Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οργιάζει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οργιο λαθρεμπορίας πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στο χώρο του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς πληθώρα επιτήδειων αξιοποιεί τους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος και εκμεταλλεύεται τη φτηνότερη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έναντι του πετρελαίου κίνησης λόγω του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση, στα πλαίσια του αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί για τη μείωση του πληθωρισμού, αποφάσισε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στις 20 δραχμές το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ ανέρχεται στις 77 δραχμές το λίτρο. Τη σημαντική αυτή διαφορά στον ΕΦΚ ανάμεσα στις δύο κατηγορίες πετρελαίου που βεβαίως αποτυπώνεται και στις λιανικές τιμές πώλησής τους, αξιοποιούν διάφοροι "αετονύχηδες" κάνοντας χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί κίνησης όπως θα έπρεπε. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε χτες αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών - που έκανε λόγο για συμπαιγνία οδηγών, πρατηριούχων και εταιριών - αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα φορτηγό που να καταναλώνει πετρέλαιο κίνησης!

Παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη η ένταση του φαινομένου λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης μετά τη μείωση του ΕΦΚ, η πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης) εμφανίζεται για άλλη μια φορά ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Το παραπάνω φαινόμενο δεν είναι άσχετο με τους χαμηλούς ρυθμούς αύξησης που εμφανίζουν τα έσοδα κατά τον τρέχοντα μήνα, κυρίως λόγω της κακής πορείας των τελωνειακών εσόδων. Μ' αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θεωρείται αδύνατη η επίτευξη του στόχου αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 11,79% που έχει τεθεί για το μήνα Νοέμβρη έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Σ' αυτά τα πλαίσια η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για αναθέρμανση των εσόδων, στις διατάξεις της πρόσφατης γενικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, στην οποία φέρεται να ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός οφειλετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ