Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συμφώνησαν να παγώσουν τον τιμάριθμο με τεχνάσματα

Η υπουργός Ανάπτυξης, στα πλαίσια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, ανακοίνωσε χτες μερικές νέες "συμφωνίες κυρίων" για πάγωμα ή μικρές αυξήσεις τιμών σε επώνυμα προϊόντα

Με ανέξοδες ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού από την καθημερινότητα της ανεπάρκειας των λαϊκών εισοδημάτων να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως τη βιώνουν τα νοικοκυριά, συνεχίζει η κυβέρνηση την αγωνιώδη της προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές, προκειμένου να πετύχει το στόχο για πληθωρισμό που έχει θέσει για το τέλος του 1999. Σ' αυτά τα πλαίσια και αφού... "τακτοποίησε" η κυβέρνηση τα είδη σούπερ μάρκετ, ανακοινώνοντας πρόσφατα ως δική της επιτυχία τις προσωρινές προσφορές διαφόρων εταιριών - στα πλαίσια προαποφασισμένης επιχειρηματικής τακτικής - σε μερικές δεκάδες μαγιονέζες, μουστάρδες, σοκολάτες, απορρυπαντικά και είδη περιποίησης μαλλιών, χτες έδωσε τη συνέχεια. Η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε μερικές ακόμη νέες τέτοιες "συμφωνίες" για πάγωμα ή μικρές αυξήσεις στα επίπεδα του προβλεπόμενου για το '99 πληθωρισμού, στολίζοντάς τες με το απαραίτητο φιλολαϊκό προσωπείο περί δήθεν "διασφάλισης του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών".

Συγκεκριμένα, οι "συμφωνίες" που ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης αφορούν εταιρίες από τον κλάδο της Ξυλείας, των οικοδομικών υλικών (μπετόν και τσιμέντο), χρώματα - βερνίκια, λαμπτήρες, είδη υγιεινής, λέβητες - καυστήρες - θερμαντικά σώματα, ηλεκτρικά εργαλεία, είδη οικιακού εξοπλισμού (γυαλικά, μαχαιροπίρουνα, πορσελάνες), έπιπλα, λευκές ηλεκτρικές συσκευές, επώνυμα εισαγόμενα είδη ένδυσης, μη ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσης, η "συμφωνία" για πάγωμα ή μικρή αύξηση κατά 2% αφορά το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Πλεκτού Ενδύματος, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ενδυσης Βορείου Ελλάδας και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Βιοτεχνών Υποδημάτων και Εξαγωγέων.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι "συμφωνίες" περιλαμβάνουν την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων, το Σύλλογος Αδειούχων Ραδιοηλεκτρονικών Ελλάδας, το Σωματείο Επαγγελματοβιοτεχνών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών - Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων, την Ενωση Επιχειρηματιών Σταθμών Αυτοκινήτων Νομού Αττικής, την Ανώτατη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών Ελλάδας, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, δύο αλυσίδες καταστημάτων γρήγορου φαγητού (Fast food), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αθήνας - Αττικής, την Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής.

Τέλος, στη λίστα περιλαμβάνονται και τα ασφάλιστρα για τα οποία προβλέπεται μηδενική αύξηση, ωστόσο, δεν αναφέρεται με ποιες εταιρίες έγινε η συμφωνία. Εάν, μάλιστα, είναι σαν την περσινή μηδενική αύξηση που είχε εξαγγείλει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, που στην πράξη διέψευσαν οι ίδιες οι ασφαλιστικές, είναι σχεδόν αυτονόητο το νόημα μιας νέας τέτοιας εξαγγελίας.

Στην πραγματικότητα, πέρα από τα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργούν οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε κάποια είδη μέχρι και 10% εν μια νυκτί (για παράδειγμα στα εμφιαλωμένα κρασιά) είναι φανερό ότι πρόκειται για "συμφωνίες" που σε άλλες κατηγορίες αφορά συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που μάλιστα οι τιμές τους ούτως ή άλλως δεν αφορούν το μέσο καταναλωτή, σε κάποιες άλλες είναι αυτονόητη τιμολογιακή πολιτική - όπως των βιοτεχνών που από ανάγκη κάνουν προσπάθειες να συγκρατούν τις τιμές εξαιτίας της συρρίκνωσης του τζίρου τα τελευταία χρόνια είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει "συμφωνία" - ή ακόμη, όπως έγινε με εκείνα τα 250 είδη σούπερ μάρκετ, πρόκειται για επιχειρηματική τακτική και ειλημμένη απόφαση κάποιων συγκεκριμένων εταιρειών να συγκρατήσουν για ένα διάστημα τις τιμές τους για το καλό των κερδών τους. Εμφανής ήταν ο κομπασμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τη "συμφωνία" με εταιρίες επωνύμων και έτσι κι αλλιώς απρόσιτων για τα εισοδήματα των εργαζομένων ρούχων ή ειδών εξοπλισμού σπιτιού. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ανακοινώνει σαν επιτυχία με κοινωνικού χαρακτήρα προεκτάσεις η κυβέρνηση το ότι δε θα αυξηθούν οι τιμές των "Benetton", "Lacoste", "Naf - Naf" κλπ.!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που συμμετείχαν (2019-11-27 00:00:00.0)
Τα σωματεία που συμμετέχουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2018-10-27 00:00:00.0)
Δεκάδες αποφάσεις για τη μέρα πανελλαδικής δράσης (2015-05-28 00:00:00.0)
«Επιστρέφουμε το λογαριασμό» (2011-09-23 00:00:00.0)
Καταδικάζουν την επέμβαση του ΝΑΤΟ (1999-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ