς στην ατζέντα των εργασιών του συνυπάρχει ένα πλήθος διαφορετικών θεμάτων, περιβαλλοντικών, συνθηκών εργασίας, οικονομικής ανάπτυξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανισότητας κλπ., ενώ θα υπάρχουν μία σειρά καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά και ομάδες συζητήσεων. Το πρώτο βήμα για τους διοργανωτές είναι να βρεθεί μία πρώτη κοινή πλατφόρμα τουλάχιστον ως προς τα «περιβαλλοντικά ζητήματα σε απόλυτα συνάφεια με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης» ως σημείο εκκίνησης της κοινής δράσης, όπως δήλωσε και ο Ζαν Πιερ Λιρόι, εκ μέρους της «Ομοσπονδίας Κοινωνικών Και Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων», μία βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στον παγκόσμιο πλούτο και η σταθερότητα είναι μία από τις τέσσερις κύριες θεματικές ενότητες, όπου διεθνείς προσωπικότητες, αλλά και πολιτικοί ηγέτες θα λάβουν μέρος. Οπως ο καθηγητής του ΜΙΤ αλλά και συγγραφέας πολλών βιβλίων Νόαμ Τσόμσκι, η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα, η πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Ελεύθερη Γαλλία» Ντανιέλ Μιτεράν, καθώς και ο ηγέτης του ανεξάρτητου πια Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος Χόρτα. Τα συμπεράσματα του Φόρουμ θα παρουσιαστούν τον προσεχή Απρίλη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσιγκτον.

Στο Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε μετέχουν εκπρόσωποι 900 μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και 450 βουλευτές από όλο τον κόσμο. Το Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε θα αρχίσει με μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΛ
Σιγή ιχθύος...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ακλόνητος στον «κόσμο της σιωπής» παρέμεινε και πάλι χτες ο πρώην καγκελάριος και «δεινόσαυρος» της γερμανικής πολιτικής σκηνής, Χέλμουτ Κολ, καταθέτοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά στην επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση - σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από «δωρητές», του κόμματος του οποίου ήταν ηγέτης για δύο περίπου δεκαετίες, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

Ο Χέλμουτ Κολ επέμεινε στην άρνησή του να αποκαλύψει τα ονόματα των μυστηριωδών δωρητών που του έδωσαν 2,1 εκατομμύρια μάρκα για τη «Χριστιανοδημοκρατική Ενωση» (CDU) και μάλιστα επιτέθηκε στην «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι κάνει κατάχρηση της έρευνας με μοναδικό σκοπό της περάτωσης της πολιτικής βεντέτας που έχει ένα και μόνο στόχο: « να σπιλώσει και να ποινικοποιήσει» τον Χέλμουτ Κολ, που για 16 συναπτά έτη ήταν ο ηγέτης της χώρας και που το μεγαλύτερό του επίτευγμα θεωρείται η ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Καταθέτοντας στην επιτροπή του κοινοβουλίου που ερευνά τις περιπτώσεις παρανόμων χρηματοδοτήσεων, ο Κολ τόνισε ότι δε θα δώσει καμία λεπτομέρεια για τις μυστικές δωρεές. « Δεν έχω τίποτα να προσθέσω» παρατήρησε, ενώ διακοπτόταν συνεχώς από τα μέλη της επιτροπής, τα οποία επέμεναν στις ερωτήσεις. « Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν πάλι προσπάθειες ενοχοποίησής μου και θα περιπέσω σε αντιφάσεις», τόνισε σε κάποια φάση, ενώ λίγο αργότερα απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Φόλκερ Νόιμαν, τόνισε ότι « η επιτροπή δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει εδώ και 13 μήνες κανένα στοιχείο», που να ενοχοποιεί τον ίδιο.

Νωρίτερα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χανς ΝτίτριχΓκένσερ που και εκείνος με τη σειρά παρέμεινε «σιωπηλός», τρόπον τινά, αφού δήλωσε στην επιτροπή του Κοινοβουλίου ότι δε γνωρίζει τίποτα για δωροδοκίες σε σχέση με την πώληση γερμανικών αρμάτων μάχης στη Σαουδική Αραβία το 1991.

Ο Γκένσερ που διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1974 μέχρι το 1992 είναι και σήμερα ένας από τους πλέον εξέχοντες πολιτικούς της Γερμανίας. Ο πρόεδρος της επιτροπής, που ανήκει στο κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», ισχυρίστηκε πάντως ότι το 47% του τιμήματος που καταβλήθηκε για τα άρματα μάχης «Fuchs» που παραδόθηκαν στη Σαουδική Αραβία ήταν στην πραγματικότητα προϊόν δωροδοκιών, το συνολικό ύψος των οποίων έφτασε τα 97 εκατομμύρια δολάρια, που ενδέχεται να κατέληξαν στα ταμεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έστειλε στρατεύματα στον πόλεμο στον Κόλπο, η κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ δεχόταν μεγάλες πιέσεις για αποστολή όπλων σε χώρες στην περιοχή, παρατήρησε ο Γκένσερ προς τα μέλη της επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκένσερ δεν είναι μέλος της CDU, αλλά του μικρού κόμματος των «Ελεύθερων Δημοκρατών», εταίρου στην τότε κυβέρνηση του Κολ. Η «Χριστιανοδημοκρατική Ενωση», κυβέρνησε τη Γερμανία μέχρι το 1998, που παραχώρησε τα σκήπτρα της εξουσίας και συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο που ξέσπασε το Νοέμβρη του 1999. Μέχρι σήμερα το Κοινοβούλιο έχει επιβάλει πρόστιμα στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση ύψους 49 εκατομμυρίων μάρκων, αλλά έχει ασκηθεί έφεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ