Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχείρηση εξωραϊσμού του φορολογικού συστήματος

Με την παράθεση επιλεγμένων στοιχείων, ο υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι έγινε δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών!

Να αποδείξει τα αναπόδεικτα για το φορομπηχτικό χαρακτήρα του ισχύοντος φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - που συζητά το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού 1999 - ο υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να κάνει πράξη το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, που ορίζει ότι "κάθε Ελληνας πολίτης πρέπει να συμβάλει στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες". Και καθώς γνώριζε ότι ο ισχυρισμός του όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και προκαλεί τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που χρόνο με το χρόνο πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, ο κύριος υφυπουργός παρέθεσε μια σειρά επιλεγμένους πίνακες με στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τη ρήση ότι "στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι".

Η όλη προσπάθεια του υφυπουργού να πείσει τους βουλευτές, αλλά και την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να κάνει δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών, στηρίχτηκε στην παράθεση μερικών μόνο στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις, για τα οικονομικά έτη 1997 και 1998 (αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1996 και 1997 αντίστοιχα). Από τα στοιχεία αυτά (αφορούν το συνολικό αριθμό των φορολογουμένων, τα συνολικά εισοδήματα και το συνολικό φόρο που πληρώθηκε) δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα αν βελτιώθηκε ή χειροτέρευσε και για ποιους το ισχύον φορολογικό καθεστώς.

Μερικοί από τους πίνακες αυτούς δείχνουν ότι με βάση τις δηλώσεις του 1998 (που αφορούν εκκαθάριση εισοδημάτων του 1997):

  • Το 75,02% των φορολογούμενων δήλωσαν εισόδημα έως 4 εκατ. δρχ. και πλήρωσαν το 20,26% του συνολικού φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
  • Το 22,,45% των φορολογουμένων δήλωσε από 4-8 εκατ. δρχ. και πλήρωσαν το 54,08% του συνολικού φόρου εισοδήματος.
  • Από 8-15 εκατ. δρχ. δήλωσε μόλις το 2,54% των φορολογούμενων και πλήρωσαν το 25,51% του συνόλου του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Τα πιο πάνω στοιχεία, όμως, δε δείχνουν ποιοι επιβαρύνθηκαν και πόσο. Αυτό θα φαινόταν, αν ο κύριος υπουργός έδινε όλα τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις προσωπικών εισοδημάτων. Δηλαδή τα αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των φορολογουμένων, τα εισοδήματα που δήλωσαν και το φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν κατά κατηγορία (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επιχειρηματίες, εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες). Δεν τα έδωσε όμως, προφανώς γιατί τα στοιχεία αυτά δείχνουν αυτό που έδειχναν και τα περσινά στοιχεία. Οτι, δηλαδή, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια του πληθωρισμού, αφού πέρσι σε κάθε 100 δραχμές προσωπικό φόρο εισοδήματος, το κράτος παίρνει γύρω στις 60 δραχμές από τους μισθωτούς και συνταξιούχους...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ