ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Χωρίς μέτωπο και ρήξη δεν έρχεται λύση

Οπως ακριβώς αναμενόταν, χωρίς καμιά απάντηση τόσο στα κλαδικά όσο και στα θεσμικά αιτήματα έφυγε χτες η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) από την πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ετσι η απεργία των γιατρών συνεχίζεται μέχρι τις 3.12.2001, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Ελ. Αθανασόπουλος.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως όχημα το λεγόμενο διάλογο προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο ισχυριζόμενη ότι θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα των γιατρών στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Γενάρη του 2002. Βέβαια, περιθώρια στην κυβέρνηση για να κάνει «τέτοια τσαλιμάκια» δίνει και η ίδια η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ που προσηλωμένη στον αδιέξοδο διάλογο δεν πρωτοστατεί στη συμπαράταξη όσων έχουν συμφέροντα - όπως των εργαζομένων στο ΙΚΑ, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων - για μια συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη χώρα μας.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες και συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ελ Αθανασόπουλος, έθεσε αναλυτικά τα αιτήματα των γιατρών, όπου πρωτεύουσα θέση κατέχει η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων του Ιδρύματος. Ομως, είπε, οι υπουργοί δεν μπορούσαν να δώσουν απάντηση και τόνισε: «Επομένως η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 3.12.2001», ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν «ανοιχτοί στο διάλογο».

Ο Δ. Ρέππας αφού έκανε μια δακρύβρεχτη εισαγωγή για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κινητοποιήσεις των γιατρών που έχουν οικονομική διάσταση. Στη συνέχεια εμφάνισε την κυβέρνηση ταυτισμένη με το συμφέρον των γιατρών του ΙΚΑ! Βέβαια, όταν στα κυβερνητικά στελέχη τίθεται το ερώτημα «τι έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση στην ΠΦΥ πέραν των υποδομών του ΙΚΑ;» απαντούν πως και αυτό είναι θέμα του διαλόγου όταν από όλους έχει διατυμπανιστεί πως χρειάζονται τουλάχιστον 200 νέες μονάδες, αλλιώς το ΙΚΑ θα γονατίσει.

Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των γιατρών και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και ανακοίνωσε τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση να σπάσει την απεργία: οι ασφαλισμένοι, είπε, μπορούν, στην διάρκεια της απεργίας, να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και στη συνέχεια να προσέρχονται στο ΙΚΑ για να εισπράττουν αυτό που καθορίζει το τιμολόγιο του Δημοσίου: Δηλαδή 2.200 δραχμές!

Συγκέντρωση και πορεία

Με ποσοστά συμμετοχής που κυμάνθηκαν, σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, στο 57% πανελλαδικά (για το πρωινό ωράριο) συνεχίστηκε χθες, δεύτερη μέρα, η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Το ποσοστό συμμετοχής στην Αθήνα ήταν 58%, τον Πειραιά 70% και τη Θεσσαλονίκη 58%.

Χθες το πρωί, οι γιατροί του ΙΚΑ της χώρας πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στην οποία αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Στη συνέχεια, κρατώντας πανό με συνθήματα «Αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης. Ενιαίο ιατρικό μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Μονιμοποίηση συμβασιούχων» και φωνάζοντας συνθήματα: «Είμαστε ενωμένοι, γιατροί και ασφαλισμένοι», «Κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ», «Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις» και «Λεφτά για την Υγεία και όχι κοροϊδία» οι γιατροί πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ετσι λοιπόν κλαδικά αιτήματα όπως το επίδομα της βιβλιοθήκης, που το έπαιρναν οι γιατροί και κόπηκε το 1997 ή το επίδομα των 60.000 δραχμών, που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα της κυβέρνησης για να σύρει τους γιατρούς του ΙΚΑ στα δικαστήρια το περασμένο καλοκαίρι, παραπέμπονται στις καλένδες των αέναων διαλόγων.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας!

«Τα μέτρα και η πολιτική που προωθείται στο ΙΚΑ, αποτελούν μέρος της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας», εκτιμά η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΠΚ) Γιατρών ΙΚΑ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ΙΚΑ και τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Η κύρια κατεύθυνση των μέτρων, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι:

  • Η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.
  • Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας και η μετάθεση των οικονομικών βαρών ακόμα περισσότερους στους εργαζομένους είτε αυξάνοντας τις εισφορές τους, είτε με απευθείας πληρωμή στο δημόσιο ή στους ιδιώτες μέσω της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.
  • Στο ΙΚΑ προωθείται από την κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, ένα σύστημα περικοπών και περιορισμών προσαρμόζοντας τις παροχές στο κατώτερο επίπεδο. Η κρατική παροχή περιορίζεται στην αντιμετώπιση των φαινομένων εξαθλίωσης. Από κει και πέρα οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν υπηρεσίες Υυγείας ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.

«Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας που ακρωτηριάζει το ΙΚΑ, σύμφωνα με τη λογική των επιχειρηματικών αξιών», τονίζει η ΔΠΚ και επισημαίνει ότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα χρειάζονται τον κατακερματισμό των συμβάσεων εργασίας με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρειάζονται γιατρούς πολλαπλών ταχυτήτων με ισοπεδωμένα έως ανύπαρκτα τα δικαιώματά τους, αιχμάλωτοι αυτών των μέτρων και αυτής της πολιτικής, ώστε να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα είτε με ρηχές διαμαρτυρίες το τσαλάκωμα της επιστημονικής και κοινωνικής τους αξιοπρέπειας.

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη διεκδίκησης ενός σύγχρονου με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, δημόσιου - κρατικού συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης των ασθενειών, των επαγγελματικών κινδύνων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο - δευτεροβάθμιο - τριτοβάθμιο επίπεδο», υπογραμμίζει η ΔΠΚ Γιατρών ΙΚΑ.

Για ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση, χρειάζεται να καταργηθούν οι υπηρεσίες Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Την κύρια ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας του να την έχει ως αποκλειστική υποχρέωση το κράτος με επιβάρυνση των εργοδοτών και του κρατικού προϋπολογισμού.

«Πολύ περισσότερο χρειάζεται η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας», υπογραμμίζει η παράταξη και τονίζει: «Ο ρεαλισμός της πρότασής μας βασίζεται στο ότι απ' αυτά τα αιτήματα έχουν συμφέρον και εκφράζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, το εργατικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς. Επόμενα, δημιουργείται η αντικειμενική βάση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας, αν κινηθούμε σ' αυτή την κατεύθυνση».

Η ΔΠΚ Γιατρών ΙΚΑ ασκεί κριτική και στις ηγεσίες της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του ΣΕΥΠΙΚΑ, «παιδιά» της ίδιας παράταξης της ΝΔ που μαζί με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, την ανησυχία, των αγωνία και την αγανάκτηση των χιλιάδων γιατρών του ΙΚΑ. Που διοχετεύουν την αγανάκτηση στη στήριξη αυτής της πολιτικής και ουσιαστικά διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιδραστικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης.

«Ας κάνουμε τώρα το βήμα, ας τους γυρίσουμε τις πλάτες, ας πάρουμε τη διεξαγωγή του αγώνα στα χέρια μας», υπογραμμίζει η ΔΠΚ Γιατρών ΙΚΑ και καλεί τους γιατρούς να αγωνιστούν για:

  • Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων για την Υγεία που χτυπάνε το δημόσιο χαρακτήρα της.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ολόκληρου του συστήματος Υγείας.
  • Ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
  • Ενιαία μόνιμη εργασιακή σχέση με θεσμό αποκλειστικής απασχόληση των γιατρών.
  • Ουσιαστική αύξηση του μισθού που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ» - ΠΑΤΡΑ
Εφτά απολύσεις, ένταση εκμετάλλευσης

Την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της στυγνής εκμετάλλευσης βιώνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» στην Πάτρα, η οποία το τελευταίο διάστημα απέλυσε εφτά εργαζόμενους, με τη δικαιολογία πως ήταν μη παραγωγικοί ενώ πρόσφατα ανήγγειλε το τέλος της καταβολής των υπερωριών που υποχρεώνονται να κάνουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιχείρησης.

Αξιοποιώντας το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και την απραξία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, πιέζει ολοένα και περισσότερο για αύξηση της παραγωγικότητας, καταστρατηγώντας τα όποια εργασιακά δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, καταγγέλλει το όργιο αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, την προσπάθεια επιβολής εργασιακού μεσαιώνα, τις συνεχιζόμενες απολύσεις.

«Με εξαντλητικά ωράρια, τονίζει, με μια ιδιότυπη τρομοκρατία που ασκείται στους εργαζόμενους αξιοποιώντας το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δήθεν ο εργαζόμενος δοκιμάζεται για το αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχείρησης. Εάν δηλαδή είναι "υπάκουος", "συνεργάσιμος", "παραγωγικός". Εάν στην πράξη αποδέχεται αδιαμαρτύρητα την άγρια υπερεκμετάλλευση, την κοροϊδία και φυσικά δεν αντιστέκεται στην ασυδοσία της εργοδοσίας».

«Μόνη διέξοδος, τονίζει η Επιτροπή, δεν μπορεί να είναι άλλη από το συντονισμό των εργαζομένων, τη συλλογική αντίσταση με επιτροπές αγώνα, με οργάνωση στα σωματεία, με δυνάμωμα του ταξικού αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα - το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ