ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΚΟ
"Κομπολόι" στα χέρια της κάθε "Σαρέσκο" η κυβέρνηση

Η περίπτωση "Σαρέσκο" δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του σκανδάλου

Κομπολογάκι στα χέρια της κάθε "Σαρέσκο", η οποία αγοράζει κερδοφόρες εταιρίες του δημοσίου χωρίς χρήματα.... έχει γίνει η κυβέρνηση Σημίτη, σαν φυσιολογικό βέβαια αποτέλεσμα της δυσοσμίας που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η "Σαρέσκο" λοιπόν, όχι μόνο πήρε μέρος στον διαγωνισμό για την πώληση των ΚΑΕ, χωρίς χρήματα, όχι μόνο χρειάστηκε να επέμβει την τελευταία στιγμή, κατ' εντολή της κυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα για να βρεθούν τα χρήματα, αλλά συνεχίζει να προκαλεί και σήμερα. Με τις πλάτες βέβαια της κυβέρνησης.

Ενώ λοιπόν η σχετική σύμβαση για τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών υπογράφτηκε την προηγούμενη Πέμπτη, και ενώ οι σχετικές διεργασίες (καταβολή του τιμήματος μέσω του Χρηματιστηρίου) θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την Τρίτη που μας πέρασε, το θέμα συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα. Η μεταβίβαση των μετοχών δεν έγινε, όπως επίσης και η καταβολή του τιμήματος.

Αν και έγινε προσπάθεια να υπάρξει επικοινωνία τόσο με τους κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και με τους εκπροσώπους της "Σαρέσκο" στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό. Και οι δύο πλευρές σιωπούσαν προκλητικά. Σε ανεπίσημο επίπεδο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έκαναν λόγο για καθυστερήσεις που οφείλονται σε... διαδικαστικά θέματα, ενώ πέταξαν το μπαλάκι στο υπουργείο Ανάπτυξης, ισχυριζόμενοι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστέρησε να βγάλει την απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού πώλησης. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

Ο,τι πάντως και να συμβαίνει, το γενικότερο συμπέρασμα παραμένει. Ο κάθε τυχάρπαστος μάς έχει πάρει χαμπάρι ότι ξεπουλάμε όσο - όσο τα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και έχει στηθεί στην ουρά και περιμένει να πάρει κομμάτι από τη λεηλασία. Και έχουν μαζευτεί πολλοί τυχάρπαστοι...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Από την ομηρία Κοπελούζου στον κλοιό των ισχυρών της Ευρώπης

Με χτεσινές της δηλώσεις η υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την είσοδο στην ελληνική αγορά και δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων, αρχής γενομένης με την πολυεθνική SHELL και την ιταλική ENI

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ολοταχώς η υπόθεση φυσικού αερίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ενεργειακό τομέα και την εθνική οικονομία, αφού οι κυβερνώντες - με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο - άγονται και φέρονται από τις διεργασίες και ανακατατάξεις των πολυεθνικών συμφερόντων διεθνώς. Αυτό προκύπτει τόσο από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και τα προβλήματα που ανέκυψαν τελευταία με την ελλιπή τροφοδότηση της χώρας σε φυσικό αέριο αλλά και χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου για το θέμα.

Με τις χτεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε - εμμέσως πλην σαφώς - την απόφαση της κυβέρνησης για εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλον προμηθευτή.Απόφαση που ταυτίζεται με την είσοδο στην ελληνική αγορά και δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων, αρχής γενομένης με την πολυεθνική SHELL και την ιταλική ENI. Εταιρίες με τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, οι οποίες σύμφωνα με την υπουργό θα είναι έτοιμες για λειτουργία την ερχόμενη Ανοιξη.

Το όλο πρόβλημα όπως το εμφάνισε η υπουργός, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν είναι σε θέση να μας παραδώσουν τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουμε ζητήσει και μάλιστα στην ποιότητα που ορίζεται στη σύμβαση, δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία βιομηχανιών και της ΔΕΗ και καθιστώντας τη ΔΕΠΑ ασυνεπή στις υποχρεώσεις της προς τους παραπάνω πελάτες της. Το πρόβλημα σύμφωνα με τη Β. Παπανδρέου προέκυψε τις τελευταίες μέρες και οι Ρώσοι ήδη παραδέχονται την ανεπάρκειά τους ως προς την ποιότητα, ωστόσο δεν αποδέχονται τα προβλήματα που αναφέρονται στις ποσότητες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που στο βαθμό που υπάρχει, σε καμία περίπτωση δεν έχει τις διαστάσεις που επιχείρησε να του δώσει η Β. Παπανδρέου, καθώς το σύστημα του φυσικού αερίου της χώρας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό. Ετσι, τα προβλήματα της ΔΕΗ που η υπουργός εμφάνισε, είναι περισσότερο δυνητικά και όχι υπαρκτά αφού, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, τόσο το Λαύριο όσο και το Κερατσίνι αυτή τη στιγμή αδυνατούν να μπουν σε λειτουργία λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Γεγονός είναι ότι η Β. Παπανδρέου μια ημέρα μετά τη συνάντησή της για το θέμα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την απόφαση να μεταβεί η ίδια στη Μόσχα προκειμένου να επιλύσει το θέμα, του απέδωσε διαστάσεις που δεν του αναλογούν. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εντύπωση που προσπάθησε να καλλιεργήσει χτες η υπουργός, ότι δηλαδή η Ρωσία και η "Γκαζ Προμ" δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο, όταν είναι γνωστό ότι το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου καλύπτεται χρόνια τώρα από τη Ρωσία χωρίς να προκύψουν ποτέ προβλήματα αυτού του μεγέθους.

Φαίνεται ότι στόχος της υπουργού, είναι από τη μια η υποβάθμιση των ευθυνών που αναλογούν στην ίδια και στους προκατόχους της - για τις επιλογές και την εγκληματική ανάπτυξη του έργου του φυσικού αερίου - και από την άλλη, να ανοίξει το δρόμο για την εξυπηρέτηση των δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων στην ελληνική αγορά και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων. Σε αυτά τα πλαίσια η Β. Παπανδρέου έχει ήδη ζητήσει από τους Ρώσους αποζημιώσεις για μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων.

Στον αντίποδα όλων αυτών των χειρισμών βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας της χώρας ο οποίος υπονομεύεται συνεχώς από τους κάθε φορά ισχυρούς στην αγορά, η εθνική οικονομία και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουνεκτός από τα πλέον των 700 δισ. δρχ. κόστος του έργου του φυσικού αερίου και μία αντίστοιχου κόστους υποδομή για την ένταξη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας του φυσικού αερίου που ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες παραμένει ακόμη ευσεβής πόθος με ανυπολόγιστο τελικό κόστος.

Επιχείρηση εξωραϊσμού του φορολογικού συστήματος

Με την παράθεση επιλεγμένων στοιχείων, ο υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι έγινε δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών!

Να αποδείξει τα αναπόδεικτα για το φορομπηχτικό χαρακτήρα του ισχύοντος φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - που συζητά το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού 1999 - ο υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να κάνει πράξη το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, που ορίζει ότι "κάθε Ελληνας πολίτης πρέπει να συμβάλει στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες". Και καθώς γνώριζε ότι ο ισχυρισμός του όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και προκαλεί τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που χρόνο με το χρόνο πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, ο κύριος υφυπουργός παρέθεσε μια σειρά επιλεγμένους πίνακες με στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τη ρήση ότι "στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι".

Η όλη προσπάθεια του υφυπουργού να πείσει τους βουλευτές, αλλά και την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να κάνει δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών, στηρίχτηκε στην παράθεση μερικών μόνο στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις, για τα οικονομικά έτη 1997 και 1998 (αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1996 και 1997 αντίστοιχα). Από τα στοιχεία αυτά (αφορούν το συνολικό αριθμό των φορολογουμένων, τα συνολικά εισοδήματα και το συνολικό φόρο που πληρώθηκε) δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα αν βελτιώθηκε ή χειροτέρευσε και για ποιους το ισχύον φορολογικό καθεστώς.

Μερικοί από τους πίνακες αυτούς δείχνουν ότι με βάση τις δηλώσεις του 1998 (που αφορούν εκκαθάριση εισοδημάτων του 1997):

  • Το 75,02% των φορολογούμενων δήλωσαν εισόδημα έως 4 εκατ. δρχ. και πλήρωσαν το 20,26% του συνολικού φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
  • Το 22,,45% των φορολογουμένων δήλωσε από 4-8 εκατ. δρχ. και πλήρωσαν το 54,08% του συνολικού φόρου εισοδήματος.
  • Από 8-15 εκατ. δρχ. δήλωσε μόλις το 2,54% των φορολογούμενων και πλήρωσαν το 25,51% του συνόλου του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Τα πιο πάνω στοιχεία, όμως, δε δείχνουν ποιοι επιβαρύνθηκαν και πόσο. Αυτό θα φαινόταν, αν ο κύριος υπουργός έδινε όλα τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις προσωπικών εισοδημάτων. Δηλαδή τα αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των φορολογουμένων, τα εισοδήματα που δήλωσαν και το φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν κατά κατηγορία (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επιχειρηματίες, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες). Δεν τα έδωσε όμως, προφανώς γιατί τα στοιχεία αυτά δείχνουν αυτό που έδειχναν και τα περσινά στοιχεία. Οτι, δηλαδή, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια του πληθωρισμού, αφού πέρσι σε κάθε 100 δραχμές προσωπικό φόρο εισοδήματος, το κράτος παίρνει γύρω στις 60 δραχμές από τους μισθωτούς και συνταξιούχους...
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Συμφωνία για μελλοντικό δάνειο 1,4 δισ. ΕΥΡΩ

Συμφωνία για χορήγηση δανείου ύψους 1,4 δισ. ΕΥΡΩ, όταν και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και κοινοπραξίας 23 τραπεζών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, γίνεται λόγος για συμφωνία παροχής διευκόλυνσης με τη μορφή χρηματοπιστωτικής ετοιμότητας, η οποία υπογράφηκε χθες στη Φραγκφούρτη.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί σε διάστημα τριών ετών, να αντλήσει από την κοινοπραξία των 23 τραπεζών δάνειο ύψους 1,4 δισ. ΕΥΡΩ και σε αντιστάθμισμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει τόκους που αντιστοιχούν σε ένα επιτόκιο ύψους 0,125%. Το επιτόκιο αυτό, το οποίο ονομάζεται επιτόκιο ετοιμότητας, είναι διαφορετικό από το επιτόκιο αγοράς που θα καθοριστεί σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιήσει τη συμφωνία και ζητήσει μέρος ή το σύνολο του δανείου που έχει συμφωνηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ