Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
Προσοχή στις πωλήσεις με δόσεις

Φραστικό ενδιαφέρον της υπουργού Ανάπτυξης, για τα κρούσματα εξαπάτησης των καταναλωτών από επιχειρήσεις που πωλούν με δόσεις ή από απόσταση

Φραστικό ενδιαφέρον για τη συστηματική εξαπάτηση των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις κατά τις πωλήσεις με δόσεις επιχείρησε να επιδείξει χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η υπουργός υποστήριξε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου διενεργούν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν, εάν στις πωλήσεις μ' αυτό τον τρόπο, παρέχονται στους καταναλωτές οι προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία πληροφορίες, κυρίως ενόψει της εορταστικής περιόδου οπότε και αυξάνονται οι επί πιστώσει πωλήσεις. Παράλληλα, βέβαια, η ίδια επέστησε και την προσοχή των καταναλωτών όταν πραγματοποιούν αγορές με δόσεις. Ολα αυτά, τη στιγμή που η εξαπάτηση των καταναλωτών, που από ανάγκη βάζουν δόσεις για να αγοράσουν κάποια είδη, είναι κοινό μυστικό και αποτελεί πάγια τακτική των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.

Και ενώ είναι γνωστό, ότι οι πωλήσεις με δόσεις, στην ουσία εξυπηρετούν τα ίδια τα καταστήματα - που κερδίζουν από τα επιτόκια της τάξης μέχρι και 40% που επιβάλλουν στις δόσεις - η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Β. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις μ' αυτό τον τρόπο γίνονται για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών! Εξίσου γνωστό είναι επίσης, πως όταν κάποιος ζητήσει να αγοράσει ένα προϊόν με δόσεις, η τιμή βάσης επάνω στην οποία υπολογίζονται οι δόσεις είναι υψηλότερη από την τιμή στην οποία θα το αγόραζε μετρητοίς.

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, σε κάθε είδος που πωλείται επί πιστώσει θα πρέπει να αναγράφονται, τόσο μέσα στο κατάστημα όσο και στις διαφημίσεις, τα παρακάτω στοιχεία:

  • Η αξία του είδους τοις μετρητοίς.
  • Η αξία του είδους για πώληση επί πιστώσει και το επιτόκιο που έχει υπολογιστεί για τη διαμόρφωσή της.
  • Το ποσό της προκαταβολής που τυχόν καλείται να καταβάλει ο αγοραστής.
  • Ο αριθμός των δόσεων και το ποσό της κάθε δόσης.
  • Το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο (ΕΠΕ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ