Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Δυναμικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσής τους ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα και οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, υπογράμμισαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της Αθήνας

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης ενάντια στην πολιτική που στο όνομα της ΟΝΕ και - στην πραγματικότητα - της εξυπηρέτησης μιας χούφτας πολυεθνικών χτυπάει τα λαϊκά εισοδήματα, οδηγεί στην απόγνωση και στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, δήλωσαν χτες στην παναττική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι από 14 ομοσπονδίες τοπικές και κλαδικές του νομού. Σε ένα έντονα αγωνιστικό, δυναμικό κλίμα οι ΕΒΕ μετέτρεψαν σε μαχητική διεκδίκηση την αγανάκτησή τους και την καθημερινή αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, της ίδιας της δουλιάς τους, διεκδικώντας:

  • Αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
  • Αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που προκαλεί αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν στον άγριο ανταγωνισμό των πολυεθνικών.
  • Αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που έχει μπει στη λαιμητόμο των περικοπών των κοινωνικών δαπανών.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης εγκρίθηκε ψήφισμα και μετά το τέλος της πορείας στη Βουλή, αντιπροσωπεία των ΕΒΕ παρέδωσε το ψήφισμα στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου κατήγγειλε τη διαιώνιση της λιτότητας, την αύξηση της φορολογίας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και το κουτσούρεμα των κοινωνικών δαπανών μέσα από το νέο προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πολιτική δε συζητείται, μόνο ανατρέπεται. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τόνισε, κάποιους πλήττει και κάποιους ωφελεί. Χαμένοι είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι μικρέμποροι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, δηλαδή το 95% του ελληνικού λαού. Τα αποτελέσματά της αποτυπώνουν τα χιλιάδες λουκέτα, η συσσώρευση των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων γραμματίων, η εξαθλίωση των εργαζομένων και συνταξιούχων, ο διωγμός των αγροτών από τη γη τους. Από την άλλη μεριά κερδισμένοι είναι το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, όπως αποδεικνύεται από τους ισολογισμούς των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, που χρόνο με το χρόνο υπερπολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Είναι πια καθαρό, υπογράμμισε ο Χ. Χαλβατζόγλου, ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και παρ' όλ' αυτά, κατήγγειλε, υπάρχουν κάποιοι συνδικαλιστές που δε θέλουν να το δουν μόνο και μόνο από κομματική σκοπιμότητα. Ενώ, οι κυβερνώντες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται είναι εφαρμογή μιας πολιτικής προκαθορισμένης και προαποφασισμένης που θα εφαρμοστεί πάση θυσία, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Αρα, κατέληξε, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να λέει κανείς ΝΑΙ στην ΟΝΕ, αλλά ΟΧΙ σ' αυτή την πολιτική που τη συνοδεύει. Αυτά είναι δύο πράγματα ταυτόσημα και ΟΝΕ σημαίνει συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής.Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ τόνισε κατηγορηματικά ότι η λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ και όλων όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική βρίσκεται στη σύγκρουση για την ανατροπή της.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους ΕΒΕ απηύθυναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος,ο οποίος ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 2 Δεκέμβρη στην πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Χρ. Τριάντης,που τόνισε ότι οι συνταξιούχοι είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και θα παρευρεθούν και στη συγκέντρωση της 2 Δεκέμβρη. Τέλος, στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Λεων. Αυδής, ο Γ. Κατημερτζής και ο Ν. Στεφανίδης, οι οποίοι δήλωσαν την αναγκαιότητα υποστήριξης των ΕΒΕ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παρευρέθηκε και ο Σπ. Στριφτάρης,εκ μέρους του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ