Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Από την ομηρία Κοπελούζου στον κλοιό των ισχυρών της Ευρώπης

Με χτεσινές της δηλώσεις η υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την είσοδο στην ελληνική αγορά και δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων, αρχής γενομένης με την πολυεθνική SHELL και την ιταλική ENI

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ολοταχώς η υπόθεση φυσικού αερίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ενεργειακό τομέα και την εθνική οικονομία, αφού οι κυβερνώντες - με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο - άγονται και φέρονται από τις διεργασίες και ανακατατάξεις των πολυεθνικών συμφερόντων διεθνώς. Αυτό προκύπτει τόσο από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και τα προβλήματα που ανέκυψαν τελευταία με την ελλιπή τροφοδότηση της χώρας σε φυσικό αέριο αλλά και χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου για το θέμα.

Με τις χτεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε - εμμέσως πλην σαφώς - την απόφαση της κυβέρνησης για εισαγωγή φυσικού αερίου και από άλλον προμηθευτή.Απόφαση που ταυτίζεται με την είσοδο στην ελληνική αγορά και δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων, αρχής γενομένης με την πολυεθνική SHELL και την ιταλική ENI. Εταιρίες με τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, οι οποίες σύμφωνα με την υπουργό θα είναι έτοιμες για λειτουργία την ερχόμενη Ανοιξη.

Το όλο πρόβλημα όπως το εμφάνισε η υπουργός, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν είναι σε θέση να μας παραδώσουν τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουμε ζητήσει και μάλιστα στην ποιότητα που ορίζεται στη σύμβαση, δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία βιομηχανιών και της ΔΕΗ και καθιστώντας τη ΔΕΠΑ ασυνεπή στις υποχρεώσεις της προς τους παραπάνω πελάτες της. Το πρόβλημα σύμφωνα με τη Β. Παπανδρέου προέκυψε τις τελευταίες μέρες και οι Ρώσοι ήδη παραδέχονται την ανεπάρκειά τους ως προς την ποιότητα, ωστόσο δεν αποδέχονται τα προβλήματα που αναφέρονται στις ποσότητες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που στο βαθμό που υπάρχει, σε καμία περίπτωση δεν έχει τις διαστάσεις που επιχείρησε να του δώσει η Β. Παπανδρέου, καθώς το σύστημα του φυσικού αερίου της χώρας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό. Ετσι, τα προβλήματα της ΔΕΗ που η υπουργός εμφάνισε, είναι περισσότερο δυνητικά και όχι υπαρκτά αφού, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, τόσο το Λαύριο όσο και το Κερατσίνι αυτή τη στιγμή αδυνατούν να μπουν σε λειτουργία λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Γεγονός είναι ότι η Β. Παπανδρέου μια ημέρα μετά τη συνάντησή της για το θέμα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την απόφαση να μεταβεί η ίδια στη Μόσχα προκειμένου να επιλύσει το θέμα, του απέδωσε διαστάσεις που δεν του αναλογούν. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εντύπωση που προσπάθησε να καλλιεργήσει χτες η υπουργός, ότι δηλαδή η Ρωσία και η "Γκαζ Προμ" δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο, όταν είναι γνωστό ότι το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου καλύπτεται χρόνια τώρα από τη Ρωσία χωρίς να προκύψουν ποτέ προβλήματα αυτού του μεγέθους.

Φαίνεται ότι στόχος της υπουργού, είναι από τη μια η υποβάθμιση των ευθυνών που αναλογούν στην ίδια και στους προκατόχους της - για τις επιλογές και την εγκληματική ανάπτυξη του έργου του φυσικού αερίου - και από την άλλη, να ανοίξει το δρόμο για την εξυπηρέτηση των δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων στην ελληνική αγορά και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων. Σε αυτά τα πλαίσια η Β. Παπανδρέου έχει ήδη ζητήσει από τους Ρώσους αποζημιώσεις για μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων.

Στον αντίποδα όλων αυτών των χειρισμών βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας της χώρας ο οποίος υπονομεύεται συνεχώς από τους κάθε φορά ισχυρούς στην αγορά, η εθνική οικονομία και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουνεκτός από τα πλέον των 700 δισ. δρχ. κόστος του έργου του φυσικού αερίου και μία αντίστοιχου κόστους υποδομή για την ένταξη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας του φυσικού αερίου που ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες παραμένει ακόμη ευσεβής πόθος με ανυπολόγιστο τελικό κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ